Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika – JTDH 2024

Vljudno vabljeni k oddaji prispevkov na konferenco Jezikovne tehnologije in digitalna humanistikaJTDH 2024. Konferenco organizirajo Slovensko društvo za jezikovne tehnologije, CLARIN.SI, DARIAH-SI in Center za jezikovne vire in tehnologije UL. Vabljeni prispevki, ki predstavljajo raziskave, smernice, dobre prakse, projekte in rezultate naslednjih in sorodnih področjih: govorne in druge eno- in večjezične jezikovne tehnologije, digitalno jezikoslovje: prevodoslovje, korpusno jezikoslovje, leksikologija in leksikografija, standardizacija, digitalna humanistika in zgodovinopisje, etnologija, muzikologija, kulturna dediščina, umetnost ter arheologija, digitalna humanistika v izobraževanju in digitalna publicistika. Sprejemajo tako razširjene povzetke kot polne konferenčne prispevke. Posebej vabijo prispevke za študentsko sekcijo, kjer pa morajo vsi avtorji in avtorice biti do- ali podiplomski študenti oz. študentke. Najboljši študentski prispevek bo nagrajen. Podrobna navodila za prispevke so na spletni strani konference.
Tečaj uporabe orodja EndNote

Ali veste, da si lahko prihranite ogromno časa pri pisanju člankov, seminarjev, diplom, magisterijev? Kako si olajšati delo z referencami, vstavljanji citatov, bibliografijami in še kaj, boste izvedeli na tečaju, ki bo potekal v torek, 12. 3. 2024, ob 16.20 preko Zooma. Prijavite se lahko do ponedeljka, 11. 3. 2024, na elektronski naslov: david.movrin@ff.uni-lj.si. Predavatelj: izr. prof. dr. David Movrin. Vljudno vabljeni!
 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Katarina Bogataj Gradišnik: Rahločutno in grozljivo: komparativistične razprave

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Polona Petek (ur.): Film, radio in televizija med pandemijo

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Keria: letn. 25, št. 2 (2023): Stoletnica maloazijske katastrofe

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več

DOGODKI
Gostujoča predavanja prof. dr. Ljudmila Dimitrova

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanja prof. dr. Ljudmila Dimitrova s Fakultete za slovanske študije Univerze Sv. Klimenta Ohridskega v Sofiji:

- v ponedeljek, 11. 3. 2024, ob 9.40 (pred 5): Slovenska književnost v bolgarskem kontekstu in bolgarska književnost v slovenskem kontekstu: vidik prevajalca in raziskovalca;
- v ponedeljek, 11. 3. 2024, ob 16.20 (pred. 209c): Slovenska dramatika in gledališče v bolgarskem kontekstu in bolgarska drama in gledališče v slovenskem kontekstu;
- v torek, 12. 3. 2024, ob 11.20 (pred. 5): Elisaveta Bagrjana v Sloveniji.

Več

 
Stopenjska berila za slovenščino

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1240. sestanek, ki bo v ponedeljek, 11. 3. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Stopenjska berila za slovenščino bodo predavali:
Matej Klemen (FF), Magda Lojk (FF; Filozofska fakulteta, Karlova univerza v Pragi, Češka),
Mateja Lutar (FF).

Več
Cikel gostujočih predavanj na Oddelku za filozofijo FF

Na Oddelku za filozofijo FF v sodelovanju z Inštitutom za študije meništva in kontemplativne znanosti do 19. 3. 2024 poteka poglobljen cikel gostujočih predavanj in seminarjev, posvečen novoplatonski mistiki. Povod za to je nedavni izid integralnega Plotinovega opusa, ki je v prevodu Sonje Weiss (Oddelek za klasično filologijo FF) v treh delih izšel pri Slovenski matici. Program:
- ponedeljek, 11. 3. 2024, ob 19.40 (pred. 434): Blaž Sušnik: Mistika in novoplatonizem v času poganske obnove (Julijan Odpadnik, Salustij),
- torek, 12. 3. 2024, ob 8. uri (pred. 430): Borut Škodlar in Jan Ciglenečki: Spoznavni in zedinjevalni podtip mističnega doživljanja (Plotin, Proklos) (1. del),
- ponedeljek, 18. 3. 2024, ob 19.40 (pred. 434): Franci Zore: Govor o transcendenci v novoplatonizmu,
- torek, 19. 3. 2024, ob 8. uri (pred. 430): Borut Škodlar in Jan Ciglenečki: Diateza in vstopne točke v izkustvo Enega – psihoterapevtske implikacije (2. del).
Vstop prost, lepo vabljeni!

 
Predavanji o raziskavah tekstila v arheologiji

V torek, 12. 3. 2024, v sklopu praznovanj stoletnice študija arheologije na FF vabljeni na predavanji o raziskavah tekstila v arheologiji. Predavali bosta cenjeni kolegici Karina Grömer in Margarita Gleba. Predavanji bosta potekali v angleščini v predavalnici P5 na Oddelku za arheologijo FF, Zavetiška 5.

Več

 
Ženske v epistemologiji in filozofiji znanosti in spolna pristranost v orodjih umetne inteligence: predavanje v okviru Dnevov enakosti spolov FF

Oddelek za filozofijo FF vabi na predavanje Anke Supej, Martina Justina in Olge Markič z naslovom Ženske v epistemologiji in filozofiji znanosti in spolna pristranost v orodjih umetne inteligence, ki bo v torek, 12. 3. 2024, ob 13. uri (pred. 325). Vljudno vabljeni!

 
Prof. Paul Kottman: Brez interesa: K terapevtski estetiki

Oddelek za filozofijo FF ter projekta Heglova politična metafizika in Skupno med substanco in subjektom vljudno vabijo na predavanje, ki ga bo imel Paul Kottman (The New School, New York, ZDA) Brez interesa: K terapevtski estetiki v torek, 12. 3. 2024, ob 19. uri (pred. 426). Predavanje bo v angleškem jeziku. Predavanje izhaja iz ideje, da posebne oblike trpljenja –  »nove bolezni duše«, če si sposodimo izraz Julije Kristeve – izhajajo iz praktičnih in teoretičnih prizadevanj, da bi našli enotnost resnice, dobrote in lepote. V tem kontekstu sicer ne bo časa za neposredno zagovarjanje te ideje, bo pa raziskana ena od njenih možnih posledic: namreč da je nesebičnost estetskega užitka, kot sta jo prva teoretično opredelila Kant in Hegel, bolj vredna kot etična ali praktična kategorija kakor kot estetska kategorija. Praktično-terapevtska vrednost brezinteresnega užitka se namreč kaže v vlogi, ki jo ima spričo ločitve etičnega od estetskega v sodobnem življenju.

Več

 
Razstava: Arhiv in trg: Arhiv Koprske komune in središče Kopra v srednjem veku

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki je nastala v sklopu projektov Koprska Pretorska palača: Podoba, pomen in namen ter Urbana morfologija poznosrednjeveškega Kopra. Razstava z naslovom Arhiv in trg: Arhiv Koprske komune in središče Kopra v srednjem veku bo na ogled v Kopru v Mali loži med 13. 3. in 3. 4. 2024. Razstava s podatki iz arhiva nekdanje Koprske komune, danes v Beneškem državnem arhivu, in Škofijskega arhiva Koper predstavlja Titov trg in dogajanje na njem v dveh časovnih obdobjih, okrog leta 1400 in okrog leta 1500.

Več
Razstava: Kraji spomina: Moč in nemoč spomenikov

V Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru bo v sredo, 13. 3. 2024, ob 18. uri, otvoritev razstave Kraji spomina: Moč in nemoč spomenikov. Razstavo so pripravili dr. Božidar Flajšman, dr. Peter Mikša, dr. Božo Repe, dr. Kornelija Ajlec in dr. Bojan Balkovec, vsi sodelavci raziskovalnega programa Slovenska zgodovina in člani Središča za javno zgodovino.
 
Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah: izzivi in priložnosti

Vabljeni na Delovo okroglo mizo z naslovom Mladi, enakost spolov in (ne)udeležba na EU volitvah: izzivi in priložnosti, na kateri bodo razpravljali o participaciji državljanov na evropskih volitvah, s poudarkom na (ne)udeležbi mladih in stanju v Sloveniji, ki ima eno najnižjih stopenj volilne udeležbe v Evropski uniji. Okrogla miza bo potekala v četrtek, 14. 3. 2024, ob 11. uri (Velika pred. UL FDV). Okroglo mizo bosta moderirala Nataša Briški, Metina lista, in Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge Dela. Kot posebna gosta se bosta dogodku po spletu pridružila evropska poslanca Ljudmila Novak in dr. Milan Brglez.

Več
Podoba in vpliv Kitajske v letu 2024: ohranjanje dvoumja

Vabljeni na predavanje prof. Oliviera Arifona, strokovnjaka za komunikacijo in diplomacijo s Katoliške univerze v Lillu (Université Catholique de Lille), o podobi in vplivu Kitajske v letu 2024. Predavanje v angleškem jeziku bo v četrtek, 14. 3. 2024, ob 16.20 (pred. 34).

Več
Biberjeva Battalia - bojna glasba za karneval? Interpretacijsko-glasbena analiza

Oddelek za muzikologijo FF vljudno vabi na predavanje dr. Simone Heilgendorff z naslovom Biberjeva Battalia – bojna glasba za karneval? Interpretacijsko-glasbena analiza, ki bo v petek, 15. 3. 2024, ob 10.35 (pred. 535B). Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Battalia (1673) Heinricha Ignaza Franza von Bibra za nenavadno zasedbo osmih godal in basso continuo je bila objavljena šele leta 1971. Predavateljica bo predstavila odlomke iz te glasbene slike bitke, ki je skoraj 300 let ležala neodkrita v arhivih nadškofijske knjižnice v Kremsierju. Za njeno ponovno odkritje je zaslužno "gibanje za staro glasbo", ki se je pojavilo v začetku 20. stoletja. Na ta način so bile oživljene tudi številne druge starejše skladbe, ki so v nasprotju z interpretacijami standardnega klasičnega repertoarja na uveljavljenih koncertih pogosto zvenele izčrpano in utrujeno.

Več
Razstava: Dekle prepolovljeno z rapalsko mejo

V Pokrajinskem muzeju Koper je do 7. 4. 2024 na ogled razstava Dekle prepolovljeno z rapalsko mejo. Razstava je rezultat raziskovalnega projekta Rapalska meja: četrt stoletja obstoja in stoletje dediščine ter spomina, ki poteka na Oddelku za zgodovino FF.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
»Sodobni Berlin je kraj večne adolescence« (v oddaji sodeloval doc. dr. Primož Krašovec, Oddelek za sociologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 1. 3. 2024)
 
Dr. Predrag Novaković ob 100-letnici arheologije na Univerzi v Ljubljani: "Danes je arheologija najbolj interdisciplinarna veda znotraj humanistike." (pogovor s prof. dr. Predragom Novakovićem, Oddelek za arheologijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 4. 3. 2024)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si