Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Prešernovi nagradi UL za nagrajenca s FF

V okviru Tedna Univerze so na UL podelili Prešernove nagrade študentkam in študentom, ki se s svojimi izjemnimi dosežki na področju znanosti in umetnosti uvrščajo v sam vrh akademskih uspehov na Univerzi. Med prejemniki sta tudi nagrajenca s FF, in sicer:

- Alina Bezlaj (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, mentor: izr. prof. dr. Jaka Repič, somentor: prof. dr. Steve Coleman), ki je nagrado prejela za delo »Ballymun je moje srce«: Ustvarjanje prostora v predmestni skupnosti Dublina, ter
- Peter Černe (Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, mentorica: prof. dr. Tatjana Marvin Derganc), ki je nagrado prejel za delo Skloni v slovnici madžarskega jezika.
Iskrene čestitke!

Foto: Nebojša Tejić/STA


 

Gostovanje koordinatorja izmenjave jezikovnih asistentov z avstrijskega zveznega ministrstva za izobraževanje, znanost in raziskave

1. 12. 2023 je na predavanjih izr. prof. dr. Nataše Pirih Svetina gostoval mag. Stephan Neuhäuser, koordinator izmenjave jezikovnih asistentov z avstrijskega zveznega ministrstva za izobraževanje, znanost in raziskave. V imenu vodstva FF ga je sprejela in mu izrazila dobrodošlico prodekanja FF izr. prof. dr. Irena Samide. Sprejema so se udeležili tudi Roman Gruden z Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, izr. prof. dr. Nataša Pirih Svetina z Oddelka za slovenistiko FF in dr. Damjana Kern Andoljšek CSDTJ. Sledilo je predavanje g. Neuhäuserja, ki je študentom predstavil program izmenjave ter delo jezikovnih asistentov, ju umestil v širši kontekst avstrijskega izobraževanja ter predvsem nagovoril potencialne kandidate za to službo. Jezikovni asistenti za slovenščino delujejo na koroških srednjih šolah od šolskega leta 2005/06 dalje, trenutno Avstrija zaposluje šest jezikovnih asistentov iz Slovenije. Razpis za zaposlitev je vsako leto objavljen na spletni strani CSDTJ, več o programu pa je mogoče prebrati na spletni povezavi.
 

Aktivno sodelovanje Univerze v projektu trajnostnega razvoja, ki ga vodi lokalna skupnost

Na pobudo lokalne skupnosti Občine Trebnje je Oddelek za geografijo FF sodeloval v enoletnem projektu Rusalka, v katerem so študentje, raziskovalci in visokošolski učitelji, v sodelovanju z lokalnimi deležniki (občino, šolo, društvom in podjetjem), z različnimi aktivnostmi poskušali opolnomočiti lokalne akterje za trajnostno upravljanje s kraško reko Temenico. Poseben poudarek je bil na delu z mladimi. Pristop je požel veliko zanimanja lokalnih, regionalnih, nacionalnih in mednarodnih medijev.
 

Zaključek Slovanske bralne značke

Med 11. 10. in 6. 12. 2023 so na Oddelku za slavistiko FF izvedli tretji letnik Slovanske bralne značke. V osmih srečanjih so spoznali deset sodobnih slovanskih kratkih zgodb, objavljenih v e-antologiji Sodobna slovanska kratka zgodba. Tedenska enourna srečanja so organizirali v hibridni obliki (v živo na FF in preko zooma) kot pogovor in diskusijo z gosti. Skupno število udeležencev je bilo 55, med njimi so študenti, dijaki, učenci, učitelji s FF, srednješolski in osnovnošolski učitelji. Na zaključnem srečanju so udeleženci prejeli priznanje in knjižni dar založbe Slovenska matica. Organizacija, izvedba in moderiranje: Špela Sevšek Šramel, Namita Subiotto in Hana Podjed ter Neža Kočnik. Slovansko bralno značko organizirajo: Oddelek za slavistiko FF, Študentska sekcija in Sekcija za slovanske jezike in književnosti pri Zvezi društev Slavistično društvo Slovenije
 

 

Projekt za trajnostni razvoj študentov slavistike in arhitekture

22. 11. 2023 je v Plečnikovi hiši v Ljubljani potekal dogodek Dragi mojster Plečnik: O pismih Alice G. Masaryk, s katerim se je zaključil študentski projekt Dopisovanje Alice G. Masaryk in Jožeta Plečnika: vir za arhitekturni slovarček. Med projektom se je od septembra obravnavalo večletno dopisovanje Alice G. Masarykove z Jožetom Plečnikom. Prevajanje pisem iz češčine je v teku že dlje časa, interdisciplinarni projekt, ki je povezal slaviste in arhitekte, pa se je osredotočal na izdelavo češko-slovenskega slovarčka arhitekturnih terminov, izbranih iz pisem in dopolnjenih s terminološkimi definicijami. Mnoga pisma, s poudarkom na obdobje med letoma 1921 in 1925, se namreč ukvarjajo ravno s Plečnikovimi deli na Češkem, zlasti obnovo Praškega gradu.

Več
 
Foto: N. Bachuk

 

Simpozij o Josipu Stritarju in Ivanu Tavčarju

V Veliki dvorani SAZU je bil 21. 11. 2023 Simpozij o Josipu Stritarju in Ivanu Tavčarju, ki sta ga organizirala akad. zasl. prof. dr. Janko Kos in prof. dr. Tomo Virk, izredni član SAZU. Z referati so poleg drugih sodelovali tudi člani in članica Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF.
 


Delavnica za uporabo aplikacije, namenjene projektnemu vodenju

Pred kratkim se je ponudila možnost za udeležbo na delavnici za uporabo aplikacije, ki je namenjena projektnemu vodenju. Za razliko od nekaterih kompleksnih (in/ali plačljivih, npr. Asana) aplikacij, je Vikunja dovolj enostavna, da jo usvojiš na enem usposabljanju, ponuja pa še vedno dovolj orodij za vodenje projektov (gantt charti, dodeljevanje nalog, skupine, prihajajoče naloge in še mnogo dodatnih funkcij pri nalogah). Lahko je koristna za vodenje projektov oz. za vse tiste, ki morajo organizirati oz. slediti delu skupine. Po aplikaciji lahko pobrskate tu. Če bi koga zanimala udeležba na triurni delavnici, naj se oglasi na veronika.zavratnik@ff.uni-lj.si do ponedeljka, 11. 12. 2023, do 9. ure.
 

DOGODKI
Gostujoče predavanje prof. Heinerja Roetza

V ponedeljek, 11. 12. 2023, ob 10. uri bo v Zbornični dvorani UL imel gostujoče predavanje profesor Heiner Roetz, ki sodi k najbolj prepoznavnim evropskim sinologom na svetovni ravni.
Predavanje z naslovom Mnogotere modernosti: zakoniti dedič osnega obdobja? bo v angleščini in bo problematiziralo Eisenstadtovo teorijo mnogoterih modernosti skozi optiko Jaspersove teze osnega obdobja. Izpostavilo bo pomen razsvetljenskih osnov modernizacije, ki se kažejo v samo-zavedanju subjekta in kritičnem odnosu do tradicije. V tem okviru profesor Roetz na osnovi idejnozgodovinskih raziskav antične kitajske družbe razgali politično nevarne implikacije radikalnega kulturnega relativizma in ideologij neo-tradicionalizma, ki trenutno tvorijo pomembno idejno osnovo novih nacionalizmov na Kitajskem, pa tudi v številnih drugih sodobnih družbah. Vabljeni!

Več

 

Travma in etnološko/antropološko terensko delo

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje Katarine Juvančič z naslovom Travma in etnološko/antropološko terensko delo, ki bo v ponedeljek, 11. 12. 2023, ob 11.20 (pred. P2, Zavetiška 5).

Več

 

Simpozij v spomin Silvina Košaka: Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF v počastitev življenja in dela svojega nekdanjega sodelavca Silvina Košaka v ponedeljek in torek, 11. in 12. 12. 2023, prireja simpozij z naslovom Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku. Simpozij bo spremljala razstava o slovenski hetitologiji in mestu Silvina Košaka v njej in nasploh, voden ogled njegove osebne knjižnice, ki jo je velikodušno podaril oddelku, ter ogled gledališke uprizoritve hetitskega Mita o Ilujanki, pri kateri je sodeloval kot kostumograf. Dogodek bo potekal v hibridni obliki, v živo v Modri sobi FF in prek Zooma na tej povezavi (Meeting ID: 982 0656 8135, geslo: 827807).

Več

 

Od kartoteke do umetne inteligence: Razvoj in perspektive hetitologije s tehničnega vidika

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1237. sestanek, ki bo v ponedeljek, 11. 12. 2023, ob 18. uri (Modra soba). Na temo Od kartoteke do umetne inteligence: Razvoj in perspektive hetitologije s tehničnega vidika bo predaval prof. dr. Gerfrid G. W. Müller, Univerza v Würzburgu.

Več

 

Predavanje dr. Kamila Wieleckega: V šoku zaradi kulturne raznolikosti: Soočanje poljskih šol s pritokom učencev beguncev iz Ukrajine

Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF v sodelovanju s Pedagoškim inštitutom vabi na predavanje poljskega antropologa dr. Kamila Wieleckega (College of Liberal Arts and Sciences, Univerza v Varšavi) z naslovom V šoku zaradi kulturne raznolikosti: Soočanje poljskih šol s pritokom učencev beguncev iz Ukrajine. Predavanje v angleščini bo potekalo v torek, 12. 12. 2023, ob 9.40 (pred. 415).
 

Šmitkov večer: Od pesimizma do postspecizma

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 27. Šmitkov večer, ki bo pod naslovom Od pesimizma do postspecizma potekal v torek, 12. 12. 2023, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Izr. prof. dr. Karmen Šterk bo govorila o težavah z mano, svojih študijah serijskih morilcev ter o terenskem delu v mali veterinarski praksi, ki so jo pripeljali do razmišljanj o t. i. hibridnih družinah kot bolj primernih za antropologovo bivanje. Pogovor bodo vodile prof. dr. Uršula Lipovec Čebron ter študentki Alenka Gosarič in Nina Šafer.
 

Tradicionalni zahodnoslovanski božični večer

Enota za zahodnoslovanske jezike Oddelka za slavistiko FF prisrčno vabi na tradicionalni zahodnoslovanski božični večer, ki bo potekal v sredo, 13. 12. 2023, ob 18. uri (pred. 1, Tobačna ul. 5). Program pripravljajo študentke in študenti programov Češki jezik in književnost, Polonistika ter Slovakistika, v njem ne bo manjkalo božičnih zgodb in pesmi, po uradnem delu sledi druženje.
 
Gostujoči predavanji o srednjeveški arheologiji prof. dr. Krešimirja Filipca

Vabljeni na gostujoči predavanji prof. dr. Krešimirja Filipca z Univerze v Zagrebu, ki bosta potekali v prostorih Oddelka za arheologijo FF (Zavetiška 5):

- v sredo, 13. 12. 2023, ob 11.20 (pred. P5): Poznoantično in karolinško cerkveno središče v Loboru (Hrvaško Zagorje),
- v četrtek, 14. 12. 2023, ob 13.00 (pred. P6): Avarskodobna grobišča s preloma 8. v 9. stoletje v severni Hrvaški s posebnim ozirom na slovansko žgano grobišče v Belišću.

Predavanji bosta v hrvaškem jeziku. Spremljati ju bo mogoče tudi na daljavo preko videokonferenčne platforme Zoom: sreda in četrtek. Predavanji sodita v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti.

 
Doc. dr. Dušan Mlacović: Metodološki izzivi preučevanja poznosrednjeveškega Kopra

Oddelek za zgodovino FF vabi na predavanje doc. dr. Dušana Mlacovića z naslovom Metodološki izzivi preučevanja poznosrednjeveškega Kopra, ki bo v četrtek, 14. 12. 2023, ob 18. uri v predavalnici 102.

Več

 
Dobrodelni koncert Srčna UL

Vabljeni na Dobrodelni koncert Srčne UL, ki bo v četrtek, 14. 12. 2023, ob 19.30 uri v dvorani Julija Betetta na Akademiji za glasbo UL (Kongresni trg 1). Na tem izjemnem dogodku se bodo predstavili študentski simfonični orkester Grex Symphoniacorum UL, Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Combo band Akademije za glasbo UL. Vstopnice za dobrodelni koncert si obiskovalci zagotovijo s posredovanjem potrdila o nakazilu v višini 30 evrov ali več na e-naslov srcnaul@uni-lj.si. Dodatne informacije o dobrodelni akciji Srčna UL in možnostih darovanja sredstev najdete na tej povezavi. Dobrodelna akcija Srčna UL poteka v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije. Lepo vabljeni!
 

 
Oblikovanje zelenih dregljajev: koraki k trajnostnemu vedenju

Vabljeni na informativni dan pilotnega programa vseživljenjskega učenja in mikrodokazil, ki bo v petek, 15. 12. 2023, ob 11. uri v Cukrarni (učilnica, Poljanski nasip 40, Ljubljana). Promocijski dogodek bosta pospremili gostujoči predavanji mednarodno priznanih strokovnjakov s področja vedenjskih znanosti in dregljaja, izr. prof. dr. Bartosza Gule (Avstrija) in mag. Sille Krukow (Danska). Na dogodku bodo predstavili inovativen in k trajnosti usmerjen program Zeleni dregljaj, v katerem se srečata vedenjska znanost in vedenjsko oblikovanje. Prikazali bodo edinstveno priložnost za združitev moči z namenom soustvariti pogoje za premišljeno in načrtno delovanje v smeri trajnostnega življenjskega sloga za vse. Dogodek je namenjen strokovnjakom in strokovnjakinjam različnih profilov ter študentom in študentkam študijskih programov, ki bodo tovrstne rešitve v bodoče lahko uporabljali pri svojem delu. Dogodek je brezplačen, nanj posebna prijava ni potrebna.
 
Božični koncert Študentskega pevskega zbora FF

Vabljeni na božični koncert Študentskega pevskega zbora FF, ki bo potekal v petek, 15. 12. 2023, ob 11.30 z začetkom na stopnišču v 5. nadstropju fakultete.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Bralna pismenost je po mnenju udeležencev razprave o raziskavi PISA 2022 temelj vsega (izjava doc. dr. Sabine Fras Popović, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, Sta.si, 5. 12. 2023)
 
Prazniki naj bi bili prijetni (pogovor z izr. prof. dr. Danom Podjedom, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Delo – Ona, 5. 12. 2023)
 
Panoptikum: Aktualno politična antična Antigona (v oddaji sodeloval doc. dr. Gregor Moder, Oddelek za filozofijo FF, rtvslo.si, 6. 12. 2023)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si