Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Ženska odbojkarska ekipa osvojila 3. mesto v univerzitetni odbojkarski ligi

Ženska odbojkarska ekipa FF je na tekmi 4. 6. 2024 osvojila 3. mesto v univerzitetni odbojkarski ligi v študijskem letu 2023/2024. Iskrene čestitke!
 
Slavnostna akademija ob stoti obletnici Oddelka za arheologijo FF

V študijskem letu 2023/24 obeležujemo stoto obletnico uvedbe študija arheologije na FF. V letu 1923/24 je namreč zaživela Katedra za klasično arheologijo, katere nosilec je bil profesor Vojeslav Molè. Častitljivi jubilej, ki je presodnega pomena za celotno slovensko arheologijo, so na Oddelku za arheologijo FF obeležili s slavnostno akademijo, ki je potekala 30. 5. 2024 v Zbornični dvorani UL.

Več

Foto: Vesna Vodeb

 
Odprtje razstave Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke

Pred dobrimi sto leti se je mornariški oficir Ivan Skušek ml. z družino iz vojnega ujetništva na Kitajskem vrnil v Ljubljano. Domov je pripeljal bogato zbirko azijskih umetnin, ki je predstavljena na razstavi Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke.  Odprtje razstave je bilo 29. 5. 2024 ob 18. uri v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM). Razstavo je SEM pripravil v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Oddelkom za azijske študije FF in Inštitutom za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu.

Več

 
Na FF potekala okrogla miza Kam gre naša šola?

5. 6. 2024 je na FF potekala okrogla miza z naslovom Kam gre naša šola? Na dogodku so sodelujoči izpostavili težave in izzive, s katerimi se danes srečuje slovenska šola. Dotaknili so se problema pomanjkanja učiteljic in učiteljev, rezultatov upada bralne in matematične pismenosti, vpliva tehnologije na trende pismenosti, vprašanja šolske prenove in učnih načrtov, postopka izbire ravnateljev šol ter razlogov za izgubljanje vrednosti pedagoškega poklica. Na dogodku so sodelovali: mag. Mojca Mihelič (Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev), Branimir Štrukelj (SVIZ Slovenije), dr. Danijela Makovec Radovan (Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF) in Andraž Fink (prodekan študent FF). Dogodek je moderiral dr. Damijan Štefanc (Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF).
Posnetek okrogle mize je na voljo na tej povezavi.

Več

Foto: Janez Zalaznik


 
DOGODKI
Tretji mednarodni posvet doktorskih študentov 

V petek, 7. 6. 2024, in v soboto, 8. 6. 2024, bo potekal že tretji mednarodni posvet doktorskih študentov z naslovom Antropologija in družbene realnosti: Raziskovanje subjektivnih izkušenj, dojemanj in interpretacij v različnih družbenih in kulturnih kontekstih. Posvet se bo odvijal na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Zavetiška ulica 5, in po Zoomu.

Več

 
Svetovni dan art nouveauja 2024

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje spremenila podobo mest v Evropi in tudi zunaj nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje. Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine. Brezplačni dogodki so objavljeni na spletnih straneh Mestne občine Ljubljana in članic skupine Art nouveau Ljubljana, v katero je vključena tudi FF.

Več
ALUO v Knjigarni FF: Kreativno / Vizualno programiranje skozi pesmi slovenskih avtorjev

Po daljšem premoru se nadaljuje cikel razstav študentk in študentov različnih smeri UL ALUO v Knjigarni FF. Na peti razstavi z naslovom Kreativno / Vizualno programiranje skozi pesmi slovenskih avtorjev predstavljajo dela študentk in študentov smeri Grafično oblikovanje UL ALUO, ki so z ustvarjalnim programiranjem upodobili dela znanih slovenskih pesnikov.
Odprtje bo v torek, 11. 6. 2024, ob 11. uri v Knjigarni FF. Vljudno vabljene_i!

Več

 
Mednarodna konferenca o bio- in geopestrosti v Alpah (Kranjska Gora, 12.–14. 6. 2024)

Vabljeni na mednarodno konferenco o bio- in geopestrosti v Alpah, ki bo potekala med 12. in 14. junijem 2024 v Kranjski Gori. Večdnevni dogodek povezuje več kot 120 odločevalcev in raziskovalcev v Alpah (Joint actions for the Alps: conserve, connect and restore).
12. 6. 2024 bo potekala Alpska konferenca o biopestrosti, ki jo bodo vsebinsko zaznamovale tematske delavnice; organizirata jih Ministrstvo za naravne vire in okolje ter Stalni sekretariat Alpske konvencije.
13. 6. 2024 bo potekal ForumAlpinum 2024, ki ga organizira Mednarodni znanstveni komite za preučevanje Alp (ISCAR) ob sodelovanju SAZU, ZRC SAZU in FF, na katerem bodo v več sekcijah obravnavali bio- in geopestrost v Alpah.
14. 6. 2024 sta predvideni dve strokovni ekskurziji v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom.

Program si lahko ogledate na tej povezavi.

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Razlikovanje nedoločnika in namenilnika (v oddaji sodelovala prof. dr. Andreja Žele, Oddelek za slovenistiko FF, Radio Slovenija 1, 1. 6. 2024)
 
"Niger ne želi več tujih vojaških oporišč, ampak enakopravna partnerstva" (simpozij o varnostni krizi v Sahelu, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Rtvslo.si, 2. 6. 2024)
 
»Življenje po vojni ni tisto, ki smo ga živeli pred vojno.« (izjava izr. prof. dr. Đurđe Strsoglavec, Oddelek za slavistiko FF, Primorske novice, 4. 6. 2024)
 


Podelitev Cankarjeve nagrade, na kateri sta sodelovali prof. dr. Alojzija Zupan Sosič in prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol z Oddelka za slovenistiko FF.
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si