Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Tradicionalno delovno srečanje in izobraževanje CSDTJ

21. in 22. 12. 2023 je na fakulteti potekalo tradicionalno decembrsko dvodnevno delovno srečanje in izobraževanje CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF za sodelavce in učitelje slovenščine na univerzah po svetu. Učitelje, ki so se tik pred božično-novoletnimi prazniki s tujih univerz vrnili domov, je tudi letos sprejel minister dr. Igor Papič na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije.
 

Mednarodna delavnica v Egipčanskem muzeju v Kairu Slovenski doprinosi k zaščiti kulturne dediščine v Egiptu in posvet dediščinskih znanstvenikov iz Egipta in Slovenije

Doc. dr. Jan Ciglenečki (Oddelek za filozofijo FF) in mladi raziskovalec Žiga Smolič (Oddelek za zgodovino FF) sta s podporo sklada ISF FF in Programske skupine Slovenska zgodovina 19. 12. 2023 v Egipčanskem muzeju na trgu Tahrir v Kairu organizirala mednarodno delavnico z naslovom Slovenski doprinosi k zaščiti kulturne dediščine v Egiptu. Dogodek se je začel z otvoritvijo dveh začasnih razstav Jugoslovansko sodelovanje v Unescovi akciji reševanja nubijskih spomenikov (1963–1964) in Arhitekt Milan Kovač: pionir dediščinske znanosti v Egiptu (avtorji razstav: Jan Ciglenečki, Žiga Smolič, Miha Pirnat in Abdelrazek Elnaggar; oblikovanje: Urška Savič). 20. 12. 2023 je v prostorih Akademije za znanstveno raziskovanje in tehnologijo sledil posvet dediščinskih znanstvenikov iz Egipta in Slovenije z naslovom Sodelovanje na področju dediščinskih znanosti.

Več

 

Vabilo na 43. simpozij Obdobja

Vabimo vas, da se udeležite 43. mednarodnega znanstvenega simpozija Obdobja z naslovno temo Predpis in norma v jeziku. Simpozij bo potekal od 13. do 15. 11. 2024 v organizaciji CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF. Vse o simpoziju Obdobja 43, temah simpozija in prireditvi je na voljo na spletni strani (Simpozij Obdobja 43), kjer je tudi elektronska prijavnica. Rok za prijavo (izpolniti je treba prijavnico na spletni strani in oddati izvleček v dolžini do 250 besed): 15. 2. 2024.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Keria: Studia Latina et Graeca: Letn. 25, št. 1 (2023)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
- Muzikološki zbornik; Letn. 59, št. 1-2 (2023): Utrinki iz slovenske in evropske glasbene zgodovine: razprave ob jubileju Jurija Snoja 

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
- ELOPE: English Language Overseas Perspectives and Enquiries; Letn. 20, št. 2 (2023)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

 

DOGODKI
Fotografska razstava Matevža Škaliča

Vabljeni na ogled fotografske razstave Matevža Škaliča, ki je v 5. nadstr. FF na ogled do 1. 2. 2024. Matevž Škalič se je rodil leta 1998 v Murski Soboti. Po osnovnošolskem izobraževanju je svoje šolanje nadaljeval na Gimnaziji Murska Sobota, zdaj pa študira prevajalstvo na FF. V prostem času se ukvarja z naravoslovno fotografijo in kot velik ljubitelj narave v svoj objektiv lovi predvsem divje živali v naravnem okolju, občasno pa tudi rastline, gobe, sončne vzhode in zahode. Zgodba tovrstnega fotografiranja se začne z izletom v naravo, na katerem pogosto posname več tisoč fotografij. Ko najde čas, se nato usede za računalnik in se loti dolgotrajnega iskanja najboljših fotografij, ki jih minimalno obdela. Tako so pripravljene za objavo. Na pričujoči razstavi se predstavlja z dvajsetimi fotografijami divjih živali.

Več

 

Mednarodni interdisciplinarni simpozij: 11. september 1973 v Čilu: 50 let po državnem udaru

Vabimo vas na mednarodni interdisciplinarni simpozij z naslovom 11. september 1973 v Čilu: 50 let po državnem udaru, ki bo potekal v ponedeljek, 8. 1. 2024, od 9. do 17. ure na FF (dopoldne v predavalnici 13, popoldne v 31 in 32). Simpozij, kjer se bo razpravljalo o dramatični čilski preteklosti in analiziralo sodobna dogajanja v tej državi, soorganizirajo Oddelek za romanske jezike in književnosti, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, Oddelek za prevajalstvo FF ter Center za transdisciplinarne raziskave Latinske Amerike – MAPU, v katerem poleg članov iz FF in drugih fakultet UL sodelujejo tudi raziskovalci in raziskovalke iz Italije in Čila. Za tolmačenje bo poskrbljeno. Vabljeni!

Več

 

Demografske, prostorske, družbene in kulturne spremembe na ruralnih območjih

V četrtek, 11. 1. 2024, ob 18. uri bo imela izr. prof. dr. Sanja Lončar z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Zagrebu v okviru ERC projekta DEAGENCY (№ 101095729) v predavalnici P4, Zavetiška 5, predavanje z naslovom Demografske, prostorske, družbene in kulturne spremembe na ruralnih območjih. Predavanje bo v angleškem jeziku.
 

Pripovedovalci apokaliptičnih teorij zarote

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF bo v okviru predavanj iz Folkloristike imela v ponedeljek, 15. 1. 2024, ob 16.20 (pred. P3, Zavetiška) Kristina Radomirović Maček predavanje z naslovom Pripovedovalci apokaliptičnih teorij zarote. Vabljeni!
 

Pedagoško-andragoški dnevi 2024: Pogovorimo se o nasilju

Na Oddelku za pedagogiko in andragogiko FF v mesecu januarju že tradicionalno pripravljajo Pedagoško-andragoške dneve (PAD). Potekali bodo v četrtek, 25. 1. 2024, s pričetkom ob 9. uri. Tokrat se bodo osredotočili na problem nasilja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in na delovnem mestu. V okviru PAD 2024 se bodo zvrstila tri plenarna predavanja, ki bodo vsaka na svojstven način predstavila problem vrstniškega nasilja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Predavanjem bosta sledili delavnici, in sicer prva o mobingu na delovnem mestu in druga o skupinski dinamiki, ki jo je v razredu treba vzpostaviti, da bi zmanjšali verjetnost pojavljanja nasilnega vedenja. PAD bodo zaključili z okroglo mizo, v okviru katere bodo poskušali oblikovati skupne predloge za zmanjševanje pojavljanja nasilnega vedenja tako v šolah kot v delovnih organizacijah. Na dogodek se lahko prijavite na povezavi.
Vljudno vabljeni.

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
S projektom DigiFREN do razumevanja vpliva digitalnih tehnologij na dojemanje narave (projekt Digitalna estetizacija ranljivih okolij (DigiFREN), Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Sta.si, 29. 12. 2023)
 
Tavčar – priljuden in prevzeten (knjiga prof. dr. Urške Perenič, Oddelek za slovenistiko FF, Gorenjski glas, 29. 12. 2023)
 
Poziv nosilcem oblasti in javnih funkcij v RS (peticija Poziv za Palestino, FF, Delo – Sobotna priloga, 30. 12. 2023)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si