Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Gostovanje na Filozofski fakulteti Univerze v Delhiju

Prof. dr. Vesna Požgaj Hadži in doc. dr. Tatjana Balažic Bulc sta med 18. in 29. 3. 2024 v okviru Erasmus+ KA1 gostovali na Filozofski fakulteti Univerze v Delhiju, na Oddelku za slovanske in ugro-finske jezike. V okviru predavanj in delavnic sta s kolegi in študenti diskutirali o jezikovnih politikah in jezikovnem načrtovanju ter večjezičnosti v različnih slovanskih jezikih v primerjavi s situacijo v Indiji. Srečali sta se tudi s predstojnikom Oddelka in dekanom prof. Amitavo Chakrabortyjem.
 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Marija Mojca Peternel: V višine in globine

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Jezik in slovstvo: letn. 69, št. 1-2 (2024)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
DOGODKI
Vprašanje slovenske (knjižno)jezikovne identitete

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1243. sestanek, ki bo v ponedeljek, 8. 4. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Vprašanje slovenske (knjižno)jezikovne identitete bo predaval prof. dr. Hotimir Tivadar (Oddelek za slovenistiko FF).

Več

 
Konferenca Znanost za družbo v Kopru in Ljubljani

Konferenca Znanost za družbo se bo odvila med 8. in 12. 4. 2024 na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, na Fakulteti za družbene vede, FF in PLAC-u v Ljubljani. Govorili bodo o revolucionarni politični misli Kurdistana. Mednarodna konferenca, ki jo organizirajo Časopis za kritiko znanosti, Lista demokratičnega študentstva, Akademija demokratične modernosti, ŠSD Sociopatija, ŠSD SocioKlub, Center za politično teorijo in Neodvisni obalni radio, bo gostila tuje kot domače predavatelje in predavateljice. Vabljeni!

Več
Cikel predavanj o Latinski Ameriki

Vabljeni na Cikel predavanj o Latinski Ameriki, ki jih soorganizirata Center za transdisciplinarne raziskave Latinske Amerike – MAPU in Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF. Predavanja bodo potekala med 8. 4. in 6. 5. 2024 na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF, na Zavetiški 5. Program najdete na tej povezavi. Vabljeni!
 
Od poznoantičnih castra do srednjeveških kvazimest v severni Italiji. Novi arheološki podatki

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vljudno vabi na predavanje Gian Pietra Brogiola z naslovom Od poznoantičnih castra do srednjeveških kvazimest v severni Italiji. Novi arheološki podatki. Predavanje bo v torek, 9. 4. 2024, ob 11. uri (pred. 31). Predavanje bo v italijanskem jeziku, zagotovljen bo simultani prevod v slovenščino. Vabljeni!
 
Dan hrvaškega jezika

V torek, 9. 4. 2024, bodo na Oddelku za slavistiko FF obeležili dan hrvaškega jezika. Ob tej priložnosti vabijo, da se udeležite dogodkov v pred. 5 in na Zoom povezavi.
Program:
11.20–12.55, pred. 5: predavanje prof. dr. Matea Žagarja (Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu) Filološke dimenzije Baške plošče,

13.00–14.00, avla FF: otvoritev razstave karikatur Oni/Unadva hrvaške avtorice Tisje Kljaković Braić; avtoričino delo bo predstavil pisatelj in novinar Jurica Pavičić v pred. 5. Dogodek bo potekal v hrvaškem jeziku.
Dnevi enakosti spolov FF 2024: Trans- in interspolnost: prakse, dileme in vprašanja

V okviru Dnevov enakosti spolov FF vabljeni na pogovor o vprašanjih spolne (ne)binarnosti Trans- in interspolnost: prakse, dileme in vprašanja. Pogovor bo potekal v torek, 9. 4. 2024, ob 18. uri (Modra soba). Gostji pogovora bosta doc. dr. Nina Perger (UL FDV) in prof. dr. Vlado Kotnik (Fakulteta za humanistične študije UP), avtorici dveh pomembnih socioloških študij o vprašanjih (ne)binarnosti spolov, ki bosta izhodišče tokratnega pogovora. Nina Perger, avtorica študije Razpiranje horizontov možnega: O nebinarnih spolnih in seksualnih identitetah v Sloveniji, bo predstavila svoje raziskovalno delo, ki temelji na intervjujih s spolno in/ali seksualno nebinarnimi osebami. Njena študija odpira vrata v razumevanje vsakdanjega življenja teh pogosto spregledanih in marginaliziranih skupnosti ter razkriva družbene strukture, s katerimi se spoprijemajo. Vlado Kotnik bo predstavila svoje delo Trans(spol)nost: Arheologija trans/vednosti, ki prinaša obsežen vpogled v transspolnost, zgodovinske prakse in medijsko reprezentacijo, ter izziva znanstveno razumevanje transspolnosti v slovenskem prostoru. Z gostjama se bosta pogovarjala Milica Antić Gaber in Roman Kuhar.
Lepo vabljene_i!

 
Predavanje dr. Ondřeja Konečnýa

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Ondřeja Konečnýa, ki bo v sredo, 10. 4. 2024, na Oddelku za geografijo FF (pred. 232). Vsebinsko bogato predavanje (od 9.30 do 11.15) bo v angleškem jeziku. Kot praktik (predsednik lokalne akcijske skupine) in teoretik (predavatelj na Univerzi v Brnu) bo predstavil kritičen vpogled v razvoj in delovanje LEADER/CLLD na Češkem. Predavanje bo uporabno tako za predstavnike lokalnih akcijskih skupin, raziskovalce, oblikovalce razvojnih politik in študente. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na e-naslov: irma.potocnik@ff.uni-lj.si.

Več

 
Gostujoča predavanja dr. Martina Boszoráda

Oddelek za slavistiko FF vabi na predavanja dr. Martina Boszoráda s Filozofske fakultete Univerze Konstantina Filozofa v Nitri (Slovaška):

- v sredo, 10. 4. 2024, ob 12.10 (pred. Tobačna 1): Slovaški film (Slovaška kinematografija v perspektivi osebnega kanona); predavanje bo v slovaščini;
 
- v četrtek, 11. 4. 2024, ob 11.20 (pred. Tobačna 4): Ľudovít Štúr goes pop (O pop-re/interpretacijah nacionalne in kulturne ikone; predavanje bo v angleščini.

 
Zahodnoslovanski filmski večer 2024

V sredo, 10. 4. 2024, ob 18.30 bo potekal že tradicionalni zahodnoslovanski filmski večer v Galeriji hostla Celica, Metelkova 8, Ljubljana. Na programu bodo češki film Pes Jiří, ubežnik (2019), poljski film Dekle iz mojih sanj (2022) in slovaški film Poslednji dnevi Ludovita Štura (2011). Filme so podnaslovili študentje bohemistike, polonistike in slovakistike na Oddelku za slavistiko FF.

Več

 
Kolokacije z medjezikovnega vidika

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vljudno vabi v četrtek, 11. 4. 2024, ob 10. uri (pred. 306), na predavanje prof. dr. Anete Stojić z Oddelka za germanistiko Filozofske fakultete na Reki. Naslov predavanja je Kolokacije z medjezikovnega vidika in bo potekalo v nemškem jeziku. Vljudno vabljeni!
 
 
Simpozij Razstavljanje na Slovenskem III

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi na tretji simpozij o razstavljanju likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter razstavnih institucijah na Slovenskem. Simpozij se bo odvijal v dvorani Mestnega muzeja Ljubljana, 11. 4. 2024 od 10. do 17.50 in 12. 4. 2024 od 9.30 do 17.30. S tretjo edicijo simpozija Razstavljanje na Slovenskem nadaljujejo poglobljen razmislek o razstavljanju umetnosti, arhitekture in oblikovanja pri nas. Dober odziv in pestrost z razstavljanjem povezanih vsebin na prvem in drugem znanstvenem srečanju v letih 2019 in 2022 sta pokazala, da strokovno in tudi širšo javnost zanima razmislek tako o samem področju kot o nanj nanašajočih se temah. Organizatorji so veseli, da v premišljevanju mednarodno vpetega slovenskega razstavljanja sodelujejo tudi številni raziskovalci in raziskovalke iz tujine in s tem prispevajo dragocen zunanji pogled na našo razstavno dejavnost. Simpozij poteka v slovenskem, hrvaškem, srbskem in angleškem jeziku; udeležba je brezplačna.

Več

 
Antikvarstvo in kolonialna arheologija v beneškem Stato da Mar: študiji primerov Cipra in Krete

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) vljudno vabi na predavanje Lorenza Calvellija z naslovom Antikvarstvo in kolonialna arheologija v beneškem Stato da Mar: študiji primerov Cipra in Krete. Predavanje bo v četrtek, 11. 4. 2024, ob 12.10 (pred. 343). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Podelitev Rdeče niti 2024

Lepo vabljene_i na podelitev Rdeče niti 2024! Dogodek bo potekal v petek, 12. 4. 2024, ob 18. uri v prostorih ljubljanske knjižnice Otona Župančiča. Na prireditvi bodo podeljene rdeče niti za najboljše pesniško, pripovedno in dramsko besedilo po izboru letošnjih žirij. Podelitev nagrad bo spremljalo branje literarnih prispevkov ter glasbeni nastop Lize Končar in Timoteja Pozniča. Ko bodo nagrade podeljene in bo uradni program pri koncu, pa bo sledila še pogostitev in druženje. Pridružite se nam v podpiranju študentske ustvarjalnosti!
 
Vabilo na predavanji prof. Yannick Bosquet z Univerze na Mavriciju

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko ter Oddelek za prevajalstvo in Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vljudno vabijo na predavanji prof. Yannick Bosquet s Fakultete za družbene vede in humanistiko na Univerzi na Mavriciju:

- ponedeljek, 15. 4., od 13.00 do 14.30 (pred. 1A-Rimska): Večjezičnost na Mavriciju (predavanje v angleščini),

- torek, 16. 4., od 11.20 do 12.50 (Modra soba): Francoščina in kreolščina v mavricijski jezikovni krajini (predavanje v francoščini).

Več
Dogodka v sklopu projekta Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji

V okviru usposabljanj visokošolskih učiteljev in sodelavcev, raziskovalcev ter doktorskih študentov vljudno vabljeni na dogodka, ki bosta potekala na FF:

- Odprto objavljanje: sreda, 17. 4. 2024, od 14.40 do 16.00, pred. 15, predstavi Mojca Kotar, Rektorat UL,

- Osnove ravnanja z raziskovalnimi podatki za FAIR in kolikor je mogoče odprte podatke (vključno z načrtom ravnanja z raziskovalnimi podatki): sreda, 8. 5. 2024, od 14.40 do 16.00, pred. 15, predstavi mag. Irena Vipavc Brvar, Arhiv družboslovnih podatkov (UL FDV).

Predhodno lahko vprašanja za obravnavo na dogodkih pošljete na naslov mojca.kotar@uni-lj.si. Vljudno vabljeni!

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Zavižaj vizijo (predstavitev projekta Zavižaj vizijo / Sing-a-Vision; sodelovala izr. prof. dr. Adriana Mezeg in študent Rok Drenik, Oddelek za prevajalstvo FF, TV Slovenija 1, oddaja Krompir, 30. 3. 2024)
 
Kako poteka učenje slovenščine na Reki? (izjava dr. Klemna Laha, TV Slovenija 1, CSDTJ, 1. 4. 2024)
 
Najbolj želeni so šport, akademije, medicina … (izjava dekanje FF prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar, Delo, 3. 4. 2024)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si