Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Izobraževanje za študente v okviru projekta Erasmus+ LITPRAX

V okviru projekta Erasmus+ LITPRAX (Literatura v praksi: profesionalni izzivi pri branju, prevajanju in založniški dejavnosti v digitalni dobi), ki ga koordinira izr. prof. dr. Maja Šabec z Oddelka za romanske jezike in književnosti FF, sodelujejo pa še Univerza v Novem Sadu, Zahodna Univerza v Temišvaru, španski Svet za znanstvene raziskave (CSIC) in založba Malinc, je od 25. do 27. 10. 2023 v Temišvaru potekalo drugo tridnevno izobraževanje za študente. Delavnic se je udeležilo 32 študentov, 14 pa jih je sodelovalo na daljavo. Tokrat so se študentom in profesorjem s partnerskih univerz pridružili še kolegi in študenti z Masarykove univerze v Brnu in Univerze Eötvös Loránd (ELTE) iz Budimpešte. Študenti so aktivno sodelovali pri interpretaciji in prevajanju poezije v španskem jeziku 21. stoletja in obravnavanju tem o literarni distribuciji. Program so obogatile okrogle mize s pesniki, prevajalci in promotorji poezije iz Španije, Argentine, Peruja in Ekvadorja, ter pogovori o distribuciji z založniki, knjižničarji, pisatelji in organizatorji knjižnih sejmov iz Srbije, Romunije, Slovenije, Španije in Venezuele. Vabimo vas, da si več o projektu preberete na spletni strani. Tretji sklop delavnic oziroma pomladanska šola, ki bo pomenila tudi zaključek projekta, bo aprila 2024 v Ljubljani.
 

Novosti Znanstvene založbe FF
 

- Vanda Vremšak-Richter: Deutsche Phonetik – Ausspracheübungen mit Audio-Datei (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

- Mojca Stritak Kučuk, Staša Pisek, Helena Šter: Slovenščina 1+: Besedila in besedišče za južnoslovanske govorce slovenščine kot drugega jezika 1.1

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

- David M. Schaps: Raziskovanje v klasičnih vedah (prev.: David Movrin idr.)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

Več

DOGODKI
Novembra smo. (7.–30. 11. 2023)

Živimo v času zares velikih sprememb. Znanstvenice in znanstveniki, raziskovalke in raziskovalci ter umetnice in umetniki ALUO in FF UL zaskrbljeni gledamo na dogajanja v našem času in v našem svetu, a obenem samozavestno stavimo nase. Verjamemo v moč naših znanosti in umetnosti, tj. v moč naših znanstvenih oziroma umetniških raziskovanj in spoznanj, ki iz njih izhajajo. Verjamemo v moč naših spoznanj pri soočanju z izzivi in dilemami našega časa in sveta in verjamemo v naš konstruktivni delež pri njihovem reševanju. In verjamemo v dialog znanosti in umetnosti. Vabljeni na otvoritev projekta z naslovom Novembra smo. v torek, 7. 11. 2023, ob 18. uri v avli FF. Program razstav, predavanj in mnogih drugih dogodkov, ki jih skupaj pripravljamo študentke, študenti, profesorice in profesorji ALUO in FF najdete na tej povezavi. Vabljeni!

Meddisciplinarni seminar Pokrajine opravičil: (Kontra)produktivnosti opravičil v politiki, umetnosti in institucionalnih infrastrukturah

Oddelek za sociologijo FF v sodelovanju z ZRC SAZU in Suzano Milevsko vabi na Meddisciplinarni seminar z naslovom Pokrajine opravičil: (Kontra)produktivnosti opravičil v politiki, umetnosti in institucionalnih infrastrukturah, ki bo v sredo, 8. 11. 2023, z začetkom ob 9.30, potekal na ZRC SAZU (atrij), Novi trg 2, Ljubljana. Meddisciplinarni seminar se osredotoča na raziskovanje možnosti in pasti opravičil v različnih družbenopolitičnih in kulturnih kontekstih. Nujna vprašanja, ki si jih zastavlja seminar, bodo iskala razloge za različne pristope k opravičilu (in njegovi odsotnosti ali zavrnitvi) v njihovih kolektivnih in javnih razsežnostih. Dogodek bo v angleškem jeziku.

Več

 

Flashmob v avli FF

Dve na desno, dve na levo … Veste, kaj je to? Pridružite se flashmobu lektorata za madžarski jezik na Oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje FF. Zbor v avli FF je v torek, 14. 11. 2023, ob 10.45. Sledite melodijam tradicionalne ljudske glasbe.
 
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Direktor galerije Uffizi Eike Schmidt v Ljubljani (gost Mednarodnega središča za primerjalne zgodovinske raziskave FF je bil dr. Eike Schmidt, RTV SLO, 26. 10. 2023)
 
Novembra smo. (napoved projekta Novembra smo., Tromba.si, 1. 11. 2023)
 
Etnologinja Mirjam Mencej izpostavlja pomen vloge umrlih v življenju posameznika (pogovor s prof. dr. Mirjam Mencej, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Sta.si, 1. 11. 2023)
 

Pesmi iz antologije Človek živali in žival človeku v sodobni slovanski poeziji 

Antologija je nastala na Oddelku za slavistiko FF, izšla pa pri Založbi UL v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to ti si! Ilustracije so prispevali dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. 

 

 

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si