Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Podelitev priznanj za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja

29. 5. 2024 je pred sejo Senata FF potekala podelitev priznanj študentkam in študentom FF za najboljšo doktorsko disertacijo na področju humanistike in družboslovja. Priznanja so prejeli:
 
- Rok Smrdelj za delo Konstrukcija begunske krize v Sloveniji z vidika hibridnega medijskega sistema (mentor: doc. dr. Jože Vogrinc, somentor: prof. dr. Roman Kuhar, področje: družboslovje);

- Janez Weiss: Japodi, Karni in Tavriski v času širitve in utrjevanja rimske oblasti (2. stoletje pr. n. št. – 1. stoletja n. št.) (mentor: akad. prof. dr. Rajko Bratož, področje: humanistika);

- Kristina Gregorčič: Semantični in pragmatični vidiki k negativni polarnosti usmerjenih nedoločnih zaimkov (mentor: prof. dr. Gašper Ilc, somentor: doc. dr. Andrej Stopar, področje: jezikoslovje).

Iskrene čestitke!

 
Ekipa FF v Tekmovanju UL v velikem kanuju zasedla 7. mesto

29. 5. 2024 je potekalo Tekmovanje UL v velikem kanuju. V tekmovanju se je pomerilo 16 ekip. Med njimi je bila tudi ekipa s FF, ki je zasedla 7. mesto. Hvala vsem za sodelovanje in čestitke za uvrstitev.
 
Jubilejni večer ob 40. obletnici francoske študentske gledališke skupine Les Théâtreux

30. 5. 2024 je v predavalnici 13 potekal jubilejni večer ob 40. obletnici francoske študentske gledališke skupine Les Théâtreux. Številne generacije nekdanjih članov skupine so se zbrale in uživale v programu, ki ga so pripravili sedanji teatrovci. Predvsem pa so vsi obujali lepe spomine na nepozabno gledališko doživetje na FF.
 
Predstavitev projekta Evropska noč raziskovalcev 2024/2025 – Humanistika, to si ti!

UL in UM sta bili uspešni na javnem razpisu Evropska noč raziskovalcev in Raziskovalci v šolah 2024–2025 v sklopu programa Obzorja Evropa, MSCA & Državljani. Gre za projekta Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF, in Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost! (akronim oooZnanost!), ki ga koordinira UM. Evropska komisija je od 134 prijav za financiranje izbrala 44 projektov ter zanje namenila 15,4 milijona evrov. Oba projekta smo predstavili na novinarski konferenci 23. 5. 2024 v Rdeči dvorani mestne občine Ljubljana.

Več

Foto: Katja Kodba, STA

 
Dekanjin dan

24. 5. 2024 je potekal dekanjin dan. Nekateri zaposleni so se že zjutraj odpravili na pohod do Koseškega bajerja, sledil je piknik v Foersterjevem vrtu za FF. Zbrane je nagovorila dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, prodekanja prof. dr. Mojca Smolej pa se je zahvalila ekipi sejma Liber.ac za uspešno izpeljan letošnji sejem. Ob tej priložnosti smo se poslovili od vodje ZIFF-a Darinke-Ike Bartol, ki odhaja v zasluženi pokoj. Sledilo je druženje ob glasbeni spremljavi glasbenika Saša Debelca.
 
Obisk čilskega veleposlanika

22. 5. 2024 je FF obiskal veleposlanik Čila Nj. Eksc. Alex Wetzig. Z dekanjo prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar in profesoricami španskega jezika in književnosti se je pogovarjal o prihodnjem akademskem in kulturnem sodelovanju.
 
Dr. Jasna Podreka in dr. Sonja Pečjak sodelovali na 3. Predsedničinem forumu

Tretji Predsedničin forum je potekal 15. 5. 2024 v Kongresnem centru Brdo in je izpostavil eno ključnih družbenih vprašanj – zagotavljanje pogojev za mirno sobivanje in uživanje temeljne pravice do varnosti. V pripravi gradiva in priporočil foruma je aktivno sodelovalo 22 strokovnjakinj in strokovnjakov. Med njimi je v sklopu panela z naslovom Kultura, družba in (ne)nasilje: Ključna spoznanja za uspešno soočanje in preprečevanje nasilja sodelovala doc. dr. Jasna Podreka z Oddelka za sociologijo FF, v sklopu panela z naslovom Medvrstniško nasilje: razmere v Sloveniji in pristopi za uspešno preprečevanje in ukrepanje pa prof. dr. Sonja Pečjak z Oddelka za psihologijo FF.
 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Marija Zlatnar Moe: Slovenske hiše za lutke (Razprave FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Acta Neophilologica: Letn. 57, št. 1 (2024)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več

 
Izobraževanje za strokovne in pedagoške delavce UL

Na Ekonomski fakulteti UL v sklopu projekta NOO organizirajo izobraževanje Ultra znanje za zeleno prihodnost, ki je namenjeno zaposlenim na UL, tako strokovnim kot pedagoškim sodelavcem. Izobraževalni program je v celoti posvečen aktualnim vsebinam s področja trajnosti. Od 11. do 13. 6. 2024 se bo zvrstilo 18 kratkih delavnic z različnih področij. Udeležba je brezplačna, več informacij je na voljo tu.
 
DOGODKI
Mednarodna konferenca: Imperij in oblika: Preobrazbe žanra v rimski književnosti II: Cesarska doba

Vljudno vabljeni na mednarodno konferenco Imperij in oblika: Preobrazbe žanra v rimski književnosti II: Cesarska doba, ki bo v soboto, 1. 6. 2024 (pred. 343). Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Več

 
Informativni dan: magistrski študij (2. stopnja)

Informativni dnevi za vpis na magistrske študijske programe (2. stopnja) bodo potekali 3. 6. 2024 med 10. in 16. uro. Razpored je objavljen na tej povezavi. Na posameznih oddelkih FF bodo najprej predstavljene vsebine študijskih programov, ki jih oddelki izvajajo. Ob 14. uri bo potekal skupni del predstavitve, ki je namenjen seznanitvi s postopki in roki za prijavo na razpis ter drugimi pomembnimi splošnimi informacijami.
 
Dan odprtih vrat MA Tolmačenje

Oddelek za prevajalstvo FF vabi na Dan odprtih vrat MA Tolmačenje. Tudi letos bodo lahko vsi, ki jih zanima konferenčno tolmačenje in magistrski študij MA Tolmačenje, spoznali delo študentov na simulaciji konference o umetni inteligenci, ki bo potekala v ponedeljek, 3. 6. 2024, ob 12. uri (pred. 31).

Več
Informativni dan: Humanistika in družboslovje (3. stopnja)

Informativni dan za vpis na interdisciplinarni doktorski študijski program Humanistika in družboslovje za študijsko leto 2024/2025 bo za področja, ki jih koordinira FF, v ponedeljek, 3. 6. 2024. Skupni del predstavitve bo potekal ob 16. uri v predavalnici 15. Po končani splošni predstavitvi programa bodo ob 17. uri potekala srečanja s koordinatorji in koordinatoricami posameznih študijskih področij. Več informacij najdete tu.
 
Predstavitev doktorskih programov in zaključni doktorski seminar Kako resnično je resnično?

FF in Društvo za kulturološke raziskave vabita na predstavitev doktorskih programov in zaključni doktorski seminar Kako resnično je resnično?, ki bosta v ponedeljek, 3. 6. 2024, med 16. in 20. uro v pred. 15 in 434.

Več

 
Semantične in pragmatične lastnosti turškega diskurzivnega členka hani

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1250. sestanek, ki bo v ponedeljek, 3. 6. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Semantične in pragmatične lastnosti turškega diskurzivnega členka hani bo predavala dr. Elena Guerzoni (Univerza v Novi Gorici). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Razstava: RARARA umetnice Tinkare Nemec Herkess

Vabljeni na ogled razstave  umetnice Tinkare Nemec Herkess z naslovom RARARA, ki bo v Galeriji Peti štuk na ogled od 4. 6. do 4. 7. 2024. Odprtje razstave bo v torek, 4. 6. 2024, ob 18. uri.

Več

 
Okrogla miza: Kam gre naša šola?
 
V sklopu prireditev ob Letu učiteljev vas vabimo na okroglo mizo o problematiki učiteljskega poklica in šolstva z naslovom Kam gre naša šola?, ki bo v sredo, 5. 6. 2024, ob 17. uri (Modra soba). Na okrogli mizi bodo sodelovali: mag. Mojca Mihelič (Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev), Branimir Štrukelj (SVIZ Slovenije), dr. Miha Lovšin (Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje), dr. Danijela Makovec Radovan (Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF), Andraž Fink (prodekan študent FF), moderator dr. Damijan Štefanc (Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF). Lepo vabljeni v čim večjem številu!
 
Kukavičje ukane – Branje kratkih zgodb: predstavitev ustvarjalnosti skupine Kukavičje ukane

V petek, 7. 6. 2024, ob 17.30 vabljeni v Knjižnico Otona Župančiča na dogodek Kukavičje ukane – Branje kratkih zgodb. Vabljeni na poslušanje kratkih zgodb, spisanih na delavnici za ustvarjalno pisanje. Ustvarjalke in ustvarjalec delavnice, ki so v pomladanskem semestru gnezdili na Modri fakulteti UL, vam bodo skupaj s prof. dr.  Nives Ličen in Urško Gruden z značilnim kukavičjim glasom predstavili svoje literarne mladiče. Če ste pripravljeni poslušati speve, ki so jih ustvarili v sklopu delavnice Kukavičje ukane z mentorico Tatjano Plevnik, pridite v gostiteljsko gnezdo KOŽ in sodelujte v njihovih prevarah. Ni izključeno, da boste želeli katerega od zgodbenih mladičev posvojiti.
 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Štiri desetletja na dnu morja, danes buri duhove v muzeju (izjava izr. prof. dr. Andreja Gasparija, Oddelek za arheologijo FF, 24ur.com, 25. 5. 2024)
 
Pogovor o projektu Humanistika, to si ti (v oddaji sodeloval prodekan FF izr. prof. dr. Sašo Jerše, Planet TV, 30. 5. 2024)
 
Azija sredi Ljubljane: življenje Skuškove zbirke (izjava prof. dr. Nataše Vampelj Suhadolnik, Oddelek za azijske študije FF, TV Slovenija 1, Odmevi, 29. 5. 2024)
 


Posnetek odprtja sejma Liber.ac 2024
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si