Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Prof. dr. Matevž Kos prejemnik nagrade Nede Pagon

Prof. dr. Matevž Kos z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF je prejemnik
nagrade Nede Pagon za uredniški opus. Podelitev nagrad bo na 39. Slovenskem knjižnem sejmu. Iskrene čestitke!


Več v prispevku na rtvslo.si
Foto: Miha Tozon

ŠSFF podelil priznanja za študijsko leto 2022/2023

24. 10. 2023 je ŠSFF na slavnostni seji podelil priznanja za študijsko leto 2022/2023. Priznanja so prejeli:

- priznanje za nadpovprečno strokovno delo:
Mojca Bele (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo),
Nataša Elikan Korošec (Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo),
doc. dr. Mojca Leskovec (Center za pedagoško izobraževanje);
- priznanje za nadpovprečno uspešno pedagoško delo:
doc. dr. Katarina Babnik (Oddelek za psihologijo),
doc. dr. Andreja Inkret (Oddelek za klasično filologijo),
izr. prof. dr. Adriana Mezeg (Oddelek za prevajalstvo);
- priznanje za posebne dosežke:
Patricija Cehner (Oddelek za pedagogiko in andragogiko);
- priznanje za udejstvovanje na področju študentskega organiziranja in obštudijskih dejavnosti:
Nejc Kralj (Oddelek za filozofijo), Matic Kristan (Oddelek za klasično filologijo), Anika Logar (Oddelek za slovenistiko in Oddelek za romanske jezike in književnosti), Tara Peternell (Oddelek za filozofijo), Neža Seljak (Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko), Erik Sever (Oddelek za zgodovino), Gašper Stražišar (Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo in Oddelek za umetnostno zgodovino), Sara Svati Sharan (Oddelek za filozofijo), Ema Štarkl (Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje), Tamara Šterk (Oddelek za slovenistiko in Oddelek za zgodovino).

Vsem iskrene čestitke!

 

Okrogla miza Jezikovne storitve danes in jutri: Priložnosti in izzivi za prevajalce in tolmače

Oddelek za prevajalstvo FF je 12. 10. 2023 organiziral izjemno dobro obiskano okroglo mizo z naslovom Jezikovne storitve danes in jutri: Priložnosti in izzivi za prevajalce in tolmače. Gostje večera so bili: Nina Ambrož Sušnik, Amidas, predsednica Združenja prevajalskih podjetij, Katarina Kodele Zadnikar, Soglasnik, jezikovna zadruga, mag. Viktorija Osolnik Kunc, predsednica Združenja stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije SCIT, članica sveta FIT, Tanja Petrič, predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev, prof. dr. Agnes Pisanski Peterlin, Oddelek za prevajalstvo FF, izr. prof. dr. Simon Zupan, Oddelek za prevajalstvo Univerze v Mariboru. Prodoren pogovor z udeleženci je vodila dr. Jana Zidar Forte, predsednica Združenja konferenčnih tolmačev Slovenije, pomemben doprinos pa je prispevalo tudi številno strokovno občinstvo. Ena od pomembnih ugotovitev dogodka je bila, da se morajo društva, prevajalci in tolmači večkrat srečati in izmenjati izkušnje, da bi lahko skupaj dosegli več.
 

Mesec prostora: Regionalno planiranje v Sloveniji: izkušnje in izzivi

Na Oddelku za geografijo FF je 18. 10. 2023 potekal strokovni posvet na temo izkušenj in izzivov v regionalnem planiranju. S tem se Oddelek še deseto leto zapored pridružuje pobudi Ministrstva za naravne vire in prostor pri obeležitvi meseca prostora. Letošnji dogodek je pritegnil več kot 80 udeležencev iz številnih inštitucij. Potrdil je tudi, da predstavlja pomembno stičišče informacij, znanja, kompetenc, izmenjave praks in povezovanja.

Več

 

Predstavitev monografije na Frankfurtskem knjižnem sejmu

21. 10. 2023, ko se je Frankfurtski knjižni sejem odprl za javnost, je bila na osrednjem odru Srečka Kosovelova predstavljena monografija Zgodovina slovenskega literarnega prevoda, ki sta jo izdali ZZFF in Cankarjeva založba in ki v dveh zvezkih na 1371 straneh osvetljuje vlogo prevoda v razvoju slovenske literature, jezika in kulture, proučuje povezave med slovensko kulturo in tujimi kulturami in želi v prvi vrsti prispevati k vidnosti in prepoznavnosti literarnih prevajalcev. Pogovor je vodil prevajalec Iztok Ilc, monografijo je predstavila glavna urednica monografije Nike K. Pokorn, pregled prevajanja slovenske literature v nemščino pa je osvetlil prevajalec Erwin Köstler.

Več

Obisk prof. dr. Doris Sava in prof. dr. Marie Sass z Univerze Luciana Blage v Sibiuu, Romunija

V okviru programa Erasmus+ gostujeta na Oddelku za germanistiko, nederlandistiko in skandinavistiko FF prof. dr. Doris Sava in prof. dr. Maria Sass z Univerze v Sibiuu. Tema njunih predavanj sta romunska nemščina in povojna romunskonemška književnost, na srečanju z dekanjo prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar in prodekanjo izr. prof. dr. Ireno Samide pa je beseda tekla tudi o strukturi visokega šolstva v Romuniji ter izzivih, s katerimi se soočamo pri humanističnih študijih tako v Romuniji kot v Sloveniji.

Novosti Znanstvene založbe FF

- Tajan Trobec, Uroš Stepišnik (ur.): Dolina Baruna pod Makalujem: znanstvene raziskave v okviru alpinističnih himalajskih odprav leta 1972 in 2014 (GeograFF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Tanja Jerman, Katja Murn, Tina Jugović; Mozaik slovenščine: učbenik za učenje slovenščine kot drugega in tujega jezika

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

- Maja Žumer, idr., Merjenje uporabniške izkušnje v bibliografskih informacijskih sistemih

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.


Več

DOGODKI
Razstava Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov

Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju je od 16. 10. 2023 na ogled razstava z naslovom Dosežki Univerze v Ljubljani skozi oči umetnikov, ki predstavlja vrhunske raziskovalne, pedagoške, umetniške in strokovne dosežke UL preteklih treh let. Razstavo so pripravili študentke, študentje, profesorice in profesorji ALUO. Med predstavljenimi dosežki sta tudi dosežka s FF, in sicer:
- Zgodovina slovenskega literarnega prevoda I in II (glavna urednica: prof. dr. Nike Kocijančič Pokorn, souredniki: doc. dr. Robert Grošelj, izr. prof. dr. Tamara Mikolič Južnič, prof. dr. Agnes Pisanski Peterlin),
- Zvočno pisna monografija, Prekmurščina, kinč predragi (prof. dr. Hotimir Tivadar, Maja Hajdinjak, Valentina Novak, Suzana Panker, dr. Klaudija Sedar).
Razstava, ki jo je UL pripravila v partnerstvu s Turizmom Ljubljana, bo na ogled do 24. 11. 2023. Vabljeni k ogledu.


Več

Tartinijev dan, poklon piranskemu maestru

Oddelek za muzikologijo FF vabi na dogodek z naslovom Tartinijev dan, poklon piranskemu maestru, ki bo potekal 6. in 7. 11. 2023 na FF in drugje. Program najdete tu.

Novembra smo. (7.–30. 11. 2023)

Živimo v času zares velikih sprememb. Znanstvenice in znanstveniki, raziskovalke in raziskovalci ter umetnice in umetniki ALUO in FF UL zaskrbljeni gledamo na dogajanja v našem času in v našem svetu, a obenem samozavestno stavimo nase. Verjamemo v moč naših znanosti in umetnosti, tj. v moč naših znanstvenih oziroma umetniških raziskovanj in spoznanj, ki iz njih izhajajo. Verjamemo v moč naših spoznanj pri soočanju z izzivi in dilemami našega časa in sveta in verjamemo v naš konstruktivni delež pri njihovem reševanju. In verjamemo v dialog znanosti in umetnosti.

Vabljeni na otvoritev projekta z naslovom Novembra smo. v torek, 7. 11. 2023, ob 18. uri v avli FF.

Program razstav, predavanj in mnogih drugih dogodkov, ki jih skupaj pripravljamo študentke, študenti, profesorice in profesorji ALUO in FF najdete na tej povezavi. Vabljeni!
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Kaj je v Ljubljani povedal direktor prvega muzeja v Italiji (gost Mednarodnega središča za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS) na FF je bil dr. Eike Schmidt, delo.si, 20. 10. 2023)
 
Akademik prof. Janko Kos: erudit in znanstvenik z izjemnim opusom (v oddaji sodelovala prof. dr. Tone Smolej in prof. dr. Tomo Virk, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 24. 10. 2023)
 
Jugoslovansko-palestinski odnosi (v oddaji sodeloval asist. Žiga Smolič, Oddelek za zgodovino FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 25. 10. 2023)
 

Video Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF z naslovom Študenti v knjižnici
Video z naslovom Smisel knjižnice pa si lahko ogledate tu.

 

 

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si