Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Prof. dr. Boris A. Novak prejemnik zlatnika poezije

Prof. dr. Boris A. Novak z Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF je prejemnik zlatnika poezije 2024 za življenjski pesniški opus. Podelitev nagrade bo 27. 8. na Veronikinem večeru poezije in glasbe na Starem gradu Celje.

Iskrene čestitke!

Več

Foto: Tihomir Pinter

Srečanje z gostujočo profesorico predmeta Sodobni perzijski jezik 1 in Kultura islama

Na podlagi Memoranduma o soglasju o izobraževalnem sodelovanju med Fakulteto za perzijsko književnost in tuje jezike, Univerza Payame Noor v Iranu in UL FF, ki sta ga podpisala Nj. eksc. Javad Kachoueian, veleposlanik Islamske republike Iran v Ljubljani, in prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, dekanja FF, nas je na fakulteti obiskala izr. prof. dr. Maryam Ghiasian, ki bo v akademskem letu 2024/25 v okviru Oddelka za azijske študije kot gostujoča profesorica izvajala izbirna predmeta Sodobni perzijski jezik 1 in Kultura islama

Zaključek projekta E+ Literatura v praksi

Projekt Erasmus+ Literatura v praksi: poklicni izzivi branja, prevajanja in izdajanja knjig v digitalni dobi (LITPRAX), katerega koordinator je bila UL, partnerji pa Zahodna univerza v Temišvaru, Univerza v Novem Sadu, Španski nacionalni raziskovalni svet (CSIC) in založba Malinc, se je po dveh letih in pol uspešno zaključil. Projekt je bil zasnovan na podlagi raziskave o bralnih navadah in bralni kompetenci študentov s sodelujočih univerz, ki je pokazala potrebo po razširitvi in poglobitvi bralne pismenosti in praktičnih znanj o delovanju literarnega sistema. V okviru projekta so organizirali tri večdnevna izobraževanja za študente partnerskih univerz, posvečena književnosti 21. stoletja, interpretaciji književnih besedil, prevajanju in literarni produkciji, distribuciji in recepciji. Na teh dogodkih so sodelovali sodobni španski in latinskoameriški avtorji – med njimi Juan Mayorga, Santiago Roncagliolo, Andrea Jeftanovic, Pablo Remón, María Negroni, Mario Obrero – in strokovnjaki s področja založništva.
Več o rezultatih projekta si lahko preberete tu.

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Emilio J. Gallardo-Saborido, Urša Geršak, Maja Šabec (ur.): Literatura en práctica: retos profesionales de lectura, traducción y edición en la era digital: Manual y Cuaderno de actividades

Do brezplačne publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Stridon: letn. 4, št. 1 (2024)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več

PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Tehnologija in družba na nasprotnih bregovih (prispevek zasl. prof. ddr. Rudija Rizmana, Oddelek za sociologijo FF, Delo, 18. 7. 2024)

Koliko dni dopusta zares potrebujemo in ali ga je lahko tudi preveč? - N1 (n1info.si) (izjava doc. dr. Katarine Babnik, Oddelek za psihologijo FF, n1info.si, 21. 7. 2024)

Res želimo strojne posnemovalce človeka? (pogovor z diplomantko primerjalne književnosti in slovenistike na FF dr. Nino Beguš, delo.si, 25. 7. 2024)

Liber.ac 2024: Od katedra do Klasične Beletrine

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si