Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Nagrada Slovenskega raziskovalnega inštituta za asist. dr. Tino Ivnik

Asist. dr. Tina Ivnik z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF je prejela nagrado Slovenskega raziskovalnega inštituta (SLORI) za doktorsko disertacijo Preobrazbe kulturne krajine Nadiških dolin po drugi svetovni vojni (mentor: prof. dr. Božidar Jezernik, somentor: izr. prof. dr. Miha Kozorog). Nagrajenki iskreno čestitamo!
 
Foto: Asist. dr. Tina Ivnik (druga z leve) z drugimi nagrajenkami in nagrajenci (foto: SLORI)
Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Fundacija Brumen v okviru bienala podeljuje priznanja slovenskim oblikovalkam in oblikovalcem. Mednarodna žirija je pregledala prijavljeno najkakovostnejšo produkcijo vidnih sporočil in v torek, 23. 4. 2024, v Centru Rog podelila nagrade za letošnji 11. bienale Brumen. Ob podelitvi nagrad je pripravljena razstava izbranih del, ki so prejemniki Brumnovih priznanj – med njimi so bila tudi gradiva Centra za slovenščino: Mozaik slovenščine, učna gradiva Slovenščina 1+ in zbirka stopenjskih beril Slovenščina po korakih. Iskrene čestitke!
 
Znana sta prejemnika Toporišičevega priznanja

Oddelek za slovenistiko s CSDTJ bo letos tretjič podelil Toporišičeva priznanja za izjemne dosežke na področju slovenistike. Toporišičevo priznanje bo prejela profesorica na slovenistiki Univerze Orientale v Neaplju dr. Maria Bidovec, Toporišičevo priznanje za izjemen študentski dosežek pa Gašper Tonin, zdravnik in absolvent magistrskega študija slovenistike in splošnega jezikoslovja na FF. Svečana podelitev priznanj bo 2. 7. 2024 zvečer na otvoritvi jubilejnega 60. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture. Prejemnikoma priznanj iskreno čestitamo!

Več

 
Lingvistično-kulturološka ekskurzija v Romunijo

28. 3. 2024 se je sedem študentk FF, ki se učijo romunščino, pod okriljem in v organizaciji prof. dr. Ioane Jieanu, profesorice na Filozofski fakulteti Univerze v Ploieştiju in lektorice romunskega jezika na FF, ter s finančno podporo Študentske organizacije UL odpravilo na petdnevno študijsko ekskurzijo po Romuniji. Med drugim so se srečale s prodekanjo Filozofske fakultete Zahodne univerze v Temišvaru prof. dr. Ano-Mario Radu in prvim lektorjem romunskega jezika na UL prof. dr. Richardom Sârbom. Udeležile so se tudi prevajalske delavnice v okviru projekta Dialog med književnostima: slovenski in romunski kulturni prostori ter predavanja prof. dr. Katarine Marinčič.

Več

 
Literatura v praksi

Od 15. do 19. 4. 2024 smo na fakulteti zelo uspešno organizirali petdnevno Spomladansko šolo Litprax, posvečeno dramatiki in gledališču ter recepciji literarnih del s španskega govornega področja. Srečanje je bila sklepna aktivnost projekta Erasmus+ Literatura v praksi: profesionalni izzivi pri branju, prevajanju in založniški dejavnosti v digitalni dobi (LITPRAX), ki ga koordinira Maja Šabec z Oddelka za romanske jezike in književnosti, sodelujejo pa še Univerza v Novem Sadu, Zahodna Univerza v Temišvaru, španski Svet za znanstvene raziskave (CSIC) in slovenska založba Malinc. Tokrat so se dogodku pridružili še študenti in profesorji s Češke in iz Madžarske. Največje zanimanje so vzbudili pogovor s priznanim španskih dramatikom Juanom Mayorgo – posnetek bo na voljo tudi na fakultetni spletni strani – in gledališki prizori, ki so jih odigrali študenti pod vodstvom Gemme Santiago Alonso. Zadnji dan Spomladanske šole Litprax je potekal v obliki znanstvenega simpozija, ki so se ga udeležili priznani strokovnjaki iz Slovenije, Španije, Romunije, Srbije, Češke in Madžarske. Prispevki bodo izšli v reviji Verba Hispanica. Več o samem projektu si lahko preberete na tej povezavi.

Več

 
1. konferenca strokovnih delavcev UL

18. in 19. 4. 2024 so se naše strokovne delavke udeležile 1. konference strokovnih delavcev Univerze v Ljubljani v Podčetrtku. Na konferenci so si strokovni delavci in delavke članic UL izmenjali dobre prakse, izkušnje in načrte na različnih področjih dela. V programu so sodelovale tudi zaposlene na FF, in sicer na okrogli mizi o razvoju kadrov prof. dr. Eva Boštjančič z Oddelka za psihologijo, na okrogli mizi o dobri podpori izvajanju raziskovalnih projektov pa Ema Karo iz Znanstvenoraziskovalnega inštituta FF ter izr. prof. Barbara Lampič z Oddelka za geografijo.
 
3. transnacionalno srečanje triletnega mednarodnega projekta Erasmus plus

22. in 23. 4. 2024 je na FF potekalo 3. transnacionalno srečanje triletnega mednarodnega projekta Erasmus plus, ki ga koordinira Jozef Pallay z Oddelka za slavistiko. Tokratnemu dogodku so se pridružili raziskovalci iz partnerskih univerz (Ljubljana, Trnava in Novega Sada) ter študenti. Gre za raziskovalni projekt SKLAV Slovak Language Abroad z naslovom Optimizacija in inovacija izobraževalnih orodij in virov v pouku slovaščine izven Slovaške (maj 2022 - maj 2025). Na zadnjem delovnem srečanju so člani Oddelka za slavistiko, Centra za slovenščino kot drugi tuji jezik skupaj s kolegi iz Filozofske fakultete Univerze v NovemSadu/Srbija in Filozofske fakultete Univerze svetih Cirila in Metoda v Trnavi/Slovaška reševali zadnje projektne naloge na področju zvočne, leksikalne, metodološke in literarno-didaktične sekcije in pripravo monografij in didaktičnih priročnikov, namenjenih študentom slovaščine kot tujega jezika.

Več

 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Marko Krevs: Zaznave ljubljanskih sosesk (Razprave FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Breda Pogorelec: Sociolingvistični spisi: jezikoslovni spisi IV (Jezikoslovni spisi; v sozaložništvu z Založbo ZRC, ZRC SAZU)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

Več
DOGODKI
Lucien Tesnière in njegova slovenska izkušnja: ob stoletnici Lingvističnega atlasa za študij dvojine v slovenščini

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1246. sestanek, ki bo v ponedeljek, 6. 5. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Lucien Tesnière in njegova slovenska izkušnja: ob stoletnici Lingvističnega atlasa za študij dvojine v slovenščini bo predavala prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, Oddelek za prevajalstvo FF.

Več

 
Raziskovanje inovativnih pristopov poučevanja tujih jezikov: nevrodidaktična perspektiva

Oddelek za romanske jezike in književnosti (Lektorat romunskega jezika ILR) FF vabi na predavanje Raziskovanje inovativnih pristopov poučevanja tujih jezikov: nevrodidaktična perspektiva prof. dr. Răzvana Săftoiuja (Oddelek za teoretično in uporabno jezikoslovje Univerze Transilvanije v Brașovu), v torek, 7. 5. 2024, ob 18. uri (pred. 13). Predavanje bo potekalo v angleščini. Lepo vabljeni.
Dnevi enakosti spolov FF 2024: Spolni stereotipi v literaturi za otroke

Vljudno vabljeni na okroglo mizo z naslovom Spolni stereotipi v literaturi za otroke, ki bo v okviru Dnevov enakosti spolov FF potekala v sredo, 8. 5. 2024, ob 17. uri (Modra soba). Dogodek je namenjen razpravi o vplivu in posledicah spolnih stereotipov v otroški literaturi in njihovi transformaciji skozi čas. Na okrogli mizi bosta sodelovali pisateljica, pesnica in pravljičarka Anja Štefan ter urednica pri Mladinski knjigi Irena Matko Lukan, ki bosta na konkretnih primerih pokazali, kako se soočata s spolno stereotipizacijo v literaturi za otroke in kako se ji sodobna literatura lahko izogne na inovativen in poučen način. Z gostjama se bo pogovarjal Roman Kuhar.
 
Predstavitev donacije faksimila koprskega statuta iz leta 1423

Oddelka za zgodovino in umetnostno zgodovino FF sta od Mestne občine Koper in Pokrajinskega arhiva Koper prejela faksimila koprskega statuta iz leta 1423. Oddelka sta pomembno donacijo prejela, ker sta v okviru projektov, ki potekajo pod okriljem ICCHS, k izdaji pripomogla s strokovnimi nasveti in promocijo založniškega projekta. Predstavitev donacije bo v ponedeljek, 13. 5. 2024, ob 11.20 (pred. 102).
 
Predavanje o Nebi Rubin in fotografska razstava Tu ostanemo

Sociolog Salim Tamari bo v predavanju predstavil Nebi Rubin, ki je bil do leta 1948 osrednje versko slavje obalne Palestine in Sirije ter eden osrednjih mavasimov (»obdobij«) ljudskega romanja v Palestino. Z ustanovitvijo države Izrael je bila vas Rubin porušena in izbrisana z zemljevida. Razstava v avli FF Tu ostanemo prek fotografij, ki prikazujejo življenje v Palestini pred nakbo (ki v arabskem jeziku pomeni »katastrofo«) leta 1948 in po njej, odpira prostor za palestinsko zgodbo ter prikazuje spremembe, ki so se v tem času zgodile Palestincem. Razstavo je v okviru Kulturne ambasade Palestine 2012 pripravilo Gibanje za pravice Palestincev, njeno postavitev in predavanje pripravljajo v sodelovanju s FF. Predavanje bo v torek, 14. 5. 2024, ob 18. uri (pred. 15) in je del serije dogodkov Svobodna Palestina, ki bodo potekali v Ljubljani od 13. do 18. 5.
Posvet: Nace Šumi: ob stoletnici rojstva

14. 5. 2024 bo na Oddelku za umetnostno zgodovino FF potekal celodnevni posvet Nace Šumi: ob stoletnici rojstva. Predavanja bodo predstavila nova spoznanja na raziskovalnih področjih dolgoletnega profesorja slovenske umetnosti novega veka ter njegovo življenje in delo. Ob tej priložnosti bo v petem nadstropju odprta razstava izbranih fotografij, ki jih je Nace Šumi posnel med terenskim delom.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Bo že prihodnje leto s poklicno maturo onemogočen vpis na nekatere univerzitetne študije? (v oddaji sodeloval prodekan FF izr. prof. dr. Matej Hriberšek)
 
"Zvezdnato nebo nad mano in moralni zakon v meni sta nedosegljiva" – Immanuel Kant 300 let pozneje (pogovor s prof. dr. Zdravkom Kobetom, Oddelek za filozofijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 22. 4. 2024)
 
Izpod pepela Vezuva se kot feniks dvigujejo izgubljene velike knjige grško-rimske antike (v oddaji sodelovala doc. dr. Sonja Weiss in izr. prof. dr. David Movrin, Oddelek za klasično filologijo FF, Radio Slovenija 1, 23. 4. 2024)
 
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si