Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Prof. dr. Miha Kovač prejel Schwentnerjevo nagrado

Na odprtju 39. Slovenskega knjižnega sejma so podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, ki jo je prejel prof. dr. Miha Kovač z Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF. Iskrene čestitke!

Več (vir: www.rtvslo.si)

 

Strokovni posvet v počastitev 50. obletnice študija andragogike

Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF je 20. 11. 2023 organiziral strokovni posvet v počastitev 50. obletnice študija andragogike. Na posvetu so sodelovali upokojeni profesorji andragogike, predstavniki slovenskih univerz ter strokovnjaki iz drugih evropskih držav. Razpravljali so o začetkih in razvoju andragogike v Sloveniji, vključno z razmerji z drugimi evropskimi državami. Posvet je bil namenjen domačim in tujim strokovnjakom, raziskovalcem, oblikovalcem politik in zainteresirani javnosti.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF 

- Barbara Orel: Prekinitve s tradicijo v slovenskih uprizoritvenih umetnostih

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Kristina Gregorčič, Frančiška Lipovšek, Monika Kavalir: English Syntax Exercises (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Andragoška spoznanja; letn. 29, št. 2 (2023): Andragogika v Evropi: preteklost, sedanjost in prihodnje perspektive

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

 
 

Znanstvena založba FF na Slovenskem knjižnem sejmu

Vabljeni na Slovenski knjižni sejem, ki še do nedelje, 26. 11. 2023, poteka na Gospodarskem razstavišču. Na sejmu se tudi letos na stojnici Založbe UL predstavlja Znanstvena založba FF.


 

DOGODKI
Vabljeni na dogodke v sklopu projekta Novembra smo.

V prihodnjem tednu vabljeni na dogodke, ki bodo potekali v sklopu projekta Novembra smo.
Program najdete na tej povezavi.

 

Tisoč in ena noč: Okcident sreča Orient

Oddelek za filozofijo FF vabi na gostujoče predavanje s koncertom z naslovom Tisoč in ena noč: Okcident sreča orient, ki bo potekal danes, 24. 11. 2023, ob 19. uri (pred. 434). Gost bo Boris Šinigoj.

Več

 

Slovenščina na dlani – učenje v digitalnem okolju

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1235. sestanek, ki bo v ponedeljek, 27. 11. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Slovenščina na dlani – učenje v digitalnem okolju bosta predavali izr. prof. dr. Natalija Ulčnik in izr. prof. dr. Mira Krajnc Ivič, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Oddelek za slovanske jezike in književnosti.

Več

 

Predavanja prof. dr. sc. Luke Šeša, Oddelek za sociologijo, Hrvaška katoliška univerza, Zagreb

Med 27. in 30. 11. 2023 bo prof. dr. sc. Luka Šešo, Oddelek za sociologijo, Hrvaška katoliška univerza, Zagreb, Hrvaška, ki bo na Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF prišel v okviru ERASMUS izmenjave, v okviru predavanj Tradicijska evropska verovanja in Uvod v mitologijo izvedel naslednja predavanja:
 
- v ponedeljek, 27. 11., ob 14.40 (P3): Tradicijska verovanja v kresnike – med mitom in resničnostjo,
- v ponedeljek, 27. 11., ob 18.00 (P3): Pripovedovati o (ne)mrtvih: hrvaške študije primera,
 - v torek, 28. 11., ob 16.20 (P2): Transformacije tradicijskih verovanj v nadnaravna bitja v sodobnem življenju,
- v četrtek, 30. 11., ob 14.40 (P3): Primeri remitologizacije hrvaške družbe.
Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku. Vabljeni!


 

Šmitkov večer: Pogovor o raziskavah slovenskega izseljenstva in problemih multikulturalizma

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 26. Šmitkov večer, ki bo potekal v torek, 28. 11. 2023, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5) pod naslovom Pogovor o raziskavah slovenskega izseljenstva in problemih multikulturalizma. Prof. dr. Marina Lukšič Hacin, predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije pri ZRC SAZU, bo predstavila svoje raziskovalne izkušnje med Slovenci na Švedskem, govorila pa bo tudi o sodobnih raziskavah migracij ter o problemih multikulturalizma v evropskih družbah. Predstavila bo tudi pomen interdisciplinarnosti pri raziskovanju migracij. Pogovor bodo vodili izr. prof. dr. Jaka Repič ter študentki Sara Badreddine in Lisa Kološ
 

Gostujoči predavanji dr. Krašovca in dr. Powella pri predmetu Praktična etika

Vabljeni na gostujoči predavanji dr. Primoža Krašovca Nevidno delo razredov in zamolčana zgodovina kast in dr. Erica Powella O ukinjanju družine, nekoč in danes, ki bosta v sredo, 29. 11. 2023, ob 18. uri (pred. 18). Primož Krašovec je docent na Oddelku za sociologijo FF, Eric Powell pa gostujoči raziskovalec na Oddelku za filozofijo FF. Dogodek je organiziran v okviru kurza iz Praktične etike in bo potekal v angleškem jeziku.

Več

 

Simpozij in pogovor ob izidu integralnega prevoda Montaignevih Esejev

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF v sodelovanju z založbo Beletrina prireja simpozij in pogovor ob izidu integralnega prevoda Montaignevih Esejev. Na dogodku bodo sodelovali Marko Uršič, Martina Ožbot Currie, Tone Smolej, Primož Vitez in Katarina Marinčič, s prevajalcem Brankom Madžarevičem se bo pogovarjala Nina Jerman. Prisrčno vabljeni v četrtek, 30. 11. 2023, ob 17. uri v predavalnico 13.

Več

 
Kognitivni večer na Oddelku za psihologijo

Klub alumnov Oddelka za psihologijo FF organizira v četrtek, 30. 11. 2023, ob 18. uri (pred. 34) Kognitivni večer, na katerem se bodo predstavili člani in članice Laboratorija za kognitivno nevroznanost, ki deluje v okviru Oddelka za psihologijo. Predstavili bodo miselne procese, ki jih raziskujejo ter načine delovanja in pomen naprednih nevroznanstvenih metod. Preizkusili boste lahko svoje kognitivne sposobnosti s pomočjo nalog, ki so jih razvili v laboratoriju. Vabljeni!
Predhodna prijava na povezavi.

Več

 
Nemški idealizem kot zgodovinsko samozavedanje

Raziskovalna skupina za nemško klasično filozofijo in Oddelek za filozofijo FF vabita na predavanje prof. dr. Christopherja Yeomansa (Univerza Purdue) z naslovom Nemški idealizem kot zgodovinsko samozavedanje, ki bo v četrtek, 30. 11. 2023, ob 19. uri (pred. 325). Nemški filozofi od Kanta do Fichteja in Hegla so filozofirali v kriznih časih, katerih hitrost in obseg sta presegla to, kar doživljamo danes. In kar je morda še pomembneje, razumeli so, da je njihova doba prehodna doba, namenjena ustvarjanju institucij, ki bodo same ustvarile novo dobo modernosti. Nemški idealisti so torej svoj čas razumeli kot zgodovinski čas. V predavanju bomo spremljali različne načine, kako so to samorazumevanje izrazili v svojih političnih filozofijah. Dogodek bo izpeljan v sklopu projektov Heglova politična metafizika in Skupno med substanco in subjektom.
 
Odprtje razstave: Prevajanje – kulturna vez med narodi

Lisztov inštitut Ljubljana vabi na odprtje razstave Prevajanje – kulturna vez med narodi, ki bo v avli FF v petek, 1. 12. 2023, ob 11. uri. Razstava prinaša izbor iz 30-letnega prevajanja in knjižnega izdajanja prevodov madžarskega leposlovja v slovenski jezik, to je od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Madžarsko leta 1992 do danes. Razstava bo na ogled do 22. 12. 2023.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
V arheološki kleti (predstavitev kleti Oddelka za arheologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 19. 11. 2023)
 
Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu (razstava in elektronska publikacija, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, TV Slovenija 1, Dnevnik, 20. 11. 2023)
 
Vsak bralec naj si sodbo piše sam (pogovor s prejemnikoma nagrade Nede Pagon, prof. dr. Matevž Kos, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, Delo, 23. 11. 2023)
 

 

Kako bolj varno živeti v nemirnem 21. stoletju? – pogovor na Slovenskem knjižnem sejmu
 

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si