Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Prof. dr. Roman Kuhar prejemnik nagrade mentor leta 2023

Društvo Mlada akademija je na Institutu Jožef Stefan podelilo že 15. nagrado mentor leta. Prestižni naziv mentor leta 2023 je prejel prof. dr. Roman Kuhar z Oddelka za sociologijo FF.
Iskrene čestitke!

Več

 
Ddr. Verena Vidrih Perko in izr. prof. dr. Andrej Gaspari prejemnika Valvasorjevih nagrad

Ddr. Verena Vidrih Perko, predavateljica Modre fakultete, ki pogodbeno sodeluje tudi z Oddelkom za arheologijo FF, je prejemnica Valvasorjeve nagrade za življenjsko delo. Izr. prof. dr. Andrej Gaspari z Oddelka za arheologijo FF pa je skupaj z Jankom Boštjančičem prejel nagrado za enkratni dosežek, in sicer za razstavo Enigma – skrivnostno zakulisje vojne.
Iskrene čestitke!
Več v prispevku na rtvslo.si

Foto: izr. prof. dr. Andrej Gaspari

 
Sejem akademske knjige Liber.ac 2024: Poučujem. Prihodnost oblikujem.

Na FF je od 21. do 23. 5. 2024 potekal 15. sejem akademske knjige Liber.ac. Na letošnjem sejmu, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, se je predstavilo 40 razstavljavcev, sejem pa je spremljal bogat spremljevalni program z naslovom Poučujem. Prihodnost oblikujem.

Več

 
Sem vzgajala sokola – koncert nemške srednjeveške lirike

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! je pri Znanstveni založbi FF izšla monografija Minezang – nemška srednjeveška lirika. Pesmi, ki so jih v srednjevisoki nemščini pred približno 800 leti peli na nemških, morda tudi slovenskih dvorih in z njimi navduševali kralje, kraljice, dvorjane, grajske gospe, viteze in oprode, so tako bile prvič prevedene v slovenščino. Majski koncert minezanga, ki smo mu lahko prisluhnili 15. 5. v Narodnem muzeju Slovenije, je predstavil nekatere izbrane pesmi iz monografije. Čudoviti slovenski prevodi so doživeli svoj polni izraz v uglasbitvah Alda Kumarja in Janija Kovačiča ter izvedbah pevcev in glasbenikov. Sodelovali so: Ema Krečič, Marjana Benčina, Mita Gustinčič Pahor, Valentin Sojar, Erazem Izidor Grafenauer, Jani Kovačič, Aldo Kumar in Mateja Gaber. Ponovni koncert v Narodnem muzeju Slovenije, ki bo 24. 5., je že razprodan.

Več

 
Obisk veleposlanika Češke republike

20. 5. 2024 je FF obiskal veleposlanik Češke republike v Sloveniji nj. eksc. dr. Jiří Kuděla. Z dekanjo prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar sta se pogovarjala o češko-slovenskih kulturnih odnosih in možnostih nadaljnjega sodelovanja. Srečal se je tudi s predstojnico in predavatelji Oddelka za slavistiko FF, s katerimi je razpravljal o možnostih promocije češkega jezika, književnosti in kulture v Sloveniji. Nato je veleposlanik in zgodovinar Jiří Kuděla študentom slavistike predstavil kratek zgodovinski pregled češko-nemških odnosov od samega začetka do podpisa Češko-nemške deklaracije leta 1997. Predavanju in kratki razpravi s študenti je sledila razglasitev rezultatov in podelitev nagrade Susanne Roth zmagovalki mednarodnega prevajalskega natečaja, na katerem so na pobudo Oddelka za slavistiko in ob podpori Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani letos prvič sodelovali tudi študentje iz Slovenije.
 
Obisk veleposlanika Helenske republike v Ljubljani

22. 5. 2024 je FF obiskal veleposlanik Helenske republike v Ljubljani nj. eksc. Argyrios Makris. Po sestanku z dekanjo prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar se je skupaj z drugimi predstavniki veleposlaništva udeležil recitala Prevajanje novogrške literature: o begunstvu in pregonu, ki je potekal v okviru sejma Liber.ac in je bil posvečen maloazijski katastrofi, nizu prelomnih dogodkov v moderni grški zgodovini. Na njem je skupina študentov Oddelka za klasično filologijo pod vodstvom asist. Lare Unuk predstavila prevode novogrških literarnih del, ki tematizirajo te dogodke in so bili objavljeni v tematski številki revije Keria, Studia Latina et Graeca. Ob koncu je Društvo književnih prevajalcev Slovenije Lari Unuk izročilo nagrado Radojke Vrančič za leto 2020 (ko podelitve nagrade ni bilo zaradi pandemičnih razmer).
 
Evropska akademija o mladinskem delu

Med 14. in 17. 5. 2024 je v Kranjski Gori potekala tretja Evropska akademija o mladinskem delu, namenjena razvoju kakovostnega in inovativnega mladinskega dela. Med več kot 200 udeleženci so pod mentorstvom asist. dr. Tadeja Košmerla sodelovale tudi štiri študentke pedagogike in andragogike, ki so skupaj s študenti iz Belgije, Irske, Italije in Nemčije sodelovale v posebnem študentskem raziskovalnem projektu. Tekom akademije so z intervjuji zbirale podatke o izobraževanju (bodočih) mladinskih delavcev v različnih državah ter ugotovitve na koncu predstavile vsem udeležencem.
 
Erasmus+ BIP projekt na Univerzi v Murcii

Erasmus+ je program Evropske unije, namenjen usposabljanju in izobraževanju v tujini. V sklopu tega programa so študentke magistrskega študija Vanesa Ambroželj, Tadeja Klančnik in Vasilisa Savić pod mentorstvom prof. dr. Irene Prosenc sodelovale pri projektu BIP Enotna kultura pred izzivi trajnostnega razvoja. Pri tem projektu so sodelovali tudi študentje in profesorji iz različnih držav – Italije, Španije, Francije, Grčije in Hrvaške.

Več

 
DOGODKI
Letni Gala koncert simfoničnega orkestra študentov Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani

Vabljeni na Letni Gala koncert simfoničnega orkestra študentov Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, ki bo danes, 24. 5. 2024, ob 19.30 v dvorani Marjana Kozine, Slovenska filharmonija. Vabljeni, da se skupaj z njimi prepustite melodijam in ritmom glasbe. Vstopnice je mogoče kupiti na tej povezavi ali preko obiska spletne strani www.filharmonija.si.
 
Znanstvena konferenca: Enej Silvij Piccolomini: Renesančni papež med dvema svetovoma

Vabljeni na znanstveno konferenco Enej Silvij Piccolomini: Renesančni papež med dvema svetovoma, ki bo potekala v ponedeljek, 27. 5. 2024, od 10. do 19. ure v Dvorani štirih letnih časov, ZRC SAZU.

Več

 
Od popa do roka na Slovenskem

Oddelek za muzikologijo FF in Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija prijazno vabita na etnomuzikološko predavanje dr. Marka Prpiča z naslovom Od popa do roka na Slovenskem, ki bo v ponedeljek, 27. 5. 2024, ob 13. uri (pred. 535B).
 
Priložnostna razstava 100 let arheologije na Univerzi v Ljubljani

Oddelek za arheologijo FF vabi na obisk priložnostne razstave 100 let arheologije na Univerzi v Ljubljani v avli FF. Otvoritev bo v ponedeljek, 27. 5. 2024, ob 15.00. Razstava bo na ogled do 6. 6. 2024 do 18.00. Na razstavi bo prikazan razvoj študija arheologije na FF od prvih predavanj v študijskem letu 1923/1924 do danes. Predstavljeni bodo nekateri zanimivi stari učni pripomočki, knjižno in slikovno gradivo ter arhivski filmski posnetki, v katerih nastopajo nekdanji profesorji. Na ogled bodo tudi osebne fotografije študentov in alumnov. Vljudno vabljeni!
 
Mednarodni kongres o jezikoslovnih, prevodoslovnih in kulturoloških primerjavah med italijanščino in slovanskimi jeziki

Od 27. do 29. 5. 2024 bo na FF potekal mednarodni simpozij o jezikoslovnih, prevodoslovnih in kulturoloških primerjavah med italijanščino in slovanskimi jeziki z naslovom III Convegno Internazionale Italiano e lingue slave. Confronti linguistici, traduttivi e culturali. Na njem bo sodelovalo približno 100 italianistov in slavistov, večinoma iz Italije in slovanskih držav. Prva dva dneva bodo predavanja potekala v več paralelnih sekcijah, dopoldanski in popoldanski del programa pa bodo uvedla plenarna predavanja profesoric Cecilie Andorno (Univerza v Torinu), Martine Ožbot Currie (Univerza v Ljubljani), Ruske Ivanoske Naskove (Univerza v Skopju) in profesorja Daniela Słapka (Jagelonska univerza v Krakovu); profesorica Ivanoska Naskova in profesor Słapek sta pobudnika niza simpozijev o italijanščini in slovanskih jezikih ter organizatorja prvih dveh srečanj v Vroclavu in Skopju. Tretji dan se bodo udeleženci podali na ekskurzijo na Goriško in v Posočje, kjer se stikata slovanski in romanski svet. Simpozij poteka pod pokroviteljstvom FF ter v sodelovanju z italijanskim veleposlaništvom v Ljubljani (Italijanski kulturni inštitut) in drugimi podporniki.
 
Kratek oris korejskega jezika – ob izidu monografije Uvod v korejski jezik in korejsko jezikoslovje

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1249. sestanek, ki bo v ponedeljek, 27. 5. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Kratek oris korejskega jezika – ob izidu monografije Uvod v korejski jezik in korejsko jezikoslovje bosta predavala prof. dr. Andrej Bekeš in asist. Eva Vučkovič (Oddelek za azijske študije FF).

Več

 
Gostujoča predavanja učiteljev iz Nigra

Na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF bodo gostili predavatelje iz Univerze Abdou Moumouni v Niameyu (Niger). Oumarou Hamani bo predočil dileme raziskovanja antropologov na terenu v varnostno zahtevnih razmerah. Prof. Moussa Zangaou bo pokazal, na kakšne načine se danes nadaljujejo tradicionalne prakse suženjstva v Sahelu. Abadoulkader Afane bo naslovil vprašanja prihodnosti mobilnega pastirstva v Sahelu. Predavanja bodo iz francoščine (ne-strokovno) konsekutivno prevajana.
 
- Torek, 28. 5., 11.20–12.55. (pred. P3, Zavetiška 5): Abdoulkader Afane: Kriza mobilnega pastirstva v Nigru: Vprašanje prihodnosti pastirskih skupnosti

- Sreda, 29. 5., 11.20–12.55. (pred. P4, Zavetiška 5): Hamani Oumarou: Antropolog_inja in njegovo/njeno terensko delo v varnostno zahtevnih razmerah

- Sreda, 29. 5., 14.40–16.20 (pred. P3, Zavetiška 5): Moussa Zangaou: Suženjstvo v Sahelu, primeri iz Nigra

 
Temna stran osebnosti

Oddelek za psihologijo FF vabi na predavanji prof. dr. Bojane Dinić z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Novem Sadu, ki se raziskovalno ukvarja s temno triado oz. tetrado, tj. negativnimi osebnostnimi potezami (makiavelizmom, narcisizmom, psihopatijo in sadizmom), dejavniki takih osebnostnih potez in njihovim odrazom v vedenju. Obe predavanji bosta v sredo, 29. 5. 2024, prvo ob 10.30 (pred. 34) in drugo ob 14.40 (pred. 15). Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku in ju bo mogoče spremljati tudi preko Zooma.

Več

 
Kinofilm AGRFT: Projekcija češkega filma Vsi dobri rojaki

Oddelek za slavistiko FF se pridružuje filmskemu klubu KINOFILM AGRFT. V sredo, 29. 5. 2024, ob 18. uri bo na sporedu legendarni češki film Vsi dobri rojaki (Všichni dobří rodáci, 115 min, 1968), za katerega je režiser Vojtěch Jasný na festivalu v Cannesu leta 1969 prejel nagrado za najboljšo režijo, nato pa je bil film v domovini prepovedan vse do padca komunističnega režima. Študentje češčine na Oddelku za slavistiko so film prevedli, tako da bodo ekskluzivno projekcijo restavrirane kopije, ki jo je zagotovil Narodni filmski arhiv iz Prage, pospremili s slovenskimi podnapisi. Dogodek poteka v sodelovanju z Veleposlaništvom Češke republike v Ljubljani. Po projekciji se bo doc. dr. Jana Šnytová pogovarjala z zgodovinarjem dr. Juretom Gašparičem in direktorjem fotografije Radom Likonom, ki je v času, ko je bil film posnet, študiral v Pragi. Udeležbo potrdite do srede, 29. 5., do 15.00 na naslov kino@agrft.uni-lj.si ter pri tem navedete, za kateri dan želite rezervacijo. Veseli bodo vašega obiska!

Več

 
Razstava: Azija sredi Ljubljani: Življenje Skuškove zbirke

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke, ki bo v sredo, 29. 5. 2024, ob 18. uri v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Razstava prikazuje najnovejše izsledke raziskav o bivanju in funkciji Ivana Skuška ml. (1877–1947) na Kitajskem (1914–1920), ki se je pred dobrimi 100 leti z družino vrnil v Ljubljano in pripeljal bogato zbirko vzhodnoazijskih predmetov. Razstava odpira vprašanja nastanka zbirke in umetnostnega trga v tedanjem Pekingu, prikazuje zgodbo družine Skušek in rekonstruira njihovo življenje, vpeto med natlačene predmete v več stanovanjih. Predstavljeni so tudi Ivanovi poskusi, da bi zbirka postala samostojen azijski muzej, prvič pa je predstavljena tudi maketa kitajske stavbe, ki jo je najverjetneje kupil s tem namenom. Maketo so leta 2023 obnovili strokovnjaki iz Palačnega muzeja v Pekingu in bo po sto letih prvič postavljena na ogled. Razstava hkrati prvič celovito predstavi in izpostavi osrednjo vlogo Tsuneko Kondō Kawase (por. Marije Skušek) kot kustosinje predmetov v njenem stanovanju ter njeno vlogo pri promociji japonske kulture v tedanji Sloveniji in Jugoslaviji. Razstava je nastala v okviru projekta Življenje Skuškove zbirke: od dnevne sobe do virtualnega muzeja (J6-4618). Razstavo je pripravil Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Oddelkom za azijske študije, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in Inštitutom za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu.

Več

 
Simpozij Kafka za vse čase

Vljudno vabljeni, da se v sredo, 29. 5. 2024, ob 17. uri (Modra soba na FF) pridružite simpoziju Kafka za vse čase, ki bo ob stoletnici avtorjeve smrti počastil njegov opus. Gostje simpozija, ki bodo spregovorili o Kafkovem delu in življenju, bodo prof. dr. Tomislav Virk, prof. dr. Vid Snoj, prof. dr. Vanesa Matajc, prof. dr. Martina Ožbot Currie ter prevajalec dr. Štefan Vevar. Simpozij ob slavnostni obletnici v sodelovanju z našo založbo organizirajo Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF ter programska skupina Literarnoprimerjalne in literarnoteoretske raziskave.
 
Jubilejni večer ob 40. obletnici francoske študentske gledališke skupine Les Théâtreux

Francoska študentska gledališka skupina FFLes Théâtreux praznuje svoj 40. rojstni dan! Jubilejni večer bo v četrtek, 30. 5. 2024, ob 17. uri (pred. 13). Vljudno vabljeni!
Simpozij: Spominske študije in politična ekonomija v (post)socialistični perspektivi: med nostalgijo in kapitalom

3. 6. 2024 bo v okviru projekta Protesti, umetniške prakse in kultura spomina v postjugoslovanskem kontekstu (ARIS, J6-3144) v predavalnici 030 potekal simpozij Spominske študije in politična ekonomija v (post)socialistični perspektivi: med nostalgijo in kapitalom, ki ga organizira Gal Kirn (UL FF). Simpozij bo obravnaval zgrešeno srečanje med tema dvema področjema, specifično za zgodovinski čas leta 1989: če je bil marksizem v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v očitnem zatonu, pa so spominske študije doživele pravi razcvet. Krizo marksizma je spremljala kriza celotne verige političnih referenc: razpad socializma, delavskega razreda, komunističnih partij, celo antifašizma in socialne države. Na izginjajoče označevalce so spominske študije nemalokrat gledale kot na objekte nostalgije in retroutopičnega imaginarija, v najslabšem primeru pa kot na znanilce totalitarizma, ki ga je treba za vsako ceno preprečiti. Nov spominski okvir podvoji moralno načelo "nikoli več": včeraj nacizma, danes komunizma. Vzpostavitev antitotalitarnega spominskega okvira v Evropski uniji je vplivala na rehabilitacijo fašizma in pozabo evropskega kolonializma. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Več

 
Razstava: P. Stanislav Škrabec tako in drugače

Vljudno vabljeni na razstavo P. Stanislav Škrabec tako in drugače, ki je na ogled v novo obnovljeni knjižnici frančiškanskega samostana Ljubljana Center (Prešernov trg 4, Ljubljana). Razstava bo na ogled do 23. 6. 2024.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Sejem Liber.ac (sejem Liber.ac, izjava lekt. dr. Mateje Gaber, Radio Slovenija 3, 21. 5. 2024)
 
Na novo odkriti Škrabčevi rokopisi (v oddaji sodeloval prof. dr. Hotimir Tivadar, Oddelek za slovenistiko FF, 3. program Radia Slovenija, 21. 5. 2024)
 
Evropska noč raziskovalcev tokrat o UI in lažnih novicah (Evropska noč raziskovalcev 2024/2025 – Humanistika to si ti!; Delo, 24. 5. 2024)
 

Ciklus besednih postaj 2024 v Knjigarni FF: V višine in globine
(Znanstvena založba FF)

Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si