Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Dnevi ZIFF 2024

Tudi letos so v prvem tednu meseca marca na FF potekali Dnevi ZIFF, dnevi promocije znanstvenoraziskovalnega dela humanističnih in družboslovnih znanosti FF. Letošnji dnevi so bili posebej slovesni, saj so bili v znamenju 45. obletnice ustanovitve Znanstvenega inštituta Filozofske fakultete (ZIFF) in 100. obletnice rojstva enega njegovih ustanoviteljev, odličnega umetnostnega zgodovinarja Naceta Šumija.

Več

 
Otvoritev razstave Pisma zanamcem

15. 3. 2024 smo v avli fakultete otvorili razstavo Pisma zanamcem. Na razstavi, pospremljeni z izidom spremljevalne monografije, pri kateri so sodelovali vodilni slovenski kritični glasovi: Goran Vojnović, Spomenka Hribar, Milena Zupančič, Renata Salecl, Slavko Splichal, Miran Zupanič, Branko Soban, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Gregor Moder in Ervin Hladnik Milharčič je z urednico Ksenijo Vidmar Horvat in avtorji in avtoricami odprl prodekan FF Sašo Jerše. Razstava bo na ogled do 5. 4. 2024. Vabljeni k ogledu!
Monografijo lahko prelistate na tej povezavi.

 
Predavanje švedske veleposlanice in otvoritev razstave Švedski glasbeni trenutki

19. 3. 2024 je v avli fakultete potekala otvoritev razstave Švedski glasbeni trenutki. Dogodka se je udeležila tudi veleposlanica Švedske v Sloveniji Nj. eksc. Diana Madunic, ki je pred tem predavala in sodelovala v pogovoru z naslovom Švedska – poti do sodobne, inovativne, pravične, enakopravne in trajnostne države blaginje. Ob obisku se je ga. veleposlanica srečala tudi z dekanjo FF prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar.
 
Vaja evakuacije in požarna vaja

20. 3. 2024 smo izvedli vajo evakuacije in požarno vajo na fakultetnih lokacijah Aškerčeva in Rimska, pri kateri je sodelovala tudi Gasilska brigada Ljubljana. Po požarnem scenariju je zagorelo na lokaciji Aškerčeve, na hodniku v prvem nadstropju. Ker je bilo na mestu žarišča prisotnih precej gorljivih snovi, zaradi česar se je požar hitro širil in tvoril velike količine dima, požara nismo uspeli pogasiti v začetni fazi, zato smo na pomoč poklicali gasilce. Po scenariju je v objektu ostala tudi ponesrečenka s poškodovano nogo. O požaru smo obveščali s požarnimi sirenami in požarnim ozvočenjem, evakuacijo pa so vodile za to usposobljene osebe. Za evakuacijo prisotnih oseb na fakulteti smo potrebovali šest minut, gasilci pa so od prejetega klica do prihoda na fakulteto potrebovali sedem minut. Rešili so ponesrečenko in pogasili požar. Po oceni se je iz objekta evakuiralo približno 900 ljudi, vaja pa je bila po oceni predstavnika gasilcev ocenjena kot zelo uspešna.
 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Goran Vranešević (ur.): Ideja dobrega pri Kantu in Heglu

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF . Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Andrej Stopar, Ivo Fabijanić (ur.): Exploring English by Means of Contrast

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Clotho: letn. 5, št. 2 (2023)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več
DOGODKI
Predstavitev izsledkov nacionalne evalvacijske študije Evalvacija modelov učenja in poučevanja slovenščine kot drugega jezika

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1242. sestanek, ki bo v ponedeljek, 25. 3. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Predstavitev izsledkov nacionalne evalvacijske študije Evalvacija modelov učenja in poučevanja slovenščine kot drugega jezika bosta predavali doc. dr. Ina Ferbežar in dr. Mihaela Knez (CSDTJ, Oddelek za slovenistiko FF).

Več

 
Dnevi enakosti spolov FF 2024: razstava Portreti mladih Turkinj

Vabimo vas na fotografsko razstavo Dagmar Nared, mlade raziskovalke na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF. Otvoritev razstave Portreti mladih Turkinj bo v ponedeljek, 25. 3. 2024, ob 19. uri v avli FF, v okviru Dnevov enakosti spolov FF. Razstava sestavlja nabor dokumentarnih in eksperimentalnih fotografij, ki jih je avtorica ujela v času svojega etnografskega terena v Istanbulu med septembrom 2022 ter junijem 2023. Fotografirala je mlade Turkinje, ki si želijo zapustiti Turčijo, in utrinke njihovega feminističnega boja v vsakdanjem življenju. Fotografije prav tako vizualno ponazarjajo razloge za ter občutke ujetosti, s katerimi se soočajo Turkinje zaradi izziva pridobivanja vize za življenje v Evropi.
Pravoslavna psihoterapija po nauku vzhodnih cerkvenih očetov

Na Oddelku za filozofijo FF bo v sodelovanju z Inštitutom za študije meništva in kontemplativne znanosti v ponedeljek, 25. 3. 2024, ob 19. uri (pred. 434) potekalo predavanje z naslovom Pravoslavna psihoterapija po nauku vzhodnih cerkvenih očetov in pogovor z menihom Savo Mikićem. Lepo vabljeni.
 
Šmitkov večer: Antropologija neodvisnih glasbenih prostorov in skupnosti v ZDA

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 29. Šmitkov večer z naslovom Antropologija neodvisnih glasbenih prostorov in skupnosti v ZDA, ki bo v torek, 26. 3. 2024, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Dr. David Verbuč s Fakultete za humanistične vede, Karlove univerze v Pragi, bo govoril o nekaterih teoretskih in metodoloških ugotovitvah s svojega terenskega raziskovanja hišnih koncertov v ZDA, predvsem z vidika antropologije prostora in skupnosti ter ekonomske antropologije. Pogovor vodijo prof. dr. Rajko Muršič in študentki Hana Uma Zagmajster in Lana Križaj.
Dnevi enakosti spolov FF 2024: V njeni koži: Sistem skozi oči žrtev nasilja

Vabljeni na dogodek z naslovom V njeni koži: Sistem skozi oči žrtev intimnopartnerskega nasilja, ki bo v sredo, 27. 3. 2024, ob 16. uri (Modra soba). Na dogodku se bodo s strokovnjaki in strokovnjakinjami pogovarjali o sporočilu in vlogi knjige z naslovom V njeni koži: Sistem skozi oči žrtev nasilja, ki je konec leta 2023 izšla pri Društvu SOS Telefon za ženske in otroke –  žrtve nasilja. Knjiga združuje 23 zgodb žensk različnih starosti, različnih socialnih in družbenih slojev, različnih izobrazbenih struktur, različnih prepričanj, ki pa imajo nekaj skupnega. Žal jih druži dejstvo, da so preživele izkušnjo intimnopartnerskega nasilja oziroma nasilja v družini. V pogovoru bodo sodelovali_e: Maja Plaz, predsednica Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, Saša Car, koordinatorica za preprečevanje nasilja CSD Pomurje, Alojz Sladić, višji samostojni policijski inšpektor, Uprava uniformirane policije GPU, Jasna Podreka, FF. Pogovor bo moderirala: Mojca Suhovršnik. Vljudno vabljene in vabljeni!

Več
Dnevi enakosti spolov FF 2024: Spolna vzgoja v Sloveniji

Vabljeni na dogodek z naslovom Spolna vzgoja v Sloveniji, ki bo v sklopu Dnevov enakosti spolov FF 2024 potekal v četrtek, 28. 3. 2024, ob 13. uri (Modra soba). Na dogodku se bodo skozi predavanje in okroglo mizo dotaknili stanja spolne vzgoje v Sloveniji. Najprej bo na vrsti predavanje asist. Tima Prezlja, ki bo predstavil trenutni položaj spolne vzgoje v Sloveniji. Temu bo sledila okrogla miza, na kateri bodo dr. Maja Vehar, dr. Roman Kuhar in asist. Tim Prezelj govorili o položaju, izzivih in rešitvah, ki jih kot strokovnjaki vidijo na področju spolne vzgoje v Sloveniji. Dogodek bo moderirala študentka Živa Gornik. Vabljeni!
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Smo na kritičnem previsu zgodovine (pogovor s prof. dr. Ksenijo Vidmar Horvat, Oddelek za sociologijo FF, Večer – V soboto, 16. 3. 2024)
 
120 let od rojstva Srečka Kosovela (izjava prof. dr. Janeza Vrečka, Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, RTV SLO, 18. 3. 2024)
 
'Slovenščina na Hrvaškem je še kako živa' (razstava Poljub z jezikom na Filozofski fakulteti na Reki, izjave prodekanje FF prof. dr. Mojce Smolej, dekanje FF prof. dr. Mojce Schlamberger Brezar, dr. Mojce Nidorfer in dr. Klemna Laha, Prvi program Radia Slovenija, 19. 3. 2024)
 


Dnevi enakosti spolov FF 2024: Ženske v epistemologiji in filozofiji znanosti
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si