Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Podelili smo fakultetna priznanja

V sklopu novoletnega sprejema smo na fakulteti 15. 12. 2023 podelili fakultetna priznanja za leto 2023. Priznanja so prejeli naslednji prejemnice in prejemniki:
 
- naziv častna senatorka: Ksenija Premur,
- zlata diploma: dr. Katarina Bogataj Gradišnik,
- priznanje za enkratni dosežek: prof. dr. Mirjam Mencej (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo),
- priznanje za življenjsko delo: prof. dr. Metka Furlan (Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje), prof. dr. Primož Južnič (Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo), prof. dr. Miha Pintarič (Oddelek za romanske jezike in književnosti),
- priznanje za pedagoško in/ali raziskovalno delo: izr. prof. dr. Barbara Lampič (Oddelek za geografijo, priznanje za raziskovalno delo), doc. dr. Anita Srebnik (Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko, priznanje za pedagoško delo), izr. prof. dr. Nataša Pirih Svetina (Oddelek za slovenistiko, priznanje za pedagoško in raziskovalno delo),
- priznanje za strokovno delo: Milena Kavšek (Kurirska služba), Marko Kitin (Knjižnici Oddelka za filozofijo in Oddelka za umetnostno zgodovino), Marija Šuštar Tabaković (Referat za dodiplomski študij).
Vsem iskrene čestitke!

 

Prof. dr. Božidar Jezernik prejel nagrado Inštituta za slovansko filologijo v Krakovu

Konec novembra je prof. dr. Božidar Jezernik z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF prejel nagrado dr. Jerzyja Skowroneka, ki jo podeljuje Inštitut za slovansko filologijo v Krakovu. Nagrado je prejel za knjigo Jugosławia, kraina marzeń (izdala Universitas, Kraków), ki je poljski prevod knjige Jugoslavija, zemlja snova (Biblioteka XX vek, Beograd, 2018). Iskrene čestitke!

Več

 

Državno odlikovanje za revijo Sodobna pedagogika

Sodobna pedagogika, ki je tesno povezana z Oddelkom za pedagogiko in andragogiko FF, je prejemnica državnega odlikovanja red za zasluge. Državno odlikovanje je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar reviji podelila ob 140-letnikih izhajanja ter njen izjemen prispevek k razvoju pedagogike kot znanstvene vede v domačem in mednarodnem prostoru.
Iskrene čestitke!

 

Čopovo diplomo za življenjsko delo prejela doc. dr. Sabina Fras Popović

V veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice so včeraj podelili najvišje nagrade za izjemne dosežke na področju knjižničarstva – Čopove diplome, priznanja in plakete. Čopovo diplomo za življenjsko delo je prejela doc. dr. Sabina Fras Popović, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, za širok prispevek k bibliotekarski stroki, zlasti na področju bralne kulture in pismenosti. Iskrene čestitke!

Več

Foto: Društvo bibliotekarjev Ljubljana, rtvslo.si

Študentski projekt "Nadreciklaža v študentskem prostoru K 17

V okviru interdisciplinarnega študentskega projekta "Nadreciklaža" v študentskem prostoru K 17 pod koordinatorstvom CPI FF so se sodelujoči študenti projekta osredotočili na promocijo trajnostnega načina življenja s poudarkom na 'reuse, reduce, recycle'. Njihova prizadevanja so bila usmerjena v ozaveščanje preostale študentske populacije o pomenu zmanjševanja potrošnje in podaljšanja življenjske dobe predmetov, ne le na recikliranje. Skupaj s pedagoškima mentorjema doc. dr. Primožem Krašovcem in prof. dr. Rajkom Muršičem ter delovno mentorico Katjo Cergonja so izvedli različne delavnice in predavanja, ki so študentom omogočili pridobivanje praktičnih veščin in znanj. Udeleženci delavnic so se naučili izdelave predmetov iz recikliranih materialov, šivanja, kvačkanja, ter spoznali koncepte minimalizma in trajnostne potrošnje. Naučili so se, da je zmanjšanje potrošnje mogoče doseči preko enostavnih prilagoditev v vsakdanjem življenju, kot so popravila oblačil, uporaba lastnih steklenic namesto plastenk ter izdelava predmetov iz obstoječih materialov. Skozi javna predavanja so raziskovali teme hitre mode, globalnega kapitalizma in trajnostnega življenja, kar je pripomoglo k boljšemu razumevanju kompleksnih vprašanj, povezanih z našo potrošniško družbo.

Foto: Matej Mali

 

Doc. dr. Nina Petek na prvi mednarodni konvenciji Znanje Indije

Doc. dr. Nina Petek z Oddelka za filozofijo FF se je med 3. in 6. 12. 2023 v New Delhiju udeležila prve tovrstne mednarodne konvencije Knowledge India v organizaciji Indijskega sveta za kulturne odnose (ICCR, Indian Council for Cultural Relations), ki je del ministrstev za izobraževanje in za zunanje zadeve Vlade Republike Indije. Na dogodek je bilo povabljenih 77 raziskovalcev področij indijskih filozofij, religij, umetnosti in jezikov iz 39 držav, kjer so imeli priložnost predstaviti pedagoško in raziskovalno delo ter svoje matične fakultete. Minister za zunanje zadeve Subrahmanyam Jaishankar, državna ministrica za zunanje zadeve in kulturo Meenakshi Lekhi, minister za tradicionalno indijsko medicino in jogo (AYUSH) Shri Sarbananda Sonowal in številni ugledni raziskovalci z indijskih univerz in inštitutov so povabljenim predstavili možnosti raziskovalnega in pedagoškega sodelovanja med fakultetami, med drugim tudi možnosti izmenjav ter poletnih šol na indijskih univerzah za tuje študente in študentke. Pripravljena je bila tudi razstava knjig s področja indijskih filozofsko-religijskih tradicij in indijskih jezikov, pri čemer so bila predstavljena dela o indijskih filozofsko-religijskih tradicijah dr. Nine Petek in učbenika vedske indijščine in klasičnega sanskrta dr. Luke Repanška. S tem je bila na odmevnem mednarodnem dogodku poleg same FF zastopana tudi Znanstvena založba FF, pri kateri je v zadnjih letih izšlo več študij s področja indijske duhovne in jezikovne dediščine.
 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Nike K. Pokorn idr.: Zgodovina slovenskega literarnega prevoda II: Slovenska literatura v dialogu s tujino
Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Alenka Šauperl (ur.): Organizacija knjižničnih zbirk (Učbeniki FF)
Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Damijan Štefanc, Janica Kalin (ur.): Sodobna šola in pouk v luči didaktične zapuščine Franceta Strmčnika (Razprave FF)
Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več

DOGODKI

Izvedba interdisciplinarne raziskave slovenskega urbanega razvoja: metodologija, terensko delo in ugotovitve

V sredo, 3. 1. 2024, ob 9.40 bo v okviru predavanj iz Metodologije etnologije in kulturne antropologije na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (P2, Zavetiška 5) gostovala prof. dr. Veronika Aplenc (Univerza v Pensilvaniji) s predavanjem Izvedba interdisciplinarne raziskave slovenskega urbanega razvoja: metodologija, terensko delo in ugotovitve. Predavanje bo v angleškem jeziku. Vabljeni!

Več

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Na shodu za Palestino pozvali: »Ustavimo genocid!« (protestnike je nagovorila dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, Delo.si, 18. 12. 2023)
 
Ko ne moreta bivati dve enaki substanci (tematska številka Problemov, ki prinaša slovenski prevod Spinozove Kratke razprave, ki sta ga uredila asist. dr. Lidija Šumah in Kajetan Škraban, Oddelek za filozofijo FF, Delo, 19. 12. 2023)
 
Katera smer? (pogovor s prof. dr. Špelo Vintar, Oddelek za prevajalstvo FF, El Normal, 19. 12. 2023)
 
Doc. dr. Dušan Mlacović
Metodološki izzivi preučevanja poznosrednjeveškega Kopra
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si