Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Bilateralno srečanje zagrebškega in ljubljanskega oddelka za geografijo

Na FF smo 14. 6. 2024 gostili bilateralno srečanje zagrebškega in ljubljanskega oddelka za geografijo. Na otvoritvi sta v imenu obeh fakultet sodelujoče nagovorila prodekan izr. prof. dr. Sašo Jerše in prodekanja prof. dr. Martina Jakovčić, nato pa še predstojnika obeh oddelkov, prof. dr. Katja Vintar Mally in izr. prof. dr. Ivan Čanjevac. Iz vseh nagovorov je izhajalo skupno sporočilo o izjemni dragocenosti obuditve tovrstnih srečanj in utrjevanja medinstitucionalnega sodelovanja v regiji. V plenarni razpravi sta oddelka predstavila novosti od lanskega srečanja v Zagrebu ter se posvetila aktualnim znanstvenoraziskovalnim, pedagoškim in strokovnim izzivom geografije. Sledile so delavnice po interesnih skupinah, katerih cilj je bilo prepoznavanje možnosti krepitve sodelovanja kolegov in kolegic z obeh oddelkov na povsem konkretnih področjih (npr. skupne projektne prijave, terensko delo, pedagoške izmenjave ipd.). V popoldanskem delu je bil pod strokovnim vodstvom prof. dr. Dejana Rebernika izpeljan terenski ogled Ljubljane s poudarkom na sodobnem prostorskem razvoju mesta, dan pa je sklenilo manj formalno druženje ob delovnem kosilu in obljuba, da se tradicija odličnih odnosov nadaljuje.
 
Sing-a-Vision: izzivi so končani, spomini posejani

Zaključila se je letošnja pilotna izvedba projekta Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo), v katerem je sodelovalo 1165 dijakov s 40 srednjih šol iz vse Slovenije. Rezultati posameznih izzivov in foto utrinki z zaključne prireditve, na kateri je zbrane dijake ter srednješolske koordinatorje in druge goste nagovorila tudi dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar so na voljo tukaj. Avtorji projekta, med katerimi je tudi izr. prof. dr. Adriana Mezeg z Oddelka za prevajalstvo, so hvaležni vsem, ki so prepoznali njihovo vizijo in jo podprli. Še posebno so veseli, da so izpolnili in presegli cilje projekta ter ob tem uresničili vsa tri glavna vodila, s katerimi so nagovarjali mlade: Daj si duška; Nazaj k druženju; Plemenita vizija plemeniti. Več kot očitno je namreč, da so mladi v projektu izkazali svoja bogata znanja, spretnosti in izjemno kreativnost, ob tem pa obudili že skoraj pozabljen pojav druženja v živo in skupinskega ustvarjanja.

Več

 
Žalna seja v spomin na akademika Janeza Orešnika in odprtje razstave

11. 6. 2024 je v spomin na preminulega akad. prof. dr. Janeza Orešnika potekala žalna seja, ki ji je sledilo odprtje razstave z naslovom Akad. Janez Orešnik, jezikoslovec, ki je presegel meje jezikoslovja. Razstavo o življenju in delu akad. prof. dr. Janeza Orešnika si lahko ogledate v avli FF do 27. junija 2024.

Več

 
Poletne šole tujih jezikov

Center za izobraževanje FF med 26. in 31. 8. razpisuje poletne šole azijskih, germanskih, klasičnih in slovanskih jezikov. V okviru štirih šol se boste lahko srečali s kar 14 jeziki. Vpis poteka do 18. 8. Za zaposlene na FF velja znižana (študentska) kotizacija.

Več


 
DOGODKI
Konferenca: Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu

Programska skupina Slovenska zgodovina na FF in ARIS bilateralni projekt Upravljanje heterogenosti: primer Habsburškega imperija in Združenih držav Amerike vabita na konferenco Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu, ki bo potekala v sredo, 26. 6. 2024, v predavalnici 2-Rim od 9.00 do 16.45. Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Več

 
Poletne prireditve Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Vljudno vabljeni na poletne prireditve CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF, ki odpirajo svoja vrata v
– ponedeljek, 1. 7. 2024:

ob 8.30 dvotedenska 19. Mladinska poletna šola slovenščine (dvorana Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, Kardeljeva ploščad 28a), 121 udeležencev iz 22 držav, vsi se bodo prireditve udeležili v živo v Ljubljani;

ob 10.00 tritedenska 43. Poletna šola slovenskega jezika (predavalnica 2 na FF), 110 udeležencev iz 36 držav, od tega se jih bo 15 prireditve udeležilo preko spleta, preostali pa v živo v Ljubljani;

– torek, 2. 7. 2024:

ob 20.00 dvotedenski jubilejni 60. seminar slovenskega jezika, literature in kulture z naslovno temo Podoba v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi (Hribarjeva dvorana na Ljubljanskem gradu), 106 udeležencev iz 25 držav, vsi se bodo prireditve udeležili v živo v Ljubljani.

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Mineva 100 let od uvedbe študija arheologije na ljubljanski Filozofski fakulteti (pogovor s predstojnico Oddelka za arheologijo FF doc. dr. Katharino Zanier, Prvi program Radia Slovenija, 18. 6. 2024)
 
Le kam gre naša šola? (okrogla miza Kam gre naša šola?, ki je potekala na FF, Nedeljski dnevnik, 19. 6. 2024)
 
Prof. dr. Roman Kuhar: Kompleksna vprašanja nimajo tako enostavnih odgovorov, kot jih ponujajo populizmi (pogovor s prof. dr. Romanom Kuharjem, Oddelek za sociologijo FF, Prvi program Radia Slovenija, 19. 6. 2024)
 

 
Liber.ac 2024: Les Théâtreux
40 let frankofonega študentskega gledališča na FF

 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si