Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Akad. prof. dr. Marko Snoj bo prejel Zoisovo nagrado

Na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije so razglasili prejemnice in prejemnike najvišjih državnih nagrad in priznanj v znanosti. Zoisovo nagrado na področju slovenskega jezika prejme akad. prof. dr. Marko Snoj z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje FF. Slavnostna podelitev bo 28. 11. 2023 v Cankarjevem domu. Iskrene čestitke!
 

Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

Tako kot vsako leto na zadnji petek v septembru se je v več kot tristotih evropskih mestih odvila Evropska noč raziskovalcev. Tako je bilo tudi letos, 29. 9. 2023, v Ljubljani, kjer smo lahko doživeli kar dve Evropski noči raziskovalcev, tj. projekt Hiše eksperimentov Noč ima svojo moč in projekt FF Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Raznolik in bogat program osrednjega dogodka našega projekta, naše Noči, najdete na spletni strani: Evropska noč raziskovalcev 23 – Humanistika.si. Osrednje dogajanje tistega dne smo tokrat postavili na ljubljanski Mestni trg. Dogajanje je otvoril vodja projekta Sašo Jerše, dobrodošlico so mu prišli izreč Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, predstavnik Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije Stojan Sorčan in podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek. Otvoritev so glasbeno pospremili trio flavt FF UL ter solistka Ema Krečič ob glasbeni spremljavi Matjaža Barba. Noč smo zaključili s tremi koncerti. Najprej sta nastopila pevski zbor Veterinarske fakultete Phrenicus pod vodstvom zborovodkinje Katje Bogovič in Študentski pevski zbor FF z zborovodjem Matjažem Barbom. Čudovit je bil tudi nastop skupine Anbot, ki jo vodi Aldo Kumar (AGRFT UL); tako kot lani je tudi letos s svojim nastopom obiskovalce navduševala rock skupina Angel's Ex. Z njimi smo iz naše Noči odšli vsak v svojo noč. Bilo je razburljivo! Navdušujoče in navdihujoče! Bilo je očarljivo! Bil je krasen, izjemen dan! Bila je krasna Noč! Najlepša hvala vsem, ki ste ju naredili takšni! Nekaj utrinkov Noči smo ujeli v videu. Lepo vabljeni k ogledu! In na prihodnjič!
 

Konferenca Sodobna duhovnost

6. in 7. 10. 2023 so v sodelovanju z bratislavskim Oddelkom za arheologijo in kulturno antropologijo (Filozofska fakulteta, Comenius University) na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF organizirali konferenco Sodobna duhovnost. Na njej so raziskovalci, doktorski in magistrski študentje predstavili svoje raziskave iz Slovenije, Indije, Rusije, Peruja, Češke, Slovaške, Madžarske, Poljske in še bi lahko nadaljevali. Osrednji govorci treh vsebinskih sklopov so bili doc. Tatiana Bužeková, doc. Boštjan Kravanja ter doc. Miroslav Horák. Udeleženci so bili ravno tako povabljeni k objavi prispevkov v naslednjih dveh številkah oddelčne revije Svetovi / Worlds.

Več

 

Projektna skupina SKLA Erasmus+ v Novem Sadu

V tednu med 16. in 20. 10. 2023 so kolegi z Oddelka za slavistiko in s CSDTJ FF, ki sodelujejo pri projektu SKLA Erasmus+, gostovali na Univerzi v Novem Sadu. Na delovnem srečanju pri projektu Inovacija in optimizacija orodij za poučevanje slovaščine izven Slovaške so sodelovali s prispevki in na terenskem delu z učitelji slovaške skupnosti v Vojvodini. Naslednje srečanje bo aprila 2024 na FF.
 

Vabilo k oddaji prispevkov za objavo v tematski številki revije Svetovi / Worlds

Vabljeni k oddaji prispevkov za objavo v tematski številki revije Svetovi / Worlds, ki jo izdaja Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF. Naslov tematske številke je Religije v toku: Prilagajanja in inovacije / Religion in Flux: Adaptation and Innovation, podrobnejši opis najdete tu. Tematska številka bo objavljena v angleškem jeziku, rok za oddajo prispevkov pa je 31. 1. 2024.

Foto: Podporniki se zbirajo okoli Susan Laurie, v sredini, med sveto mašo 10. maja 2016, na prvi dan generalne konference Združenih metodistov v Portlandu, Oregon. Lauriejeva, lezbijka, je bila posvečena na bogoslužju v avli kongresnega centra v Oregonu (foto: Mike DuBose/UMNS, vir)

 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Sašo Jerše, Mateja Gaber (ur.): Človek, žival: poglavja o njunih srečanjih

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Tone Smolej (ur.): Janko Kos in slovenska književnost (Historia Facultatis)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do knjige lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Marjana Dolšina Delač, Olga Pauič, Nataša Golob: Učbenik za didaktiko umetnostne zgodovine (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.


Več

DOGODKI
Mednarodna konferenca: Med substanco in subjektom. Spinoza v Heglovi misli

UL (FF in AGRFT), Università degli Studi di Padova in mednarodna mreža Relevantnost Hegla organizirajo mednarodno konferenco Med substanco in subjektom, ki se bo osredotočila na vpliv Spinoze na Heglovo filozofijo. Dogodek bo potekal na AGRFT UL (Aškerčeva 5, prostor ŠO5) med 26. in 28. 10. 2023. Govorke in govorci na konferenci: Vittorio Morfino, Birgit Sandkaulen, Gilles Marmasse, Diogo Ferrer, Myriam Bienenstock. Yitzhak Melamed, Stephen Houlgate, Zdravko Kobe, Mattero Garau, Giuseppe Paglialunga, Kaiyuan Hong, Anna Beria. Gregor Moder, Emilia Marra, Zanan Akin, Armin Schneider. Anton Kabeshkin, Giulia Bernard, Giacomo Petrarca, Louisa Estadieu, Bojana Jovićević, Goran Vranešević, Klaus Vieweg, Pina Totaro.

Več

Predavanji o romunskonemški jezikovni zvrsti in književnosti

Na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF bosta v okviru izmenjave Erasmus+ gostovali germanistki prof. dr. Doris Sava in prof. dr. Maria Sass z Univerze Luciana Blage v Sibiuu. Predavali bosta na temo romunskonemške jezikovne zvrsti in književnosti:

- v četrtek, 26. 10. 2023, ob 10. uri (pred. 306): prof. dr. Doris Sava: Nemščina v Romuniji – romunska nemščina,
- v četrtek, 26. 10. 2023, ob 11. uri (pred. 306): prof. dr. Maria Sass: Nobelova nagrajenka Herta Müller v kontekstu povojne romunskonemške književnosti.
Obe predavanji bosta v nemščini. Vljudno vabljeni!

PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Zavižaj vizijo: nov ustvarjalni projekt za vse srednješolce (predstavitev projekta Zavižaj vizijo, Oddelek za prevajalstvo FF, Rtvslo.si, 17. 10. 2023)
 
V Ljubljani poteka 1. Retrofest (RetroFest, dnevi sodobne zgodovine v Ljubljani, Oddelek za zgodovino FF, TV Slovenija 1, Dnevnik, 18. 10. 2023)
 
Zakaj vse več Slovencev živi na poplavnih območjih? (izjava doc. dr. Tajana Trobca, Oddelek za geografijo FF, 24ur.com, 19. 10. 2023)
 

Predstavitveni video Oddelka za psihologijo FF
 

 

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si