Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Otvoritev razstave Intija Ocóna in pogovor z Giocondo Belli

27. 2. 2024 smo v avli FF otvorili fotografsko razstavo Intija Ocóna Jaz sem s tabo, moja Nikaragva! / ¡Yo estoy con vos, mi Nicaragua! Otvoritvi je sledil pogovor s pesnico in pisateljico Giocondo Belli. Razstava je bila izvorno zasnovana kot preplet fotografij Intija Ocóna s pesmimi Gioconde Belli ter je po eni strani slavospev dveh priznanih umetnikov rodni Nikaragvi, po drugi strani pa obsodba zavoljo razblinjenih sanj o dejanskih spremembah, ki bi temeljile na demokraciji, spoštovanju človekovih pravic in socialni pravičnosti. Kot realističen, neolepšan prikaz življenja v tej latinskoameriški državi s pretanjenim socialnim čutom spaja bogato kulturno izročilo in veličastno naravo s prizori iz vsakdana, ki ga zaznamujeta represija in nasilje. Razstava je na ogled do 15. 3. 2024. Vabljeni k ogledu!

Več
Alumniteka: Zgodovina v zidovih: Kako pa kaj naša skrb za kulturno dediščino?

28. 2. 2024 je v polni Modri sobi potekala druga Alumniteka z naslovom Zgodovina v zidovih: Kako pa kaj naša skrb za kulturno dediščino? v sodelovanju z Oddelkom za umetnostno zgodovino in Alumnatom FF, ki deluje pod okriljem CPI. Na okrogli mizi so sodelovali: doc. dr. Renata Novak Klemenčič (UL FF), izr. prof. dr. Barbara Lampič (UL FF), doc. dr. Miloš Kosec (Fakulteta za arhitekturo UL), asist. dr. Božidar Jožef Flajšman (UL FF) in doc. dr. Neža Čebron Lipovec (Fakulteta za humanistične študije UP). Pogovor je povezovala moderatorka Renata Dacinger. Na Alumniteki so govorili o odnosu različnih deležnikov do kulturne dediščine. Raziskave funkcionalno razvrednotenih območij z dediščino so namreč pokazale, da je dediščina pri lastnikih in upravljalcih pogosto razumljena kot ovira pri revitalizaciji teh območij. Na drugi strani lokalne in širše skupnosti s pomočjo dediščine ohranjajo spomine in lastno identiteto. Včasih so prav ti spomini razlog, da druge skupnosti dediščino načrtno uničujejo. Pogovor je podal različne iztočnice za nadaljnji razmislek o tem, s kakšnimi pristopi bi bilo v bodoče mogoče izboljšati naš odnos do nepremične kulturne dediščine in kako bi jo lahko bolj učinkovito zaščitili. Pogovor je na voljo za poslušanje na tej povezavi.

Foto: Katja Kodba, STA

 
Tečaj uporabe orodja Zotero

Ali veste, kako si uredite svojo bazo virov in literature za pisanje znanstvenih besedil? Kako si pomagati pri citiranju, zbiranju in organizaciji referenc, boste izvedeli na tečaju, ki bo potekal v torek, 5. 3. 2024, 9.00–10.30 preko Zooma. Prijavite se lahko  do ponedeljka, 4. 3. 2024, do 10.00, na elektronski naslov: bojan.balkovec@ff.uni-lj.si. Predavatelj: izr. prof. dr. Bojan Balkovec. Vljudno vabljeni!
Novosti Znanstvene založbe FF

- Jernej Zupančič: Geografija Balkana in njegovega obrobja: narava, politična zgodovina, gospodarstvo, podatkovnik (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

- Acta Linguistica Asiatica: letn. 14, št. 1 (2024)
Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

- Jezik in slovstvo: letn. 68, št. 4 (2023): Slovenski jezik – bazične, kontrastivne in aplikativne raziskave

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

 
DOGODKI
Praznovanje pomladi – Mărțișor

Veleposlaništvo Romunije v Sloveniji in romunski lektorat na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF vabita na praznovanje pomladi, ki se v Romuniji začne 1. marca z običajem Mărțișor. Ob tej priložnosti vas v ponedeljek, 4. 3. 2024, ob 17.30 (pred. 533) vabijo na pogovor o Romuniji in romunskih spomladanskih običajih (veleposlanik Nj. Eks. Alexandru Grădinar) in konferenco Mircea Cărtărescu – post fabula (Lidija Dimkovska). Ob hrani in pijači bodo izdelovali tudi tradicionalne spomladanske broške Mărțișoare.
 
Jezikovna politika v Ukrajini v času vojne (2014–2024)

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1239. sestanek, ki bo v ponedeljek, 4. 3. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Jezikovna politika v Ukrajini v času vojne (2014–2024) bo predavala dr. Marija Sotnikova Štravs, samostojna raziskovalka.

Več

 
Dnevi ZIFF 2024

Vljudno vabljeni na letošnje Dneve ZIFF, ki bodo potekali med 5. in 8. 3. 2024. V okviru dogodkov v sklopu letošnjega programa bodo najprej predstavljena aktualna povezovanja in sodelovanja raziskovalcev UL FF z Egiptom. Nato bo ob stotem jubileju prof. dr. Naceta Šumija, ustanovnega člana ZIFF in njegovega prvega predstojnika, sicer pa enega najeminentnejših slovenskih umetnostnih zgodovinarjev, javno predavanje enega njegovih naslednikov prof. dr. Mateja Klemenčiča. Dogajanje se bo zaključilo s simpozijem raziskovalnega programa Slovenski jezik – bazične, kontrastivne in aplikativne raziskave, ki ga vodi prof. dr. Mojca Smolej, ter odprtjem razstave programa z naslovom Nazaj v prihodnost.
Najodličnejši znanstvenoraziskovalnih dosežki raziskovalcev UL FF iz let 2022–2023 bodo objavljeni v biltenu Odlična FF, ki bo v prostodostopni obliki dostopen na portalu e-knjige Založbe UL. Program letošnjih Dnevov ZIFF najdete na tej povezavi.

 
Prof. Erik Štrumbelj: Neparametrični testi v teoriji in praksi

Oddelek za psihologijo FF vabi na predavanje prof. Erika Štrumblja Neparametrični testi v teoriji in praksi, ki bo v sredo, 6. 3. 2024, od 14.40 do 16.20 (pred. 15). Profesor Erik Štrumbelj je eden redkih slovenskih raziskovalcev, katerih osnovno raziskovalno področje je statistika. Ni le uporabnik statističnih metod in postopkov temveč jih aktivno raziskuje, razvija ter naslavlja teoretična in praktična vprašanja vezana na njihovo uporabo v raznolikih kontekstih. Na vabljenem predavanju bo Erik delil spoznanja o uporabi neparametričnih statističnih testov. Tema je relevantna za vse, ki se pri svojem delu srečujete z analizo podatkov in statističnim testiranjem ter pri tem delate s podatki, ki – vsaj navidez – odstopajo od normalne distribucije, kot tudi za vse tiste, ki so uporabniki spoznanj, ki slonijo na uporabi neparametričnih testov.

Več

 
Otvoritveni dogodek Dnevov enakosti spolov FF 2024

Vabimo vas na otvoritveni dogodek letošnjih Dnevov enakosti spolov FF, ki bo v četrtek, 7. 3. 2024, ob 11.30 (Modra soba). Na dogodku bodo sodelujoče spregovorile o pomenu ohranjanja spomina na pozabljene, spregledane, ali namenoma zamolčane ženske in njihove dosežke v našem okolju. Iztočnico za pogovor bo ponudil drugi ponatis knjige Pozabljena polovica, ki jo je najprej izdala založba Tuma, drugi ponatis pa založilo Združenje za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja ONA, izdajo pa omogočila Loterija Slovenija. O nastajanju knjige in o pripravah pri nadaljevanju njihovega dela se bodo pogovarjali z urednicami Pozabljene polovice akad. zasl. prof. dr. Alenko Šelih, prof. dr. Marto Verginella in prof. dr. Milico Antić Gaber, prvo založnico Tanjo Tuma, ter predsednico Združenja ONA VE mag. Marto Kos in predsednico uprave Loterije Slovenija Romano Girandon. Pogovor bo moderiral prof. dr. Roman Kuhar. Prijazno vabljene, vabljeni!
 
Predstavitev knjige Ženske, nacionalizem in družbene mreže v Habsburški monarhiji, 1848–1918

Oddelek za zgodovino FF in Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU vas v petek, 8. 3. 2024, ob 12. uri vljudno vabita v Atrij ZRC (Novi trg 2, Ljubljana) na predstavitev knjige Ženske, nacionalizem in družbene mreže v Habsburški monarhiji, 1848–1918, ki jo je uredila dr. Marta Verginella (UL FF). Knjiga, ki je nedavno izšla pri ugledni založbi Purdue University Press, osvetljuje delovanje žensk na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Obravnava zlasti izobraženke in umetnice, ki so prestopale družbene in nacionalne meje, gojile medetnična prijateljstva in bile aktivne v socialnih mrežah, ki so promovirale žensko emancipacijo. Gre za zbirko esejev, ki s transnacionalnim in biografskim pristopom raziskuje presečišča spola in naroda v izbranih multikulturnih okoljih Habsburške monarhije. O knjigi bodo poleg urednice spregovorile avtorici dr. Urška Strle (ZRC SAZU/ZRS Koper) in dr. Katja Mihurko Poniž (UNG) ter dr. Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU). Pogovor bo vodila dr. Manca G. Renko (ZRC SAZU).
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Skrivnost antičnih zvitkov iz Herkulaneja (prispevek izr. prof. dr. Davida Movrina, Oddelek za klasično filologijo FF, Delo – Sobotna priloga, 24. 2. 2024)
 
Kako misliti današnji svet? (pogovor s prof. dr. Deanom Komelom, Oddelek za filozofijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 26. 2. 2024)
 
S krvjo oškropljeni zakladi v muzejskih vitrinah (pogovor s prof. dr. Rajkom Muršičem, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 28. 2. 2024)
 

Ciklus besednih postaj 2024 v Knjigarni FF: Commemorating the First World War in the Former Yugoslavia in Dediščina spomenikov prve svetovne vojne
(Znanstvena založba FF)

Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.

 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si