Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Priznanja in nazivi UL za zaposlene ter študentke in študente FF

V Tednu UL so podelili priznanja in nazive UL. Med prejemniki in prejemnicami priznanj in nazivov so tudi zaposleni ter študentke in študenti s FF. Priznanja in nazive so prejeli:

- naziv častni senator UL: prof. dr. Michael E. Biggins, Univerza Washington,
- plaketa Pro Universitate labacensi: dr. Robin Bates in Julia Bates,
- naziv zaslužni profesor UL: prof. dr. Božidar Jezernik (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF), prof. dr. Boris A. Novak (Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo FF),
- najodličnejši raziskovalni dosežek v letu 2023: prof. dr. Nike Kocijančič Pokorn s soavtorji za delo Zgodovina slovenskega literarnega prevoda (Cankarjeva založba in Znanstvena založba FF),
- svečana listina za najboljše študijske dosežke: Lev Kiar Avberšek (Oddelek za psihologijo FF), Nena Bobovnik (Oddelek za filozofijo in Oddelek za klasično filologijo FF), Lovrenc Rogelj (Oddelek za filozofijo FF),
- priznanje za dosežke in udejstvovanja na področju obštudijskih dejavnosti: članice in člani Švedske gledališke skupine z Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF: lekt. Mita Gustinčič Pahor, asist. dr. Anamarija Šporčič, Sebastjan Franković, Anja Gasser, Marija Ilievska, Lucija Janc Novak, Ajda Kenda, Mirel Knez, Mojca Lukan, Ajda Mlekuž, Aljoša Mujačić, Jurij Pahor, Katja Trogar in Alenka Žvikart,
- priznanje strokovnim delavkam in delavcem UL: dr. Mojca Nidorfer (CSDTJ), Darinka – Ika Bartol (ZIFF), Anja Golec (Mednarodna pisarna FF).
Iskrene čestitke!
 
Fotografije s podelitev so na voljo tu, več informacij o Tednu UL pa tu.


Foto: Utrinek s slavnostne seje Senata UL
Foto: Nebojša Tejić in Katja Kodba/STA

 

Znanstvena založba FF na Slovenskem knjižnem sejmu

Najpomembnejši knjižni dogodek v Sloveniji se je znova odvijal na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Cenenemu pridihu ambienta navkljub so veličastno zasijale posamične knjižne stojnice – med njimi police Znanstvene založbe FF, ki so se bohotile pod okriljem Založbe UL. Ta je predstavila najreprezentativnejšo knjižno produkcijo 20 fakultet in akademij UL, razstavljenih je bilo več kot 400 naslovov. Znanstvena založba je obsejemske dogodke popestrila z vprašanjem Kako bolj varno živeti v nemirnem 21. stoletju? Odgovore nanj je iskalo omizje z zasl. prof. dr. Dušanom Plutom na čelu, saj je bila njegova epska Ekosistemska družbena ureditev (ZZFF, 2023) izhodišče pogovora. Seveda pa sejem nikdar ni zgolj srečališče avtorjev, bralcev, založnikov in knjigotržcev; na sejmih vselej podeljujejo tudi nagrade. Med nagrajenci sta bila letos dva ugledna profesorja FF: prof. dr. Miha Kovač je prejel prestižno Schwentnerjevo nagrado za izjemen prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, prof. dr. Matevž Kos pa nagrado Nede Pagon za uredniški opus. Sejem bil je živ. Dveri je zaprl v nedeljo, 26. 11. Ob letu osorej se bo predstavil v svoji štirideseti izvedbi.
 

Poklon visoškemu gospodu: Osrednji simpozij ob vseslovenskem letu Ivana Tavčarja (1851–1923)

Ob skorajšnjem koncu vseslovenskega leta Ivana Tavčarja je FF skupaj s Slovensko matico ter v sodelovanju s Kreativno bazo, ki je pripravila program Tavčarjevega leta, 22. 11. 2023 organizirala simpozij, ki sta ga programsko zasnovali in vodili prof. dr. Urška Perenič (Oddelek za slovenistiko FF) ter doc. dr. Ignacija Fridl Jarc (tajnica-urednica pri SM). Na simpoziju, ki se je odvijal v prostorih Slovenske matice in na katerem sta zbrane nagovorila tudi rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič, ter prodekanja FF, izr. prof. dr. Irena Samide, so nastopili še: prof. dr. Marjeta Zorc, prof. ddr. Igor Grdina, prof. dr. Milena M. Blažić, dr. Jernej Kusterle, prof. dr. Andrej Rahten, dr. Jurij Perovšek, dr. Peter Čeferin, dr. Ivan Čuk in daljavo tudi ameriški slovenist in slavist prof. dr. Timothy Pogačar. Referenti so velikega Poljanca predstavili mnogostransko in v interdisciplinarni perspektivi, kot literarnega ustvarjalca, politika, odvetnika, župana, društvenika in celo sokola, dogodka pa so se v posebej velikem številu udeležili študentje ljubljanske slovenistike.

Več v oddaji Kultura na RTV SLO

Foto: Miro Petek

 

Modra fakulteta na ogledu Kamnika

Članice skupine Francoščina V z Modre fakultete so se, z nekaterimi pridruženimi člani, 18. 11. 2023 odpravile na vodeni ogled Kamnika. Ogledali so si center mesta, Frančiškanski samostan z bogato knjižnico in kapelo na Malem gradu. Vez s francoščino so vzpostavili s pripovedjo o Klavdiji Žvokelj Gabrijelčič in njenem Krožku prijateljev Francije, ki je v Kamniku deloval med obema svetovnima vojnama.

Foto: Meta Lah

 

DOGODKI
Konferenca: Koncepti trajnosti in trajnostni diskurz v različnih komunikacijskih kontekstih

Na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF bo ponedeljek, 4. 12. 2023, v Modri sobi potekala mednarodna konferenca o konceptih trajnosti in trajnostnih diskurzih. Prispevki z lingvističnega, diskurznolingvističnega in didaktičnega področja bodo potekali v nemškem jeziku. Vljudno vabljeni.

Več

 

Rezijanske pravljice ob 50. obletnici zbirke M. Matičetova Zverinice iz Rezije (1973–2023)

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1236. sestanek, ki bo v ponedeljek, 4. 12. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Rezijanske pravljice ob 50. obletnici zbirke M. Matičetova Zverinice iz Rezije (1973–2023) bodo predavale Luigia Negro, Kulturno društvo Muzej rezijanskih ljudi, Solbica, Italija; predsednica društva in pripovedovalka, doc. Suzi Bricelj, UL ALUO; pedagoginja, smer ilustracija, in prof. dr. Milena Mileva Blažić, UL PEF; humanistika, literarne vede.

Več

 

Razstava: Zaslužni profesor dr. Marjan Britovšek (23. 8. 1923–8. 12. 2008)

Knjižnica Oddelka za sociologijo FF vabi na razstavo Zaslužni profesor dr. Marjan Britovšek (23. 8. 1923–8. 12. 2008), ki je na ogled v 4. nadstropju FF (levo krilo) do 31. 12. 2023. Razstava ob stoletnici avtorjevega rojstva prinaša izbor del prof. dr. Marjana Britovška, historičnega sociologa in zgodovinarja, čigar področja delovanja so segala od problemskih vprašanj slovenske agrarne in socialne zgodovine, študij o revoluciji 1848 v Avstriji ali zgodovine modernega evropskega delavskega gibanja do raziskovanja stalinizma v Sovjetski zvezi. Naziv zaslužnega profesorja UL je prejel leta 1994, njegov publicistični opus pa obsega zavidljivih 17 monografij in okoli 160 razprav, objavljenih doma in v tujini. Vljudno vabljeni!
 

Predavanji prof. Šipke o slovanskem slovaropisju

V prihodnjem tednu bo gost Oddelka za slavistiko FF profesor dr. Danko Šipka z Državne univerze Arizone (Arizona State University). Prvo predavanje z naslovom Slovansko slovaropisje v neslovanskih državah: Iz prve roke bo v torek, 5. 12., ob 11.30 (Čitalnica na Tobačni; predavanje bo v angleščini in ruščini)). Drugo predavanje z naslovom Normativnost v slovanskih razlagalnih slovarjih bo v torek, 5. 12., ob 16.00 (na Podiplomski šoli ZRC SAZU, sejna soba ZRC SAZU, Novi trg 2, 1. nadstropje, predavanje bo v angleščini). Prof. Šipka je ameriški slavist in predstojnik Oddelka za germansko, romansko in slovansko jezikoslovje. Je avtor več monografij, treh slovarjev in glavni urednik nastajajočega priročnika The Cambridge Handbook of Slavic linguistics.
 

Genocid v Palestini 2: Teorija in praksa sionizma

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na pogovor z naslovom Genocid v Palestini 2: Teorija in praksa sionizma, ki bo v torek, 5. 12. 2023, ob 18. uri Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (pred. P3, Zavetiška 5). Govorili bodo o zgodovinskih, ideoloških, političnih, ekonomskih in vsakdanjih vidikih življenja v Izraelu in Palestini. Na pogovoru bosta sodelovala dr. Maja Lamberger Khatib in dr. Bojan Baskar, povezoval ga bo dr. Peter Simonič.

Ogled slovaškega filma Črta (Čiara, 2017)

Oddelek za slavistiko FF v torek, 5. 12. 2023, ob 19. uri, vabi v Slovansko knjižnico na ogled slovaškega filma Črta (Čiara, 2017). Za podnapise je poskrbela študentka Slovakistike Zala Erklavec, uvod o filmu bo imela študentka slavistike Urša Glušič. Film nas popelje na območje slovaško-ukrajinske meje. Zgodba Adama Krajňáka prikazuje kriminalno združbo, ki tihotapi cigarete čez slovaško-ukrajinsko mejo. Mirno sožitje dveh svetov, ki se med sabo dopolnjujeta, se začenja spreminjati z novonastalo šengensko mejo, ki povzroča nevarnost in nervozo. Ko se pri eni od tihotapskih pošiljk zalomi, se odpre cela serija dogodkov, med katerimi mora glavni junak spoznati, kje so njegove osebne meje.
 

Predavanje o arheologiji sodobnosti prof. dr. Claudie Theune

Oddelek za arheologijo FF vabi na gostujoče predavanje prof. dr. Claudie Theune z Univerze na Dunaju. Predavanje 30 let arheologije sodobnosti: nova spoznanja – izzivi – priložnosti in naloge bo v sredo, 6. 12. 2023, ob 11.20 (pred. P5, Zavetiška 5). Predavanje bo v angleškem jeziku. Spremljati ga bo mogoče tudi na daljavo preko videokonferenčne platforme Zoom. Predavanje sodi v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti.
Javno vodstvo po razstavi Zvok davnine

Oddelek za arheologijo FF vabi na javno vodstvo po razstavi Zvok davnine, ki bo v sredo, 6. 12. 2023, ob 13.30 uri na ALUO UL (Tobačna 5). Razstava je del skupnega projekta ALUO in FF Novembra smo. in poteka tudi v počastitev stoletnice študija arheologije na FF. Po razstavi vas bosta vodili avtorici Manca Vinazza in Paola Korošec.

Več
Gostujoči predavanji dr. Valerija Barada na Oddelku za sociologijo FF

Vabljeni na dve gostujoči predavanji na splošno temo Spolne vloge, spolna razmerja in družbeni položaj žensk na Hrvaškem izr. prof. dr. Valerije Barada s Filozofske fakultete v Zadru na Oddelku za sociologijo. Prvo predavanje Postsocializem in trenutni socio-ekonomski razvoj kot kulturni kontekst interpretacije spolnih razmerij in družbenega položaja žensk bo v torek, 5. 12. 2023, ob 16.30 (pred. 430). Drugo predavanje Ravnotežje med delom in prostim časom – rezultati raziskave kognitivnega in emocionalnega dela žensk ter upravljanja gospodinjstev bo v četrtek, 7. 12. 2023, ob 15.30 (pred. 232).
V sredo, 6. 12. 2023, pa bo gostja skupaj s koordinatorko Ceepus izmenjav na Oddelku za sociologijo izr. prof. dr. Anjo Zalta ob 13. uri (Modra soba) izvedla še predstavitev možnosti in priložnosti študentskih in profesorskih mobilnosti na FF v Zadru.

 
Razstava Pšenice Kovačič: Najzmaj

Vabljeni na otvoritev nove razstave v Galeriji Peti štuk, ki se bo odvila v petek, 8. 12. 2023, ob 11. uri v 5. nadstropju FF. Do 3. 1. 2024 bo na ogled razstava Pšenice Kovačič z naslovom Najzmaj.

Več

 
Konferenca Študije keramike v Sloveniji

Ob praznovanju 100-letnice študija arheologije na FF na Oddelku za arheologijo pripravljajo konferenco z naslovom Študije keramike v Sloveniji, ki bo potekala v petek, 8. 12. 2023 (Zavetiška 5). Vabljeni!

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Dr. Namita Subiotto (pogovor z izr. prof. dr. Namito Subiotto, Oddelek za slavistiko FF, RTV Slovenija, 25. 11. 2023)
 
Miha Kovač: Za uspeh je ključno ekipno delo, ne egotripi (pogovor s prof. dr. Miho Kovačem, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, Val 202, 27. 11. 2023)
 
Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu: kakšne razstave je ponujalo slavno razstavišče (prispevek o razstavi Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu, ki so jo pripravile študentke umetnostne zgodovine FF, rtvslo.si, 27. 11. 2023)
 

Predstavitev projekta Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo). Gre za izviren nacionalni projekt, katerega nosilci so Slovenski prevajalski oddelek Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji, Oddelek za prevajalstvo FF in Gimnazija Poljane.

Več informacij je na voljo na spletni strani projekta.

 

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si