Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Flashmob v avli FF

Kakšen je madžarski jezik? „Madžarski jezik je zelo drugačen in zanimiv.”(Tina)
„Nostalgičen.” (Katja)
„Sprva se zdi nekoliko smešen, vendar človeku zelo prirase k srcu tako zven jezika kot takega kot pa tudi zelo logične slovnične strukture.” (Žan)
To je le nekaj mnenj učenk in učencev madžarskega lektorata, ki so ta teden proslavili dan madžarskega jezika s plesnim flashmobom. Študenti so imeli priložnost prvič videti in se naučiti „serény magyaros”, tj. „hiter madžarski” ples.

 

Vabilo k oddaji predlogov za Toporišičeva priznanja

UL, FF, Oddelek za slovenistiko s CSDTJ bodo v letu 2024 že tretjič podelili Toporišičevo priznanje in tri Toporišičeva priznanja za izjemen študentski dosežek na področju slovenistike. Priznanja bodo podeljena za izjemne prispevke pri uveljavljanju in promociji slovenistike ter k ugledu slovenistike v Republiki Sloveniji in mednarodnem prostoru. Lepo vabljeni k oddaji predlogov za podelitev priznanj do vključno 14. 12. 2023. Več o priznanjih, razpisu in prijavi je objavljeno na spletni strani Toporišičeva priznanja.

Foto: Toporišičevo priznanje je letos prejel dr. Zvonko Kovač.

 

Novosti Znanstvene založbe FF 

- Veronika Tašner: Meritokracija: zgodba o regulativni ideji našega časa

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Gregor Pompe: Opera in glasbena drama v 19. stoletju (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

- Tatjana Komarova: Uroki russkogo 2 (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

Več

 

DOGODKI
Vabljeni na dogodke v sklopu projekta Novembra smo.

V prihodnjem tednu vabljeni na dogodke, ki bodo potekali v sklopu projekta Novembra smo. Program najdete na tej povezavi. Prijazno vabljeni na vodstvo po sijajni razstavi študentk in študentov ALUO UL, ki je nastala v okviru projekta in je cel mesec november na ogled v prostorih FF. Vodstvo po razstavi, na katerem bodo sodelovale tudi umetnice in umetniki, katerih dela so razstavljena, ter njihove mentorice in mentorji bo danes, 17. 11. 2023, ob 18. uri, z začetkom v avli FF. 
 

Cikel predavanj Filozofija življenja filozofije

Oddelek za filozofijo FF vabi na cikel predavanj Filozofija življenja filozofije, posvečen lanski stoletnici rojstva Pierra Hadota, ki bo potekal na FF med 20. in 23. 11. 2023. Program najdete na tej povezavi.
 

Slovenske količinske zgradbe: sopostavitev z drugimi zahodnimi južnoslovanskimi jeziki

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1234. sestanek, ki bo v ponedeljek, 20. 11. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Slovenske količinske zgradbe: sopostavitev z drugimi zahodnimi južnoslovanskimi jeziki bosta predavala izr. prof. dr. Mladen Uhlik in prof. dr. Andreja Žele, FF, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Več

 

Javna tribuna: Genocid v Palestini: kaj lahko naredimo?

Vabljeni na javno tribuno Genocid v Palestini: kaj lahko naredimo? Sodelovali bodo Palestinci in Palestinke, ki živijo v Sloveniji. Pogovor bosta povezovali študentki Maša Cvetežar in Lisa Kolos. Govorili bodo o trenutni situaciji v Gazi in na Zahodnem bregu, o zgodovinskem kontekstu okupacije palestinskega ozemlja, ter o možnih oblikah solidarnosti s Palestinkami in Palestinci.
Tribuna bo potekala v torek, 21. 11. 2023, ob 18. uri (pred. 3, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Zavetiška 5).


 

Poklon visoškemu gospodu: Osrednji simpozij ob vseslovenskem letu Ivana Tavčarja (1851–1923)

Vabljeni na Osrednji simpozij ob vseslovenskem letu Ivana Tavčarja (1851–1923): Poklon visoškemu gospodu, ki bo v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8/I) potekal v sredo, 22. 11. 2023.

Več

 

Dragi mojster Plečnik

Zaključni dogodek študentskega projekta za trajnostni razvoj Dopisovanje Alice G. Masarykove in Jožeta Plečnika: vir za arhitekturni slovarček bo v sredo, 22. 11. 2023, ob 17. uri v Plečnikovi hiši MGML. Sodelujejo študenti Oddelka za slavistiko FF in Fakultete za arhitekturo UL ter pedagoški in delovni mentorji. Zaradi omejenega prostora je obvezna prijava na: prijava@mgml.si.

Več

 

Muzikološki delavnici v sklopu Foruma nove glasbe 2023

Oddelek za muzikologijo FF v sodelovanju s festivalom Forum nove glasbe pripravlja muzikološki delavnici za študente in zainteresirano javnost:

- v sredo, 22. 11. 2023, ob 14.45 (Modra soba FF): Agata Zubel: Vokalna glasba;
- v četrtek, 23. 11. 2023, 9.40 (pred. 535B FF): José María Sánchez-Verdú: Nove dramaturgije v glasbenem gledališču in operi.
Vabljeni!

Več

 
Gostujoče predavanje o antičnih kamnolomih dr. Caterine Previato

Vabimo vas na gostujoče predavanje dr. Caterine Previato z Univerze v Padovi. Predavanje z naslovom Od kamnolomov do mest: Pridobivanje, transport in uporaba kamna v severovzhodni Italiji bo v četrtek, 23. 11. 2023, ob 9.40 (pred. P6, Zavetiška 5). Predavanje bo v angleškem jeziku. Predavanje sodi v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti.
 
Prevajalska delavnica in pogovor z Evo Baltasar

Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju s KUD Sodobnost International in Oddelkom za romanske jezike in književnosti FF vabi na prevajalsko delavnico in pogovor s katalonsko pesnico in pisateljico Evo Baltasar, ki bo v petek, 24. 11. 2023, ob 8.50 (pred. 030). Na delavnici z avtoričinimi besedili in na pogovoru bo kot gostja sodelovala tudi prevajalka Veronika Rot. Dogodek bo povezovala lekt. mag. Hristina Vasić Tomše. Dogodek bo potekal v katalonščini in slovenščini.

Več

 
Mednarodni simpozij: Kaj je življenje? Onstran redukcionizma

Vljudno vabljeni na mednarodni simpozij Kaj je življenje? Onstran redukcionizma, ki bo potekal v petek, 24., in soboto, 25. 11. 2023 (Modra soba na FF). Vse informacije o dogodku – življenjepisi nastopajočih, povzetki referatov in urnik predavanj – so na voljo na povezavi. Simpozij bo potekal v angleškem jeziku. Izvedbo dogodka, ki je del projekta Vital Normativity: Beyond the Is/Ought Divide, so omogočili: FF, Ian Ramsey Center Univerze v Oxfordu in Društvo Metanoia.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Novembra smo. (oddaja o projektu Novembra smo., Radio Ognjišče, 10. 11. 2023)
 
Na ljubljanski Univerzi 42. simpozij Obdobja na temo literature v družbenih kontekstih (simpozij Obdobja, CSDTJ, Oddelek za slovenistiko FF, Sta.si, 15. 11. 2023)
 
Filozofija sreče in umetna inteligenca – Olga Markič (pogovor s prof. dr. Olgo Markič, Oddelek za filozofijo FF, rtvslo.si, 16. 11. 2023)
 

Intervju z dr. Ivanom Tomacem, MSCA štipendistom, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.  
  Pogovor je potekal v angleškem jeziku. 

Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si