Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Nagrada Prešernovega sklada za Cirila Horjaka

Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada je tudi akademski slikar Ciril Horjak, študent doktorskega programa Humanistika in družboslovje in v lanskem letu delovni mentor študentom, ki so se spoznavali s slovenskim stripom v okviru enega izmed projektnih del za pridobitev praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju (Slovenski strip v sliki, besedi in slovarju). Projekt sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Cirilu ob prejemu visoke nagrade iskreno čestitamo!
 
Podaljšanje certifikata Športnikom prijazno izobraževanje

Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez je 13. 2. 2024 na podlagi predloga Ekspertne skupine certifikata Športnikom prijazno izobraževanje sprejel sklep, da je FF upravičena do podaljšanja certifikata Športnikom prijazno izobraževanje, in sicer do konca študijskega leta 2024/2025.
 
Izid monografije projekta RSDO

Izšla je monografija ob zaključku projekta RSDO (Razvoj slovenščine v digitalnem okolju). Projekt je primer dobre prakse raziskovalno-razvojnega projekta, ki je povezal deležnike v slovenskem prostoru in združil znanja različnih raziskovalnih inštitucij ter jezikovnotehnoloških podjetij. Monografija predstavlja namen, sestavo in način gradnje projektnih rezultatov, ki so močno okrepili prisotnost slovenščine v digitalnem okolju. Namenjena je vsem, ki bi radi bolje razumeli namen, sestavo in način gradnje predstavljenih projektnih rezultatov. Več najdete tukaj.
 
Testni dostop do knjig založbe De Gruyter in partnerskih založb

Do 30. 4. 2024 je za UL na voljo testni dostop do celotne zbirke e-knjig založbe De Gruyter in partnerskih založb. Na voljo je več kot 170.000 znanstvenih in strokovnih knjig, ki jih objavlja več kot 40 uglednih založnikov (npr. New York University Press, De Gruyter, Harvard University Press, University of California Press, Yale University Press). Knjige pokrivajo tako področji družboslovja in humanistike, kakor tudi področij naravoslovja, tehnike in medicine. Večina knjig je v angleščini ali nemščini. Do zbirke lahko dostopate preko portala De Gruyter Online. Testni dostop je omogočen do 30. 4. 2024 z lokacij UL, CTK, NIB in NUK, oddaljeni dostop pa je omogočen za študente in osebje UL, osebje CTK, NIB in NUK ter člane NUK.
Vstopna točka

 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Božidar Jezernik, Vijoleta Herman Kaurić, Ljiljana Dobrovšak (ur.): Commemorating the First World War (Zupaničeva knjižnica)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Špela Sevšek Šramel, Jana Šnytová: Od Donave do Vltave: pregled češke in slovaške književnosti (Odprta učna gradiva)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Dan Hicks: Brutalni muzeji (v sozaložništvu s KUD AAC Zrakogled)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.
 
- Documenta Praehistorica; letn. 50 (2023)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
- Verba Hispanica; letn. 31 (2023)

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
- Dela; št. 60 (2023)
Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.
 
Več

 
DOGODKI
Gostujoči predavanji o rimski vojski na Iberskem polotoku

Oddelek za arheologijo FF vabi na gostujoči predavanji prof. dr. Joséja Manuela Coste-Garcíe z Univerze v Salamanci, ki bosta potekali v predavalnici P6 (Zavetiška 5). Prvo predavanje z naslovom Arheološka obravnava sledov rimske vojske v Hispaniji. Prvi del: Osvojitev Iberije (3.–1. stoletje pr. n. št.) bo potekalo v torek, 20. 2. 2024, od 13. do14. ure. Drugo predavanje z naslovom Arheološka obravnava sledov rimske vojske v Hispaniji. Drugi del: T.i. exercitus Hispanicus cesarskega obdobja (1.–4. stoletje n. št.) bo v torek, 5. 3. 2024, od 13. do 14. ure. Predavanji bosta v angleškem jeziku. Predavanji sodita v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na FF.
 
Literarni dogodek ob drugi obletnici napada na Ukrajino

Slovensko-ukrajinsko kulturno in akademsko društvo Slava, PEN Slovenija, Slovenska matica in Društvo slovenskih književnih prevajalcev vabijo na dogodek z naslovom »Smrt ni moja zadnja beseda«. Literarni dogodek ob drugi obletnici napada na Ukrajino bo potekal v soboto, 24. 2. 2024, ob 17. uri (Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8).

Več

 
V tovarni, na protestih in v domačih kuhinjah: med industrijskim delavstvom, o spominih in izkušnjah, o telesu ter spremembah

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na 28. Šmitkov večer z naslovom V tovarni, na protestih in v domačih kuhinjah: med industrijskim delavstvom, o spominih in izkušnjah, o telesu ter spremembah, ki bo v torek, 27. 2. 2024, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Doc. dr. Nina Vodopivec z Inštituta za novejšo zgodovino bo pripovedovala o svojih terenskih izkušnjah, etnoloških in antropoloških raziskavah industrijskega delavstva v Sloveniji, o njihovih spominih na socializem, izkušnjah postsocialističnih časov ter pričakovanjih, o deindustrializaciji, o družbenih eksperimentatorjih, o konstrukciji časa - preteklosti in prihodnosti. Pogovor vodijo izr. prof. dr. Mateja Habinc z doktorskima študentoma Jernejem Trebežnikom in Tino Palaić.
Alumniteka: Zgodovina v zidovih: kako pa kaj naša skrb za kulturno dediščino?

Ali v Sloveniji dovolj skrbimo za nepremično kulturno dediščino? Ali lahko skrbno prenovljeni objekti kulturne dediščine pripomorejo k trajnostnem razvoju? Kakšen je odnos Slovenk in Slovencev do politično zaznamovane arhitekturne dediščine? Kakšna je vloga arhitektov pri varovanju nepremične kulturne dediščine? Na tokratni Alumniteki, ki bo v sredo, 28. 2. 2024, ob 19. uri (Modra soba), se bodo s strokovnjaki in alumni UL posvetili kulturni dediščini. O tem, kakšno je stanje nepremične kulturne dediščine v Sloveniji danes, kakšen je naš odnos do nje in kakšne so možnosti za bolj učinkovito ohranjanje in uporabo teh objektov se bodo pogovarjali z: doc. dr. Nežo Čebron Lipovec, doc. dr. Renato Novak Klemenčič, doc. dr. Milošem Koscem, izr. prof. dr. Barbaro Lampič, asist. dr. Božidarjem Jožefom Flajšmanom. Alumniteke so brezplačne in odprte za vse, zaželena je le predhodna prijava. V februarju nadaljujejo z že enajsto Alumniteko. Če ste katero izmed preteklih Alumnitek zamudili, vabljeni, da jim prisluhnete na podcastu.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Materinstvo kot izbira (izjava izr. prof. dr. Jake Repiča, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, TV Slovenija 1, Tednik, 12. 2. 2024)
 
Z razbijanjem stigme do enakopravnosti žensk v znanosti (izjava prof. dr. Ksenije Vidmar Horvat, Oddelek za sociologijo FF, prorektorica UL, Sta.si, 12. 2. 2024)
 
Zbiralec jezikov s popotniškim nahrbtnikom in akademsko kariero (pogovor z zasl. prof. dr. Mitjem Sajetom, Oddelek za azijske študije FF, Delo, 13. 2. 2024)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si