Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Prof. dr. Marta Verginella med izjemnimi mentoricami in mentorji UL

UL je januarja drugo leto zapored objavila razpis za dodelitev mentorskih mest izjemnim mentorjem in mentoricam z namenom nagrajevanja raziskovalne odličnosti. Mednarodna komisija, sestavljena iz članov Svetovne mreže UL (SMUL) ter raziskovalnih inštitutov, je na podlagi Pravilnika o izboru in financiranju mladih raziskovalk in raziskovalcev izbrala deset izjemnih mentorjev in mentoric, pri katerih se bodo jeseni začele usposabljati mlade raziskovalke in raziskovalci. Med njimi je tudi prof. dr. Marta Verginella z Oddelka za zgodovino FF. Iskrene čestitke!

Foto: Anže Malovrh, STA (vir: UL)
Prvo državno tekmovanje iz sociologije za dijake in dijakinje srednjih šol

8. 3. 2024 je na FF potekalo prvo državno tekmovanje iz sociologije za dijake in dijakinje srednjih šol. Na šolskem tekmovanju, ki je potekalo novembra lani, je tekmovalo 700 udeležencev in udeleženk, 121 najboljših pa se je pomerilo na državnem tekmovanju, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Dijake in dijakinje sta pred tekmovanjem nagovorila dekanja FF, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, in prof. dr. Roman Kuhar, predsednik Slovenskega sociološkega društva, kjer je tudi nastala pobuda za to tekmovanje. Na tekmovanju je bila najbolj uspešna dijakinja Gimnazije Slovenske Konjice.
 
Obisk na Filozofski fakulteti Univerze na Reki

11. 3. 2024 so na Filozofski fakulteti Univerze na Reki v organizaciji lektorja slovenščine dr. Klemna Laha odprli razstavo Poljub z jezikom avtorjev dr. Mojce Smolej (UL FF) in dr. Kozme Ahačiča (SAZU), ki je pred nekaj leti nastala v sodelovanju z NUK-om in na kateri so prvič na enem mestu razstavljene vse slovenske slovnice in slovarji od začetkov do današnjega časa.
Dr. Mojca Smolej je predstavila razstavo in gradivo, na dogodku sta nastopila glasbenika Eva Jurgec in Uroš Jezdić. V okviru obiska so imele dekanja dr. Mojca Schlamberger Brezar, prodekanja dr. Mojca Smolej in vodja programa Slovenščina na tuji univerzah dr. Mojca Nidorfer več pogovorov o širitvi ponudbe slovenističnih predmetov z dekanom Filozofske fakultete dr. Aleksandrom Mijatovićem, s predstojnikom oddelka za kroatistiko dr. Mariom Kolarjem in z vodjo katedre za translatologijo dr. Petro Žagar Šoštarić. Dogodka sta se udeležila tudi Veleposlanik RS v Zagrebu Nj. Eks. Gašper Dovžan in vodja za področje kulture na Veleposlaništvu mag. Tamara Plankar.

Več

 
DOGODKI
Razstava: Pisma zanamcem

Vabljeni na otvoritev razstave Pisma zanamcem, ki bo danes, 15. 3. 2024, ob 12.30 v avli FF. Razstava bo na ogled do 5. 4. 2024. Živimo v času dramatičnih preizkušenj in katastrofičnih napovedi. 21. stoletje nas je pričakalo z vrsto planetarnih izzivov, ki si jih še slabo desetletje po koncu hladne vojne ne bi mogli zamišljati niti v najtemnejših scenarijih. Prepričani, da so mračna poglavja 20. stoletja za nami, smo z zaupanjem spremljali svetovni porast držav, ki so vstopale v demokratične družbene ureditve, in verjeli, da bomo kot svetovna družba zmožni iskati miroljubne rešitve za konflikte, ki so ostajali odprti. Dobri dve desetletji kasneje spremljamo krizo demokratičnega reda, kopičenje vojaških spopadov, genocidne grožnje obstoja narodov in manjšin, zaton temeljnih človekovih pravic. V luči temačnih napovedi prihodnosti, ki segajo od podnebnih sprememb do kolapsa družbenega konsenza o skupnih vrednotah in načelih sobivanja, potrebujemo novo družbeno pogodbo. Snovati jo moramo skupaj z generacijami, ki šele vstopajo v prihodnost, in jih opolnomočiti, da rešujejo svet za njihove zanamce. Da bi mladim generacijam omogočili nov premislek o svoji prihodnosti, se moramo mi, njihovi predniki, temeljito zazreti vase. Za to refleksijo smo se, po zgledu Petrarke, odločili za žanrsko formo pisma. Na razstavi, pospremljeni z izidom spremljevalne monografije, sodelujejo vodilni slovenski kritični glasovi: Goran Vojnović, Spomenka Hribar, Milena Zupančič, Renata Salecl, Slavko Splichal, Miran Zupanič, Branko Soban, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Gregor Moder in Ervin Hladnik Milharčič. Razstavo bo z urednico Ksenijo Vidmar Horvat in avtorji in avtoricami odprl prodekan FF Sašo Jerše.
 
O smeri naslanjanja slovenskih naslonk

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1241. sestanek, ki v ponedeljek, 18. 3. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo O smeri naslanjanja slovenskih naslonk bodo predavali dr. Guy Tabachnick, prof. dr. Franc Marušič, prof. dr. Rok Žaucer (Univerza Nova Gorica).

Več
Teden brazilske kulture

Od 18. 3. do 22. 3. 2024 bo potekal Teden brazilske kulture Svet med nami: Brazilija v sodelovanju s Katedro za portugalski jezik in književnost z Oddelka za romanske jezike in književnosti FF ter Veleposlaništvom republike Brazilije. Po vsej Ljubljani se bodo zvrstili najrazličnejši dogodki in aktivnosti iz sveta brazilske kulture, literature, glasbe in umetnosti. Na dogodkih bodo sodelovali tako profesorji kot študenti portugalskega jezika in književnosti. Več informacij in program dogodkov najdete na tej povezavi. Lepo vabljeni, bem-vindos!
»Slovenci« in »Nemci« v Mariboru »Slovenci« in »Nemci« v Mariboru, Sodelovanje in spopadi od pozne habsburške monarhije do prve jugoslovanske države

Oddelek za zgodovino FF in programska skupina Slovenska zgodovina vljudno vabita na predavanje Aarona Zidarja (Univerza v Freiburgu) »Slovenci« in »Nemci« v Mariboru, Sodelovanje in spopadi od pozne habsburške monarhije do prve jugoslovanske države, ki bo v torek, 19. 3. 2024, ob 9.40 (pred. 102). Predavanje bo v angleščini.
 
Veliki slovar poljskega jezika PAN – napreden vir znanja o sodobni poljščini

Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF vabi na slovarski delavnici z naslovom Veliki slovar poljskega jezika PAN – napreden vir znanja o sodobni poljščini v izvedbi dr. Anne Niepytalske-Osiecke z Inštituta za poljski jezik Poljske akademije znanosti. Delavnici bosta potekali v torek, 19. 3. 2024, ob 11.00 v predavalnici 1 (v poljščini) in ob 16.30 v predavalnici 3 (za začetnike, v angleščini in poljščini) na Tobačni 5. Dr. Niepytalska-Osiecka bo predstavila koncept velikega slovarja poljskega jezika (www.wsjp.pl) in odgovorila na vprašanja: Kdaj se je rodila zamisel o velikem slovarju? Kakšni so cilji slovarskega projekta? Zakaj je slovar samo v elektronski obliki? Katere informacije je mogoče najti s pomočjo osnovnega in naprednega iskanja? Kako je mogoče slovarske vire uporabiti pri raziskovalnem delu? V drugem delu bodo potekale delavnice iskanja po slovarju. Vljudno vabljeni!
 
Dnevi enakosti spolov FF: Iz leta v leto, iz generacije v generacijo

Vabljeni na tradicionalni dogodek v okviru Dnevov enakosti spolov FF z naslovom Iz leta v leto, iz generacije v generacijo, ki bo v torek, 19. 3. 2024, ob 13. uri (Modra soba). Tudi letos si želimo v vidno polje postaviti dela študentk_ov naše fakultete, ki so se v svojih diplomskih in magistrskih delih na zavidljivi ravni in inovativno ukvarjale_i z vprašanji enakosti spolov. Na ta način nameravamo dati glas mlajšim generacijam, za katere upamo, da bodo pomembno prispevale_i k temu, da se bo glas žensk v prihodnosti bolj slišal in tematike enakosti spolov razširjale tudi izven akademskega prostora. Izsledke iz svojih del pa bodo predstavile_i: Benyamin Yuu (Oddelek za psihologijo), Dagmar Nared (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo), Eva Ule in Ingrid Gnus (Oddelek za slovenistiko), Lucija Pečlin (Oddelek za sociologijo). Dogodek bo moderirala prof. dr. Milica Antić Gaber. Prijazno vabljene_i!
 
Predavanje švedske veleposlanice in otvoritev razstave Švedski glasbeni trenutki

Švedska ambasada vas vljudno vabi na dogodka, ki se bosta na FF odvijala v torek, 19. 3. 2024.
- Od 16. do 16.50 bo imela Nj. Eks. veleposlanica Diana Madunic predavanje v angleškem jeziku z naslovom Švedska – poti do sodobne, inovativne, pravične, enakopravne in trajnostne države blaginje. Predavanje, ki mu bo sledil pogovor, bo potekalo v predavalnici 15. Prijava na ta dogodek ni potrebna.
- Ob 17. uri bo ga. veleposlanica v avli fakultete odprla razstavo Švedski glasbeni trenutki. Prosimo, da svojo prisotnost na odprtju razstave potrdite na naslov rsvp.ljubljana.budapest@gov.se. Vljudno vabljeni!

 
Voden ogled razstave: Arhivi pripovedujejo

ICCHS – Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave FF vabi na voden ogled Arhivi pripovedujejo v sklopu razstave Arhiv in trg (Mala loža, 13. 3.–3. 4. 2024), ki bo v Mali loži in na Titovem trgu v sredo, 20. 3. 2024, ob 16. uri. Razstava s podatki iz arhivov predstavlja Titov trg in dogajanje na njem v dveh časovnih obdobjih, okrog leta 1400 in okrog leta 1500. Na sprehodu po Titovem trgu bosta doc. dr. Dušan Mlacović in doc. dr. Renata Novak Klemenčič s FF podrobneje predstavila življenje na osrednjem koprskem javnem prostoru v poznem srednjem veku.
Lepo vabljeni!

 
Vse, kar potrebujete, je neparametrični bootstrap

Oddelek za psihologijo FF vabi na predavanje prof. dr. Erika Štrumblja z naslovom Vse, kar potrebujete, je neparametrični bootstrap, ki bo v sredo, 20. 3. 2024, ob 14.40 (pred. 15). Prof. Erik Štrumbelj je eden redkih slovenskih raziskovalcev, katerih osnovno raziskovalno področje je statistika. Ni le uporabnik statističnih metod in postopkov temveč jih aktivno raziskuje, razvija ter naslavlja teoretična in praktična vprašanja, vezana na njihovo uporabo v raznolikih kontekstih. Poleg osnov statistike se posveča tudi področjem verjetnosti, strojnega učenja in je strokovnjak za Bayesovo statistiko. Vabljeni!

Več

 
Euronotos: mednarodna doktorska delavnica

21. in 22. 3. 2024 bo na FF potekala Mednarodna doktorska delavnica, Drugo bienalno srečanje mreže Euronotos, ki jo pripravljata Oddelek za filozofijo FF in Institut für Antike, Karl-Franzens-Universität Graz. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Več

 
Od etnografije do spletnega pojmovnika: predstavitev projekta ERIM

Vabljeni na dogodek z naslovom Od etnografije do spletnega pojmovnika: predstavitev projekta ERIM, ki bo v četrtek, 21. 3. 2024, ob 13. uri (pred. 3, Zavetiška 5). Na dogodku, ki je namenjen tako študentom in študentkam kot širši publiki, bodo raziskovalci in raziskovalke iz Hrvaške, Slovenije in Srbije predstavili preoblikovanje etnografskega gradiva iz različnih delov Balkanske migracijske poti v več kot 100 spletnih gesel, ki so nastajala znotraj projekta ERIM. Sodelujejo: Iva Pleše (Inštitut za etnologijo in folkloristiko v Zagrebu), Marta Stojić Mitrović (Srbska akademija znanosti in umetnosti v Beogradu), Duško Petrović (Filozofska fakulteta v Zagrebu), Luka Kropivnik (Slovenska akademija znanosti in umetnosti v Ljubljani). Pogovor bosta povezovali Uršula Lipovec Čebron in Dagmar Nared.

Več

 
Balkanska migracijska pot: kako jo ubesediti in razumeti danes?

Vabljeni na dogodek z naslovom Balkanska migracijska pot: kako jo ubesediti in razumeti danes?, ki bo v četrtek, 21. 3. 2024, ob 19. uri (Pritličje). Na dogodku bodo predstavljali spoznanja, refleksije in terenske izkušnje angažiranih posameznikov in posameznic ter raziskovalk in raziskovalcev različnih delov Balkanske migracijske poti, ki sodelujejo v mednarodnem projektu ERIM. Analizirali bodo sedanjo situacijo v Srbiji, Bosni, na Hrvaškem in Sloveniji, razkrivali manj znane posledice evropske migracijske politike ter razmišljali, kako raziskovati vzdolž Balkanske migracijske poti ter na kakšen način raziskovalna spoznanja čimbolj smiselno ubesediti. Sodelujejo: Marijana Hameršak (Inštitut za etnologijo in folkloristiko v Zagrebu), Teodora Jovanović (Srbska akademija znanosti in umetnosti v Beogradu), Bojan Mucko (Inštitut za etnologijo in folkloristiko v Zagrebu), Samer Arkawi (Fakulteta za družbene vede v Ljubljani), Miha Blažič (Ambasada Rog v Ljubljani). Pogovor bo povezovala Uršula Lipovec Čebron.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Evolucija samouničenja: Slikanje možganov (sodeloval prof. dr. Grega Repovš, Oddelek za psihologijo FF, RTV SLO, Ugriznimo znanost, 7. 3. 2024)
 
Voham, torej sem. O filozofiji olfaktornega (prispevek (v angleškem jeziku) doc. dr. Simona Hajdinija, Oddelek za filozofijo FF, https://psyche.co/)
Pozor, kultura (napoved razstave Pisma Zanamcem, Oddelek za sociologijo FF, ZZFF, Mladina, 14. 3. 2024)
 

Otvoritveni dogodek Dnevov enakosti spolov FF 2024
 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si