Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Podelili smo Nahtigalove in dekanjine nagrade

13. 12. 2023 je v Zbornični dvorani UL potekala slavnostna podelitev Nahtigalovih in dekanjinih nagrad FF. Letos smo podelili dve Nahtigalovi in 18 dekanjinih nagrad. Zbrane na dogodku je nagovorila dekanja prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar. Govor slavnostnega govorca doc. dr. Žige Zwittra je v njegovi odsotnosti prebral prodekan fakultete prof. dr. Matej Hriberšek, poročilo o delu Fakultetne komisije za Nahtigalove nagrade pa je podal njen predsednik prof. dr. Gregor Pompe. Seznam letošnjih prejemnic in prejemnikov nagrad je na voljo tu, slavnostni govor doc. dr. Zwittra pa tu.
Vsem nagrajenkam in nagrajencem ter njihovim mentoricam in mentorjem iskrene čestitke!


 

Simpozij v spomin Silvina Košaka: Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi

Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF je v počastitev življenja in dela svojega nekdanjega sodelavca Silvina Košaka priredil simpozij z naslovom Študij starih jezikov in kultur v digitalni dobi. Z referati so sodelovali znanstveniki, ki bodisi sami uvajajo računalniške metode v študij starih jezikov in kultur ali pa razmišljajo o izzivih in priložnostih za študij in raziskovanje le-teh v digitalni dobi (Gerfrid G.W. Müller (Universität Würzburg), Shai Gordin (Ariel University, Open University of Israel), Enrique Jiménez (Ludwig-Maximilians-Universität München), Preeti Shukla (Central Sanskrit University Delhi), Amba Kulkarni (University of Hyderabad), Devanand Shukla (Central Sanskrit University Delhi), Adam Anderson (UC Berkeley) ter Matej Hriberšek (Univerza v Ljubljani). Življenje in delo Silvina Košaka sta predstavila Metka Furlan in Luka Brenko (Univerza v Ljubljani). Po Zoomu ali v živo v Modri sobi so se ga udeležili strokovnjaki s treh celin (Evrope, Azije in ZDA) oziroma devetih držav (Slovenija, Avstrija, Nemčija, Italija, Rusija, Izrael, ZDA, Kitajska in Indija). Dogodek je organizirala Marina Zorman, udeležil pa se ga je tudi slavljenčev sin gospod Anton Li Koschak.
 

Obisk delegacije Tehniške univerze Ningbo (NBUT) na Kitajskem

8. 12. 2023 je FF obiskala delegacija s Tehniške univerze Ningbo (NBUT) na Kitajskem. Univerza v Ningboju je letos v sodelovanju s Konzulatom Republike Slovenije v Šanghaiju in njeno vodjo gospo Miro Lesjak ustanovila Slovenski raziskovalni center. V želji po vzpostavitvi stikov s FF na ravni meduniverzitetnega sodelovanja, akdamemskih in študentskih izmenjav so fakulteto obiskali rektor Tehniške univerze Ningbo, prof. dr. Shao Qianjun, prof. dr. Chen Xiaoping, direktor kadrovske službe in dekan Fakultete za strojništvo, prodekanja Fakultete za tuje jezike, prof. dr. Lu Sa, in namestnik direktorja Oddelka za mednarodno sodelovanje, prof. dr. Wu Hao. Sprejeli so jih dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, izr. prof. dr Irena Samide, prodekanja za gospodarske zadeve, doc. dr. Mojca Nidorfer, vodja programa Slovenščina na tujih univerzah na CSDTJ in predstojnik in namestnica predstojnika Oddelka za azijske študije, doc. dr. Luka Culiberg in prof. dr. Mateja Petrovčič.
 

Uspešno zaključen prevajalski izziv projekta Sing-a-Vision / Zavižaj vizijo

Po mesecih intenzivnega dela so 6. 12. 2023 na Oddelku za prevajalstvo FF uspešno izvedli prevajalski izziv Sing-a-Vision / Zavižaj vizijo za srednješolce. V prevajalskem izzivu je sodelovalo več kot 800 dijakov s 37 slovenskih srednjih šol (skoraj vsaka četrta srednja šola). Na izziv so prejeli 287 prevodov v angleškem, nemškem, francoskem, španskem, italijanskem, latinskem, madžarskem jeziku in jeziku stare grščine. Zdaj so na vrsti mentorji in študenti s FF, ki bodo prevode pregledali in ocenili ter popravili tiste, ki so dobri. Izbrani prevodi se bodo uvrstili v drugi izziv – uglasbitev (potekal bo od 1. 2.–1. 4. 2024), na katerega je trenutno prijavljenih 119 skupin, v zadnjem izzivu (ta bo potekal od 15. 4.–15. 5.) pa bodo prijavljene skupine dijakov (trenutno jih je 90) za eno od uglasbitev izdelale videospot. Skupaj v letošnji pilotni izvedbi projekta sodeluje 41 srednjih šol in več kot 1600 dijakov.

Več


 

Novosti Znanstvene založbe FF

- Stridon. Journal of Studies in Translation and Interpreting: Letn. 3, št. 2 (2023)
Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

- Jezik in slovstvo; Letn. 68, št. 3 (2023)
Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

- Vestnik za tuje jezike; Letn. 15, št. 1 (2023)
Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več

 

DOGODKI
Zgodovina in žensko reproduktivno telo

Oddelek za zgodovino FF vabi na simpozij Zgodovina in žensko telo, reproduktivno telo, ki bo obravnaval tematiko materinstva in razvoj različnih, med seboj tesno prepletenih in prekrivajočih se vsebin, ki jih je mogoče umestiti v polje koncepta »reproduktivne politike«. Referati bodo s pomočjo različnih virov, od sodnih spisov do osebnih pisem in ustnih pričevanj, obravnavali položaj mater v preteklosti, posebej tistih, ki so same skrbele za otroke. Podobno bodo tematizirali vprašanja umetne prekinitve nosečnosti, obporodne pomoči, spolne vzgoje in položaja babic v posameznih zgodovinskih obdobjih, tudi v času vojnih razmer. Simpozij bo potekal v ponedeljek, 18. 12. 2023, z začetkom ob 9. uri (Modra soba).

Več

 

Dr. Kevin Nathaniel Kenjar: Vogal, kjer se je začelo 20. stoletje

V ponedeljek, 18. 12. 2023, ob 13. uri bo v okviru predavanj iz Etnologije Balkana na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (P3, Zavetiška 5) gostoval dr. Kevin Nathaniel Kenjar (podoktorski raziskovalec na projektu: REVENANT— Revivals of Empire: Nostalgia, Amnesia, Tribulation; ERC Consolidator Grant #101002908; Univerza na Reki, Filozofska fakulteta) s predavanjem Vogal, kjer se je začelo 20. stoletje. Predavanje bo v angleškem jeziku. Vabljeni in vabljene!

Gostujoči predavanji o starem Egiptu dr. Uroša Matića

Vabljeni na gostujoči predavanji dr. Uroša Matića z Univerze v Gradcu, ki bosta potekali v prostorih Oddelka za arheologijo FF (Zavetiška 5). Prvo predavanje z naslovom Poželjivi bogovi: spolnost, spol in božanska spolna srečanja v starem Egiptu bo v ponedeljek, 18. 12. 2023, ob 13. uri (pred. P6). Drugo predavanje z naslovom Ulice v starem Egiptu: materialnost vmesnih prostorov bo v torek, 19. 12. 2023, ob 9.40 (pred. P6). Predavanji bosta v angleškem jeziku. Predavanji sodita v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti.
 

Pripovedovalci pravljic in njihov slog

V ponedeljek, 18. 12. 2023, ob 14.40 bo imela v okviru predavanj iz Folkloristike na Zavetiški 5 (pred. 3) mag. Špela Frlic predavanje z naslovom Pripovedovalci pravljic in njihov slog.
Vabljeni!

 

Predavanje: Kaj je ostalo od postsocializma? Pogled s periferije Balkana

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vabi na predavanje dr. Tanje Petrović, predstojnice in znanstvene svetnice na Inštitutu za kulturne in spominske študije ZRC SAZU z naslovom Kaj je ostalo od postsocializma? Pogled s periferije Balkana, ki bo v okviru ERC projekta DEAGENCY (№ 101095729) potekal v ponedeljek, 18. 12. 2023, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 

Nadgradnja CLARIN.SI: novi orodji Korpusnik in SENTA

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1238. sestanek, ki bo v ponedeljek, 18. 12. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Nadgradnja CLARIN.SI: novi orodji Korpusnik in SENTA bo predaval dr. Iztok Kosem, Inštitut Jožef Stefan in Center za jezikovne vire in tehnologije UL.

Več

 

Okrogla miza: Od orodja do avtorja: Krmarjenje po polju umetne inteligence po razcvetu

Slovenska tiskovna agencija v okviru projekta STAznanost vabi na okroglo mizo Od orodja do avtorja: Krmarjenje po polju umetne inteligence po razcvetu. Dogodek bo potekal v sredo, 20. 12. 2023, ob 18.30 (pred. 18 na FF). Sodelujejo: dr. Marko Grobelnik, raziskovalec v Laboratoriju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan, Jurij Krpan, umetniški vodja Galerije Kapelica, dr. Olga Markič, filozofinja, profesorica na FF UL, dr. Vasilka Sancin, predstojnica Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose na PF UL, dr. Vitomir Štruc, profesor na FE UL, Laboratorij za strojno inteligenco. Pogovor, ki ga bo vodil novinar STA Natan Vitežnik, bodo prenašali tudi v živo na spletni strani video.sta.si, kjer bo po koncu dogodka na voljo tudi posnetek za kasnejši ogled. Vljudno vabljeni k ogledu in poslušanju!

Več

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Nimamo posebnih pravopisnih pravil za komunikacijo na spletu (v oddaji sodeloval doc. dr. Damjan Popič, Oddelek za prevajalstvo FF, Radio Slovenija 1, 9. 12. 2023)
 
Otroci naj rešujejo več nalog, ki so podobne izzivom v vsakdanjem življenju (izjava doc. dr. Sabine Fras Popović, Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, Večer – V soboto, 9. 12. 2023)
 
Posodabljajo in nadgrajujejo slovarje, tako skrbijo za govorce slovenščine (pri delu Centra za jezikovne vire in tehnologije sodeluje tudi FF, Primorski dnevnik, 14. 12. 2023)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si