Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Podelitev nagrad Lirikonov zlát 2024 za vrhunske prevode

Na 23. festivalu Lirikonfest so 13. 6. 2024 v Velenju podelili Pretnarjevo nagrado prof. Miranu Košuti. Lirikonov zlát 2024 za vrhunske prevode sodobne slovaške poezije sta prejela Špela Sevšek Šramel (Oddelek za slavistiko FF) in Miha Kragelj, za prevode finske in litovske poezije pa Klemen Pisk. Iskrene čestitke!

Več na Facebook strani Lirikonfesta

Foto: Jelka Kragelj

 
Javna promocija doktoric in doktorjev znanosti UL

12. in 13. 6. 2024 je na Kongresnem trgu potekala javna promocija doktoric in doktorjev znanosti UL. Na dogodku 12. 6. je bilo promoviranih tudi 34 doktoric in doktorjev znanosti s FF. Vsem iskrene čestitke!

Foto: Bor Slana/STA


 
Oddelek za prevajalstvo FF znova pridobil članstvo v mreži EMT

Oddelku za prevajalstvo FF je ponovno uspelo pridobiti članstvo v mreži EMT, in sicer do leta 2029. Mreža EMT (European Master's in Translation) v evropskem prostoru združuje magistrske programe iz prevajanja, ki dosegajo najvišje mednarodne kriterije kakovosti izobraževanja prevajalcev in prevajalk. Preverjanje kakovosti s strani zunanjih ocenjevalcev iz vrst univerzitetnih učiteljev, ki delujejo na področju, je zopet pokazalo, da je študij prevajanja na ljubljanski univerzi eden najkvalitetnejših v regiji. Certifikat EMT namreč dokazuje, da ljubljanski enopredmetni magistrski študijski program Prevajanje dosega vse mednarodno določene kriterije kakovosti in da v koraku s časom, ki ga zaznamuje vedno večja tehnologizacija in globalizacija, sledi razvoju poklica. Članstvo v mreži EMT bo tako še vnaprej spodbujalo učitelje na Oddelku za prevajalstvo k neprestani izboljšavi programa, vzpostavljalo intenzivno sodelovanje z Generalnim direktoratom za prevajanje pri Evropski komisiji, največjim delodajalcem prevajalcev in prevajalk na svetu, in omogočalo strokovne in znanstvene povezave z najkvalitetnejšimi evropskimi inštitucijami, ki izobražujejo prevajalke in prevajalce.
 
Sprejem za športnice in športnike

10. 6. 2024 je dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar sprejela športnice in športnike, ki so v tekmovalnem letu 2023/2024 zastopali barve FF. Ekipe FF so zastopali športniki v naslednjih kategorijah: odbojka, odbojka na mivki, košarka, košarka 3 x 3 (ekipe študentov in študentk) ter futsala. Največji uspehi športnih ekip so bili naslednji: odbojka (študentke) 3. mesto; odbojka na mivki (študentje) 3. mesto, košarka (študentke) 5. mesto. Na sprejemu se je po dekanjinem nagovoru predstojnik Pedagoške enote za šport FF pred. Gregor Hribar zahvalil študentkam in študentom za sodelovanje in predstavil rezultate športnih ekip FF ter posebej poudaril, da je zadovoljen, ker FF podpira tekmovalni šport. Skupaj s kolegom pred. Alešem Močnikom sta povzela letošnjo sezono, vsi prisotni športniki pa so prejeli praktično darilo.

 
ALUO v Knjigarni FF: Kreativno / Vizualno programiranje skozi pesmi slovenskih avtorjev

11. 6. 2024 je v Knjigarni FF potekalo odprtje pete razstave iz cikla ALUO v Knjigarni FF z naslovom Kreativno / Vizualno programiranje skozi pesmi slovenskih avtorjev. Na razstavi skozi pesmi slovenskih avtorjev predstavljajo dela študentk in študentov smeri Grafično oblikovanje UL ALUO, ki so z ustvarjalnim programiranjem upodobili dela znanih slovenskih pesnikov. Razstava je na ogled do 11. 9. 2024. Vabljeni k ogledu!

Več

Foto: Amadej Lah

 
Delavnica kurikularnega načrtovanja

Kot četrto v nizu delavnic za visokošolske učitelje in učiteljice v študijskem letu 2023/24 CIFF razpisuje delavnico Kurikularno načrtovanje v visokošolskem izobraževanju. Delavnica je namenjena visokošolskim učiteljem in učiteljicam ter sodelavcem in sodelavkam, ki so nosilci/nosilke študijskih predmetov ali kot habilitirani sodelavci/sodelavke izvajajo pedagoški proces v okviru terciarnega izobraževanja. Izobraževanje bo kot kombinacija predavanj in diskusij potekalo v dveh ločenih delih, med katerima bodo imeli udeleženci in udeleženke čas za pripravo individualnega načrta izvedbe študijskega predmeta. Kotizacija za udeležbo na delavnici, ki bo v skupnem obsegu osem pedagoških ur v skupini z do 16 udeleženci in udeleženkami potekala 19. junija in 18. septembra s pričetkom ob 15. uri, je 165 evrov z DDV-jem. Zainteresirani so vabljeni k prijavi na povezavi do 16. junija oz. do zapolnitve razpoložljivih mest.

Več

 
DOGODKI
Poletna muzejska noč

Poletna muzejska noč (15. 6. 2024) bo letos v barvah Muzeja v skupnosti 2. Skupina študentk UL ALUO in FF bo v sodelovanju s CONO in Skupnostnimi programi za mlade izvedla prototip dogodka Fužinska 3KA – festivala, ki slavi kulturno raznolikost Fužin. Festival je zasnovan na pobudo krajanov in ustanov. Združuje kulturo, kulinariko, in kino na prostem. Spodbuja sodelovanje prebivalcev Fužin, medsebojno spoznavanje in sosedsko solidarnost ter vabi vsakogar, da se vključi in prispeva svoj del v mozaik kultur na Fužinah.

Več

 
Konferenca: Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu

Programska skupina Slovenska zgodovina na FF in ARIS bilateralni projekt Upravljanje heterogenosti: primer Habsburškega imperija in Združenih držav Amerike vabita na konferenco Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu, ki bo potekala v sredo, 26. 6. 2024, v predavalnici 2-Rim od 9.00 do 16.45. Konferenca bo v angleškem jeziku.

Več

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Ruski literarni čudež (v oddaji sodeloval izr. prof. dr. Blaž Podlesnik, Oddelek za slavistiko FF, Prvi program Radia Slovenija, 7. 6. 2024)
 
V prenormiranem šolskem sistemu učitelja hitro povozijo (prispevek o okrogli mizi Kam gre naša šola?, Delo, 8. 6. 2024)
 
Nogometne sanje (v prispevku sodeloval doc. dr. Žan Lep, Oddelek za psihologijo FF, TV Slovenija 1, Tednik, 10. 6. 2024)
 


Prodekan FF izr. prof. dr. Sašo Jerše je bil gost oddaje Jutro na Planetu (vir: Planet TV). Predstavil je projekt Evropska noč raziskovalcev 2024/2025 – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Več o projektu

 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si