Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Študentski projekt Etnološka zbirka Kočevarjev in pešpot med starimi sortami sadnega drevja

18. 9. 2023 je v kulturnem centru Društva Kočevarjev – staroselcev v Občicah (občina Dolenjske Toplice) potekala slovesna otvoritev urejene etnološke zbirke in pešpoti po sadovnjaku starih sort sadnega drevja. Pri projektu z nazivom Etnološka zbirka Kočevarjev in pešpot med starimi sortami sadnega drevja so sodelovale doc. dr. Anja Moric (pedagoška mentorica in vodja projekta), študentke Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF Gaja Slapnik, Jana Rajh Plohl, Pika Pipan, prof. dr. Tanja Žigon (pedagoška somentorica) in študentki Oddelka za prevajalstvo FF Klara Vrabl in Kaja Večko ter Primož Primec (delovni mentor) iz Društva Kočevarjev – staroselcev. Za administracijo projekta je skrbela Urška Gruden, CPI.

Več

 

Sprejem za mednarodne študentke in študente

Na FF je 11. 10. 2023 potekal sprejem za mednarodne študentke in študente naše fakultete. Prodekanja izr. prof. dr. Irena Samide je zbrane pozdravila in jim zaželela dobrodošlico, strokovni delavci so jim podali osnovne informacije o fakulteti, mednarodni študenti, ki že obiskujejo programe FF, pa so z njimi delili svoje izkušnje. Po koncu uradnega dela so imeli tudi možnost medsebojnega spoznavanja in druženja ob koščku potice.
 

Srečanje s predstavniki ukrajinskega Državnega komisariata za varstvo jezika in Veleposlaništva Ukrajine

12. 10. 2023 so FF obiskali ukrajinski državni komisar za varstvo jezika dr. Taras Kremin, njegov sodelavec g. Levčuk Sergij Andrijovič in prva sekretarka Veleposlaništva Ukrajine v Ljubljani ga. Natalia Markevič Pritsa. Z dekanjo prof. dr. Mojco Schlamberger Brezar, prodekanom prof. dr. Matejem Hriberškom in predstavniki Oddelka za slavistiko FF so se pogovarjali o prizadevanjih za uvedbo lektorata ukrajinščine na FF in predstavili delovanje komisariata.
 

Razstava Zverinice iz Rezije na Inštitutu za slavistiko Univerze na Dunaju

Na Inštitutu za slavistiko Univerze na Dunaju so 12. 10. 2023 odprli razstavo ilustracij rezijanskih pravljic z naslovom Zverinice iz Rezije. Likovni projekt je navdihnila 50. obletnica antologije živalskih pravljic iz rezijanskega ustnega izročila Zverinice iz Rezije, ki jih je zapisal akad. dr. Milko Matičetov. Študentom drugega letnika Ilustracije (BA) na ALUO je rezijanske pravljice v decembru 2022 predstavila raziskovalka PeF, dr. Milena Mileva Blažić, nato pa je ustvarjalno delo steklo pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj. Ob odprtju razstave so ilustracije in rezijanske pravljice predstavili doc. Suzi Bricelj (UL ALUO), Luigia Negro (Muzej rezijanskih ljudi), prof. dr. Matej Šekli (FF) in dr. Milena Blažić (PeF). Pri odprtju razstave so sodelovali Inštitut za slavistiko Univerze na Dunaju, Slovenski kulturno-informacijski center v Avstriji, ALUO in PeF UL, Muzej rezijanskih ljudi in Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Razstavljajo: Gaja Aksinja Abramović, Matevž Bervar, Rea Bartulović, Zala N. Doupona, Jon Kušar, Eva Ježovnik, Nikolina Popov, Urša Volovšek, Amadeja Gvendolina Završnik. Več informacij o razstavi ilustracij, ki so nastale v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF, je objavljenih na tej povezavi.
 
Foto: Zala N. Doupona

 

DOGODKI

Pogled na jezikovno občutljivost učiteljev: Predstavitev projekta ECML

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1232. sestanek v ponedeljek, 16. 10. 2023, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Pogled na jezikovno občutljivost učiteljev: Predstavitev projekta ECML bo predavala izr. prof. dr. Nataša Pirih Svetina, Oddelek za slovenistiko FF.

Več

Vabilo na gostujoči predavanji na Oddelku za anglistiko in amerikanistiko FF

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vabi na predavanji. V ponedeljek, 16. 10. 2023 (ob 19.40, pred. 18), bo imel dr. Riaan Oppelt z Univerze Stellenbosch v Južni Afriki predavanje z naslovom Variacije 19. stoletja: Začetki modernizma. V ponedeljek, 23. 10. 2023 (ob 19.40, pred. 18), bo v okviru projekta Irish Studies Guest Lecture Series 2023 predaval dr. Andy Murphy (Trinity College Dublin), ki nas bo ob štiristoletnici izdaje prvih zbranih Shakespearovih del seznanil z njihovo zgodovino in vplivom na Irskem. Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku. 
Vabljeni!

 

Predavanje: Tekst, zaslon, zvok. Morski scenariji bega kot medialni prehodi

Na Oddelku za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF bo v torek, 17. 10. 2023, gostoval prof. dr. Burkhardt Wolf, predstojnik Oddelka za germanistiko z Univerze na Dunaju. V Modri sobi bo ob 17.10 imel predavanje z naslovom Tekst, zaslon, zvok. Morski scenariji bega kot medialni prehodi. Predavanje bo v nemščini. Vabljeni!
 

Šmitkov večer: O migrantih, mobitelih in mamah: Raziskovanje skrbi na daljavo v indijskih družinah

Vabljeni na 25. Šmitkov večer, ki bo pod naslovom O migrantih, mobitelih in mamah: Raziskovanje skrbi na daljavo v indijskih družinah potekal v torek, 17. 10. 2023, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Dr. Tanja Ahlin, postdoktorska raziskovalka na Oddelku za antropologijo Univerze v Amsterdamu, bo pripovedovala o svojem terenskem delu, o digitalnih tehnologijah v Indiji in Omanu ter o tem, kako za tiste, ki se zaradi dela preselijo v tujino, vsak klic domov šteje. Pogovor bodo vodile asist. Veronika Zavratnik ter študentki Vanja Germ in Tisa Kučan Lah. Pogovor bo fotografiran in predvidoma sneman.
 

RetroFest, dnevi sodobne zgodovine v Ljubljani

Oddelek za zgodovino FF, programska skupina Slovenska zgodovina, Središče za javno zgodovino, Retrospektive in Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije pripravljajo RetroFest, dneve sodobne zgodovine. Od 17. do 19. 10. 2023 bodo potekale okrogle mize o mejah, spomenikih, spominjanju, zgodovinopisju in javnosti, predstavljen bo film o odnosu do spomenikov. Pripravljeni bodo tudi pogovori o knjigah. Sodelovali bodo zgodovinarji in različni drugi strokovnjaki iz Slovenije in tujine. Podrobnosti lahko spremljajte na FB-profilu, program dogodkov je dosegljiv tu.
 

Informacijske tehnologije in posmrtno življenje

V torek, 17. 10. 2023, ob 18.15 bo imel prof. dr. Tok Thompson, Univerza v Južni Kaliforniji, ZDA, v okviru ERC-projekta DEAGENCY (№ 101095729) in predavanj Evropska tradicijska verovanja (v pred. P2, Zavetiška 5) predavanje z naslovom Informacijske tehnologije in posmrtno življenje. Predavanje bo v angleškem jeziku.
Vabljeni!

 

Ciklus predavanj na temo otroške in mladinske glasbe v Sloveniji v letih 1945–1991

Oddelek za muzikologijo FF vabi na dogodke na temo otroške in mladinske glasbe v Sloveniji v letih 1945–1991, ki bodo na Oddelku (pred. 535b) potekali med 18. 10. in 22. 11. 2023 (z začetkom ob 16.20) v okviru projekta Glasba mladih in Glasbena mladina Slovenije po 1945.
 

Uvodno ICCHS predavanje: dr. Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi, Firence

Mednarodno središče za primerjalne zgodovinske raziskave (ICCHS), ki deluje na Oddelku za zgodovino in Oddelku za umetnostno zgodovino FF, vabi na Uvodno ICCHS predavanje – akademsko leto 2023/24, tokratni gost bo umetnostni zgodovinar, poznavalec zgodnjenovoveškega kiparstva dr. Eike Schmidt, direktor galerije Uffizi, Firence s predavanjem Leonhard Kern: Evropski kipar 17. stoletja. Predavanje bo v četrtek, 19. 10. 2023, ob 18. uri (pred. 34). Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, sledil bo pogovor z gostom, vodil ga bo doc. dr. Stanko Kokole, Oddelek za umetnostno zgodovino FF.
Vljudno vabljeni!

 

15. mednarodni simpozij v okviru znanstvenoraziskovalnega projekta Andrić-Initiative: Ivo Andrić v evropskem kontekstu

Na FF bo potekal prvi dan 15. mednarodnega simpozija v okviru znanstvenoraziskovalnega projekta Andrić-Initiative: Ivo Andrić v evropskem kontekstu Inštituta za slavistiko Univerze Karla in Franca v Gradcu, pri katerem letos sodelujejo Komisija za stilistiko pri Mednarodnem slavističnem komiteju, Oddelek za slavistiko FF in Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Simpozij Andrićeva publicistika se bo začel v četrtek, 19. 10. 2023, v Ljubljani, se nadaljeval v petek, 20. 10. 2023, v Mariboru in se končal v soboto, 21. 10. 2023, na Bledu. Vabljeni na »ljubljanski dan« simpozija v predavalnici 2 in 4 v četrtek, 19. 10. 2023. Program najdete tu.

 

Sodobni izzivi Romov kot senca preteklosti

V okviru predavanj Etnologija Slovenije 1 bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF v ponedeljek, 23. 10. 2023, ob 13. uri (P2) gostoval Sandi Horvat s predavanjem z naslovom Sodobni izzivi Romov kot senca preteklosti.

Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi

Festival Ljubljana od jeseni do pomladi organizira Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, ki ponuja možnosti za vzgojo mladih poslušalcev in izvajalcev. Letos vstopajo že v 31. sezono, od oktobra 2023 do aprila 2024 se bo v Viteški dvorani Križank zvrstilo 12 koncertnih večerov. Koncertni cikel je posvečen solistični in komorni ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Vstopnice za vse koncerte so brezplačne, prevzamete jih lahko pri blagajni Križank.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Kitajska hiša (3. mednarodna konferenca Evropskega združenja za azijsko umetnost in arheologijo, ki je potekala na FF, Oddelek za azijske študije FF, Reporter, 9. 10. 2023)
 
Drugi del posnetka koncerta nemške srednjeveške ljubezenske lirike, minezanga (drugi del posnetka koncerta nemške srednjeveške ljubezenske lirike, minezanga, z naslovom Sem vzgajala sokola, Prvi program Radia Slovenija, oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi, 10. 10. 2023)
 
Javne molitve same po sebi niso sporne (izjava izr. prof. dr. Anje Zalta, Oddelek za sociologijo FF, Večer, 12. 10. 2023)
 

 

Japonska glasba in živali – predstavitev japonske tradicionalne glasbe sta pripravili doc. dr. Nagisa Moritoki Škof in doc. dr. Klara Hrvatin v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.

Prispevek z naslovom Japonska glasba in živali si lahko ogledate na tej povezavi.   

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si