Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Sinteza dokazov za oblikovanje politik s področja vedenjske znanosti v času COVID-19

Dve neodvisni mednarodni skupini strokovnjakov, vključno z doc. dr. Žanom Lepom z Oddelka za psihologijo FF, sta pod vodstvom dr. Kaia Ruggerrija z Univerze Columbia pregledali 747 »pandemskih« raziskav s področja psihologije in vedenjskih znanosti (s povprečnim vzorcem 16.848 ljudi) ter iskali dokaze v podporo 19 trditvam, povezanih z ukrepi za znanstvenike in oblikovalce politik v času pandemije. Kot eden od neodvisnih recenzentov je dr. Lep sodeloval pri ocenjevanju kakovosti dokazov v pregledanih člankih in njihove posplošljivosti iz eksperimentalnih v vsakdanje življenjske pogoje.

Več

 

Novosti Znanstvene založbe FF  

- Andrej Bekeš, Kang Byoung Yoong, Eva Vučkovič, Maša Žbogar: Uvod v korejski jezik in korejsko jezikoslovje

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Katalin Szili, Éva Schwetter, Tamás Kruzslicz idr.: Magyar utca 1: učbenik (Učbeniki FF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF.

- Klara Hrvatin (ur.): Uvod v gledališče nō: svet mask Kitazawe Hidete

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več

 

DOGODKI
Gala koncert simfoničnega orkestra študentov Grex Symphoniacorum UL

Študentski simfonični orkester Grex Symphoniacorum UL vabi na Novoletni gala koncert, ki bo v sredo, 17. 1. 2024, ob 19.30 v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Vabljeni, da se skupaj z njimi podate na glasbeno popotovanje melodij koračnic, polk in valčkov, kot bi jih napisal Strauss, in v dunajskem stilu pozdravite prihod novega leta 2024. Vstopnice je možno kupiti na tej povezavi ali na blagajni Slovenske filharmonije.
 

Gostujoči predavanji strokovnjakov Avstrijskega arheološkega inštituta

Vabljeni na gostujoči predavanji strokovnjakov Avstrijskega arheološkega inštituta Walterja Prochaske in Vasiliki Anevlavi o izvoru in uporabi različnih marmorjev v antičnem mestu Efez. Predavanji bosta potekali v četrtek, 18. 1. 2024, od 11.20 do 13.00 (pred. P5, Zavetiška 5).
Prof. dr. Walter Prochaska bo predstavil predavanje z naslovom Marmorji Efeza – izvor in uporaba v mestu. Vasiliki Anevlavi bo predstavila temo Sarkofagi iz kamnoloma Ab-u Hayat v Efezu – marmor za pokojne. Predavanji bosta v angleškem jeziku in sodita v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na FF.

 

Predavanji ob 300. obletnici Kantovega rojstva in 40. obletnici Foucaultove smrti

Vabljeni na predavanji ob 300. obletnici Kantovega rojstva in 40. obletnici Foucaultove smrti, ki bosta potekali v četrtek, 18. 1. 2024 (pred. 434):

12.10–13.00 Hrvoje Jurić: Kantovo vprašanje o razsvetljenstvu danes,
13.00–13.50 Eva D. Bahovec: Kant, Foucault in "mi".
Dogodek bo potekal v okviru doktorskega študija na področju teoretske psihoanalize v sodelovanju z Društvom za kulturološke raziskave.

 

FF na sejmu Informativa 2024

FF tudi letos sodeluje na Informativi, sejmu izobraževanja in poklicev, ki bo 19. in 20. 1. 2024 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Stojnico naše fakultete, na kateri bodo za več informacij o študiju na voljo naše študentke in študenti, boste našli v sklopu Univerzitetnega mesta UL.

Več

 

Pedagoško-andragoški dnevi 2024: Pogovorimo se o nasilju

Na Oddelku za pedagogiko in andragogiko FF v mesecu januarju že tradicionalno pripravljajo Pedagoško-andragoške dneve (PAD). Potekali bodo v četrtek, 25. 1. 2024, s pričetkom ob 9. uri. Tokrat se bodo osredotočili na problem nasilja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in na delovnem mestu. V okviru PAD 2024 se bodo zvrstila tri plenarna predavanja, ki bodo vsaka na svojstven način predstavila problem vrstniškega nasilja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Predavanjem bosta sledili delavnici, in sicer prva o mobingu na delovnem mestu in druga o skupinski dinamiki, ki jo je v razredu treba vzpostaviti, da bi zmanjšali verjetnost pojavljanja nasilnega vedenja. PAD bodo zaključili z okroglo mizo, v okviru katere bodo poskušali oblikovati skupne predloge za zmanjševanje pojavljanja nasilnega vedenja tako v šolah kot v delovnih organizacijah. Na dogodek se lahko prijavite na povezavi.
Vljudno vabljeni.

 
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Brez krščanskega sionizma Izraela ne bi bilo (pogovor s prof. dr. Bojanom Baskarjem, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, 6. 1. 2024, Večer – V soboto, 6. 1. 2024)
 
Prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol: "Pomembno je, da tudi znotraj skupnosti razumemo, da
smo si različni" (pogovor s prof. dr. Matejo Pezdirc Bartol, Oddelek za slovenistiko FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 8. 1. 2024)

 
Tudi 50 let po državnem udaru v Čilu še vedno boj s Pinochetovo zapuščino (simpozij 11. september 1973 v Čilu: 50 let po državnem udaru, ki je potekal na FF, Rtvslo.si, 11. 1. 2024)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si