Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Tečaj konverzacije v angleščini za visokošolske učitelje

Center za izobraževanje FF v nizu delavnic za visokošolske učitelje in učiteljice v študijskem letu 2023/24 ponovno razpisuje tečaj konverzacije v angleščini za visokošolske učitelje in učiteljice. Glavni cilj tečaja je krepitev samozavesti govorcev in govork angleščine kot tujega jezika ter zavesti o pomenu uspešnega sporazumevanja, ki ga vse prevečkrat ovira pretirano obremenjevanje z napakami. To pa ne izključuje skrbi za čim pravilnejšo rabo jezika – dotaknili se bodo težav, ki so značilne za večino slovenskih govorcev in govork, udeleženci in udeleženke pa bodo prejeli tudi diskretno individualno povratno informacijo, katere napake delajo pogosto in kako jih lahko odpravijo. Kotizacija za udeležbo na tečaju, ki bo v skupnem obsegu 16 pedagoških ur v skupini z do 15 udeleženci in udeleženkami potekal ob sredah med 8.00 in 9.35 s pričetkom 24. 4. 2024, je 269 evrov z DDV-jem. Zainteresirani so vabljeni k prijavi na povezavi do 18. 4. oz. do zapolnitve razpoložljivih mest.

Več
Novosti Znanstvene založbe FF

- Johann Georg Lughofer (ur.): Erinnern – Enthüllen – Erzählen: Poetikvorträge österreichischer Autoren (Slovenske germanistične študije)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Niko Hudelja: Nemško-slovenski zgodovinski slovar

Do publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več
DOGODKI
Mednarodni znanstveni simpozij Litprax: Poklicni izzivi branja, prevajanja in založništva v digitalni dobi

Od 15. do 19. 4. 2024 bo na FF v okviru projekta ERASMUS+ Literature in praxis: Poklicni izzivi branja, prevajanja in založništva v digitalni dobi potekala Mednarodna spomladanska šola Litprax. Gostili bomo petintrideset študentov in okoli dvajset profesorjev in umetnikov iz šestih držav: Španije, Srbije, Romunije, Češke, Madžarske in Slovenije. Med pomembnejšimi dogodki tedna bosta pogovor s priznanim španskim dramatikom Juanom Mayorgo v četrtek, 18. 4., ob 16.30 (pred. 18), in Mednarodni znanstveni simpozij o španski in hispanoameriški književnosti 21. stoletja v petek, 19. 4. (Mestni muzej Ljubljana).

Več

 
Vabilo na predavanji prof. Yannick Bosquet z Univerze na Mavriciju

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko, Oddelek za prevajalstvo in Oddelek za romanske jezike in književnosti FF vljudno vabijo na predavanji prof. Yannick Bosquet s Fakultete za družbene vede in humanistiko na Univerzi na Mavriciju:

- v ponedeljek, 15. 4. 2024, od 13.00 do 14.30 (pred. 1A-Rimska): Večjezičnost na Mavriciju (predavanje v angleščini),

- v torek, 16. 4. 2024, od 11.20 do 12.50 (Modra soba): Francoščina in kreolščina v mavricijski jezikovni krajini (predavanje v francoščini).

Več
Predavanja doc. dr. Tina Lemca na Oddelku za slavistiko FF

Oddelek za slavistiko FF vabi na gostujoča predavanja doc. dr. Tina Lemca z Oddelka za kroatistiko Univerze v Zadru:

- v ponedeljek, 15. 4. 2024, ob 13.00 (pred. 209c): Pesniška slika v stilistični teoriji in praksi,

- v torek, 16. 4. 2024, ob 11.20 (pred. 5): Skladenjska stilnost v kratkih zgodbah Marinele Capan,

- v sredo, 17. 4. 2024, ob 14.00 (pred. 03 (klet)): Poetika pesništva Josipa Pupačića.

Kolega Lemac bo predaval v hrvaščini.

 
Izmenjevalnica jezikov: svahili, tamašek, hausa, gamu, amharščina

V ponedeljek, 15. 4. 2024, ob 16.20 bodo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (pred. P4) Erasmus študentje iz Tanzanije, Nigra in Etiopije predstavili, katere jezike govorijo in učili osnovne fraze v svahiliju, tamašeku, hausi, amharščini in gamu v manjših skupinicah. Vabljeni!
Dvoumnost glotonimov: znanstvene upodobitve Juraja Križanića

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1244. sestanek, ki bo v ponedeljek, 15. 4. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Dvoumnost glotonimov: znanstvene upodobitve Juraja Križanića bo predaval prof. dr. Alexander Maxwell (Victoria University of Wellington, Nova Zelandija). Predavanje bo v angleščini.

Več
Dramske hidrologije. Poplave in suše v sodobni nemški dramatiki

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vabi na predavanje prof. dr. Arturja Pełke z Univerze v Lodžu. Predstavil bo sodobne nemške igre, ki tematizirajo probleme globalnih klimatskih sprememb. Predavanje v nemščini bo v torek, 16. 4. 2024, ob 10.30 (pred. 302). 
 
Anita Tinghira, medicinska antropologinja iz Tanzanije

V torek, 16. 4. 2024, ob 11.20 (pred. P3, Zavetiška 5) bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF gostovala dr. Anita Tinghira, medicinska antropologinja iz Univerze v Dar es Saalamu, s predavanjem Globalno zdravje na globalnem jugu: Dinamika v načinu uveljavljanja in preskrbi z zdravstvenimi storitvami za porodnice na podeželju v Tanzaniji. Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. 
Srečanje s flamskim pisateljem Jeroenom Olyslaegersom

V torek, 16. 4. 2024, ob 16.30 (pred. 115), bo imel flamski pisatelj Jeroen Olyslaegers predavanje o svojem zadnjem romanu Wildevrouw oz. Antwerpnu 16. stoletja ter slikarju Pietru Breuglu, ki ga navdušuje že, odkar pomni.  V njegov opus nas bo popeljala gostujoča profesorica Sofie Royeaerd (z Univerze v Brnu). Po predavanju bo sledil pogovor s študenti. Predavanja se bo udeležil tudi veleposlanik flamskega predstavništva na Dunaju Nj. eksc. Koenraad Van De Borne. Predavanje in pogovor bosta potekala v nizozemščini. Vabljeni!
 
Razstava Okupacijske meje

V avli Cankarjevega doma na Vrhniki bodo v torek, 16. 4. 2024, ob 18. uri odprli razstavo o okupacijskih mejah. Ob otvoritvi bo razstavo predstavil dr. Božidar Flajšman, Oddelek za zgodovino FF. Razstava bo na ogled do 8. 5. 2024.

Več

 
Kaj lahko storim: od dezinformacij do aktivne participacije

Študentsko sociološko društvo Sociopatija v okviru evropskega tedna mladih organizira predavanje in delavnico na temo dezinformacij in učinkovite politične participacije mladih. 16. 4. 2024 vas ob 18. uri vabijo v študentski prostor K17 na FF, kjer bodo v prvi polovici dogodka naslovili problem dezinformacij in obiskovalke in obiskovalce opremili z metodami, kako preveriti verodostojnost informacij in katerih javno dostopnih spletnih mest se ob tem posluževati. V drugem delu dogodka bo sledilo krajše predavanje o različnih vidikih pravice do zbiranja ter pravice do svobode izražanja, ki bo ob koncu preraslo v diskusijo.
 
Pogled na junake in zlikovce v leposlovju

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vabi na gostujoče predavanje Pogled na junake in zlikovce v leposlovju dr. Mirne Radin Sabadoš (Univerza v Novem Sadu). Predavanje v angleškem jeziku bo v četrtek, 18. 4. 2024, ob 10.30 (pred. 302).
 
Repozitoriji za raziskovalne podatke

Projekt SPOZNAJ organizira serijo predstavitev na temo odprte znanosti, namenjeno širši javnosti, še posebej raziskovalnemu, strokovnemu in knjižničnemu osebju. V marcu so pričeli s predstavitvami na temo raziskovalnih podatkov, ki jih nadaljujejo tudi v mesecu aprilu s spletnim seminarjem Repozitoriji za raziskovalne podatke. Seminar bo potekal v četrtek, 18. 4. 2024, ob 10.30 preko Zooma.

Več

 
Kako pisati o moških?: antropološka perspektiva

V okviru Dnevov enakosti spolov FF vabljeni na predstavitev knjige Tanje Petrović Utopia of the Uniform: Affective Afterlives of the Yugoslav People's Army / Utopija in uniforma: Afektivna življenja Jugoslovanske ljudske armade (Duke University Press, 2024) ter pogovor o antropoloških raziskavah moških. Pogovor bo potekal v četrtek, 18. 4. 2024, ob 14.40 uri na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo (pred. P3, Zavetiška 5). Gosti pogovora bodo prof. dr. Tanja Petrović (ZRC SAZU, Inštitut za kulturne in spominske študije), doc. dr. Sandi Abram in študent etnologije in kulturne antropologije ter sociologije Matija Pohorec. Dogodek bo združil predstavitev knjige in pogovor o sodobnih antropoloških raziskavah moških, raznolikih percepcijah moškosti in njihovih družbenih učinkih. Posebna pozornost bo namenjena zagatam in dilemam pri etnografskem raziskovanju moških in preizpraševanju sodobne terminologije ter dominatnih raziskovalnih pristopov. Z gosti se bosta pogovarjali izr. prof. Alenka Bartulović in MR Dagmar Nared.
 
 
Predstavitev netipičnih "psiholoških" kariernih poti

Oddelek za psihologijo FF vabi na dogodek Predstavitev netipičnih "psiholoških" kariernih poti, ki bo v četrtek, 18. 4. 2024, ob 18. uri potekal preko Zooma. Več informacij in povezavo do dogodka najdete v vabilu.
3. Slovenska folkloristična konferenca

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF organizira tretjo bienalno konferenco slovenskih folkloristk in folkloristov. Celodnevna konferenca bo potekala v petek, 19. 4. 2024, od 9. ure naprej v prostorih Oddelka na Zavetiški 5 (pred. P3). Na konferenci bodo slovenski raziskovalci in raziskovalke pripovedne in pesemske folklore predstavili svoje aktualne raziskave in dognanja. Obeta se vsebinsko zelo pestro znanstveno srečanje, ki bo v enem od delov naslovilo tudi vprašanja in izzive, ki jih za folkloristiko prinaša vzpon in vratolomni napredek digitalnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Vabljeni!

Več

 
Dostop do socialnih storitev: primeri iz afriških držav in Slovenije. Simpozij v dveh delih.

V petek, 19. 4. 2024, bo med 9. in 13. uro na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (pred. P4) v sodelovanju z Oddelkom za anglistiko in amerikanistiko FF potekal prvi del simpozija z gostujočimi učitelji in učiteljicami iz partnerskih univerz v Afriki. Prvi del se osredotoča na dostop do šolanja in zdravstvenih storitev. V petek bodo nastopili: Yannick Basquet (Univerza na Mauriciusu), Anita Tinghira (Univerza v Dar es Salaamu), Georg Klute (Univerza v Bayreuthu, Nemčija) ter Sara Pistotnik, Uršula Lipovec Čebron in Sarah Lunaček z UL. Drugi del simpozija bo 24. 5. 2024, sodelovali bodo gostujoči učitelji iz Univerze v Niameyu (Niger) in Univerze v Arba Minchu (Etiopija). Posvetili se bodo dostopu do socialnih storitev v negotovih situacijah. Simpozij bo v angleškem jeziku.

Več
Dekle, prepolovljeno z rapalsko mejo: življenje Primorcev za rapalsko mejo in podobe rapalske meje

Združenje borcev NOB Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica, Oddelek za zgodovino FF in Središče za javno zgodovino vabijo na odprtje razstave Dekle, prepolovljeno z rapalsko mejo: življenje Primorcev za rapalsko mejo in podobe rapalske meje v petek, 19. 4. 2024, ob 17. uri v avlo novogoriške Občinske palače.

Več

 
Dnevi enakosti spolov FF: Dediščina LGBTIQ+ in muzeji

V okviru Dnevov enakosti spolov FF vabljeni v ponedeljek, 22. 4. 2024, ob 11.30 na okroglo mizo z naslovom Dediščina LGBTIQ+ in muzeji, na kateri se bodo pogovarjali o tem, zakaj v muzejih praktično nimamo dokumentirane dediščine LGBTIQ+ skupnosti. Predstavili bodo dva muzejska projekta: bodočo razstavo ob 40. obletnici LGBTIQ+ skupnosti v Ljubljani ter sodelujoči projekt Coming out muzeja iz sosednje Istre. Na okrogli mizi se bodo dotaknili vprašanj, zakaj vnašati LGBTIQ+ in kvir teorijo v muzejske prakse, kako dokumentirati preteklost LGBTIQ+ in kako komunicirati spolne in seksualne identitete v muzejih. Okrogla miza bo potekala preko Zooma. Na dogodek se je potrebno prijaviti na tej povezavi.

Več
Georg Klute: specialist za Sahel in Tuarege

V torek, 23. 4. 2024, ob 11.20 bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (pred. P3) gostoval prof. Georg Klute (Univerza v Bayreuthu, Nemčija) s predavanjem Antropologija človeško-okoljskih odnosov. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Prof. Klute je kulturni antropolog, specialist za Sahel in Tuarege, za teme dela, odnosa pastirski nomadi-država, konfliktov, izobraževanja, okolja. Obenem je aktiven v odgovornem razvojnem sodelovanju. 
Festival hrane za možgane: O meniju prihodnosti z znanstvenicami in znanstveniki

UL vabi na Festival hrane za možgane, niz interdisciplinarnih dogodkov, pripravljenih po recepturi UL v sodelovanju z Inštitutom »Jožef Stefan« in Kemijskim inštitutom. Festivalski meni je trajnostno obarvan in za skupno mizo ob aktualnih družbenih vprašanjih in izzivih vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov povezuje raziskovalke in raziskovalce, alumne UL ter študentke in študente. Dogodki, ki bodo potekali med 23. in 25. 4. 2024, so brezplačni, namenjeni širokemu občinstvu in jih bo (povečini) moč spremljati tudi prek spleta.

Več
Gostujoči predavanji strokovnjakov Univerze na Dunaju

Vabljeni na gostujoči predavanji strokovnjakov Univerze na Dunaju prof. dr. Michaela Doneusa in dr. Nives Doneus. Predavanji bosta potekali v sredo, 24. 4. 2024, ob 11.00–13.00 (Dvorana štirih letnih časov ZRC SAZU, Novi trg 4). Prof. dr. Michael Doneus bo predstavil predavanje z naslovom Arheološko filtriranje oblakov točk zračnega laserskega skeniranja v heterogenih okoljih. Dr. Nives Doneus bo predstavila temo Arheološka prospekcija rimske pokrajine na severni hrvaški obali. Predavanji, ki ju organizirata Inštitut za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU ter Oddelek za arheologijo FF, bosta v angleškem jeziku in sodita v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti. Vabljeni!
 
Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF

Oddelek za prevajalstvo FF vabi na tradicionalni Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF, ki bo v sredo, 24. 4. 2024, ob 16.30, v Hiši Evropske unije na Dunajski 20. Tudi tokrat karierni dan organizirajo pod okriljem Evropske komisije oz. območne enote Generalnega direktorata za prevajanje (DGT) v sklopu pobude #Translating Europe. Na dogodku bodo najprej pogledali trende v prevajalskem sektorju, ki jih bo predstavila Nina Ambrož Šušnik iz Amidasa. Sledilo bo predavanje Nives Felić iz Zavoda Nefiks in Mete Mežnar iz Deloitta o kompetencah prihodnosti, vstopu mladih na trg dela in digitalni prisotnosti, nato pa bodo prisluhnili še predstavitvi direktorja direktorata za vire pri DGT Jörgna Grena o vlogi prevajalcev in jezikovnih tehnologij v EU. Pogovarjali se bodo tudi o prihodnosti prevajalskega poklica in o tem, kako ugodne razmere na trgu najbolje izkoristiti v prevajalskem sektorju. Sledilo bo sproščeno druženje, kjer bodo študenti in alumni imeli priložnost navezati prve stike s potencialnimi delodajalci. Prisrčno vabljeni!
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Zgodovina spolne vzgoje (v oddaji sodelovala asist. dr. Maja Vehar, Oddelek za zgodovino FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 27. 3. 2024)
 
Dr. Luka Repanšek (pogovor z doc. dr. Luko Repanškom, Oddelek za primerjalno in splošno jezikoslovje FF, RTV Slovenija, 10. 4. 2024)
 
Pomen žensk v znanosti (v oddaji sodelovala prof. dr. Milica Antić Gaber, Oddelek za sociologijo FF, Radio Slovenija 1, 11. 4. 2024)
 

Ciklus besednih postaj 2024 v Knjigarni FF: Film, radio in televizija med pandemijo (Znanstvena založba FF)

Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.


 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si