Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 

Jermanova nagrada doc. dr. Nadi Mariji Grošelj 

Društvo slovenskih književnih prevajalcev je letošnjo Jermanovo nagrado namenilo doc. dr. Nadi Mariji Grošelj, samostojni prevajalki in zunanji sodelavki Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo FF, za prevod monografije Grenko-sladki eros Anne Carson, ki je izšla pri založbi LUD Literatura. Iskrene čestitke!

Več 

 

FF je obiskal veleposlanik Nemčije v Sloveniji

Na povabilo Oddelka za germanistiko z nederlandistiko s skandinavistiko FF se je veleposlanik Nemčije Nj. Eks. Adrian Pollmann 7. 11. 2023 udeležil pogovora s študenti germanistike. V sproščenem ozračju so pretresli tako aktualne družbenopolitične kot splošnejše teme. Veleposlanika je sprejela tudi dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, na srečanju je sodeloval lekt. Bernhard Winkler.
 

Tartinijev dan: poklon piranskemu maestru

6. in 7. 11. 2023 je na Oddelku za muzikologijo FF (v soorganizaciji z Muzikološkim inštitutom ZRC SAZU in Slovenskim muzikološkim društvom) potekal Tartinijev dan: poklon piranskemu maestru. Zvrstili so se predavanja gostujočih predavateljev (Sergio Durante, Giulio D'Angelo, Domen Marinčič, Margherita Canale Degrassi), okrogla miza Tartini: včeraj – danes – jutri, predkoncertni pogovor in koncert Zgovoren in ganljiv govor. Postavljena je bila tudi razstava Učitelj narodov: skupna evropska kulturna dediščina Giuseppeja Tartinija, ki bo do 17. 11. na ogled v Klubu Kazina na Akademiji za glasbo UL.

Foto: Marko Zaplatil

 

Začel se je projekt FF in ALUO Novembra smo.

Z otvoritveno slovesnostjo na FF se je 7. 11. 2023 začel skupni projekt FF in ALUO UL z naslovom Novembra smo., ki bo potekal še vse do konca novembra. Na otvoritveni slovesnosti so zbrane nagovorili: dekanja FF prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, dekan ALUO prof. Alen Ožbolt, prodekan FF in umetniški vodja projekta izr. prof. dr. Sašo Jerše in prorektor UL prof. mag. Matjaž Drevenšek. Dogodek je z glasbeno spremljavo popestril nastop Študentskega pevskega zbora FF pod vodstvom prof. dr. Matjaža Barba. Program letošnjega Novembra smo. najdete na tej povezavi. Vsi dogodki so brezplačni.

Več

Foto: Tine Lisjak

 

DOGODKI
26. Neolitski Seminar: Evrazijski neolitiki: kako so se kulture in družbe razvijale in zakaj je to pomembno

Ob praznovanju 100-letnice študija arheologije na FF so na Oddelku za arheologijo pripravili mednarodno znanstveno konferenco – 26. Neolitski Seminar Evrazijski neolitiki: kako so se kulture in družbe razvijale in zakaj je to pomembno, ki poteka še jutri, 11. 11. 2023.

Več

 

Flashmob v avli FF

Dve na desno, dve na levo … Veste, kaj je to? Pridružite se flashmobu lektorata za madžarski jezik na Oddelku za primerjalno in splošno jezikoslovje FF. Zbor v avli FF je v torek, 14. 11. 2023, ob 10.45. Sledite melodijam tradicionalne ljudske glasbe.

Delavnica: Ženske, povojno nasilje in politika v 20. stoletju

V okviru ERC projekta EIRENE vabljeni na delavnico z naslovom Ženske, povojno nasilje in politika v 20. stoletju, ki bo potekala 14. 11. 2023 (Modra soba FF) in 15. 11. 2023 (Edvard, Igriška 5, Ljubljana). Zaključna konferenca bo posvečena temi Ženske, povojno nasilje in politika v 20. stoletju. Predstavile_i bodo dve ključni raziskovalni področji preteklih let: kontinuiteto in diskontinuiteto spolno obarvanih političnih praks in procesov ter trajne posledice vojnega nasilja in travm pri ženskah. Dogodek in predstavitve bodo v angleškem jeziku. Omogočeno bo tudi spremljanje preko spleta. Program dogodka in ostale podrobnosti lahko najdete na spletni povezavi.
 
 

Komunikacija z mrtvimi. Sanjski svetovi.

V okviru predavanj ERC projekta DEAGENCY (№ 101095729) in predavanj Tradicijska evropska verovanja na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF bo imela v torek, 14. 11. 2023, ob 16.20 (pred. P3, Zavetiška 5) dr. Mare Kõiva, vodja Oddelka za folkloristiko in vodja Centra za estonske študije, Estonski literarni muzej, Tartu, Estonija predavanje z naslovom Komunikacija z mrtvimi. Sanjski svetovi. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Vabljeni!
 
 

Pesniški večer Wislawe Szymborske

Katedra za polonistiko Oddelka za slavistiko FF vljudno vabi na Pesniški večer Wislawe Szymborske, ki bo v torek, 14. 11. 2023, ob 18. uri v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Del dogodka bo tudi odprtje razstave Pozorna pripovedovalka – sodobne poljske avtorice v slovenskih prevodih, obiskovalci pesniškega večera pa se bodo lahko preizkusili v nagradnem kvizu. Veselijo se vaše družbe!

Več

 

42. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja: Slovenska literatura in umetnost v družbenih kontekstih

Vabljeni na 42. mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja z naslovno temo Slovenska literatura in umetnost v družbenih kontekstih, ki bo med 15. in 17. 11. 2023 potekal v Zbornični dvorani UL. Prireditev, ki bo potekala v organizaciji CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF, bo v sredo, 15. 11. 2023, ob 9.00 odprl doc. dr. Andraž Jež, predsednik 42. simpozija Obdobja, udeležence pa bodo nagovorili: prof. mag. Matjaž Drevenšek, prorektor UL, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, dekanja FF, prof. dr. Hotimir Tivadar, namestnik predstojnice Oddelka za slovenistiko FF. Med pozdravnimi nagovori bo nastopil glasbenik Rok Zalokar. Program simpozija, na katerem bo 51 udeleženk in udeležencev iz 10 držav predstavilo 47 referatov, najdete na tej povezavi. Kot poslušalci se lahko simpozija udeležite brez plačila kotizacije.
 

Delavnica znanstvenega pisanja v angleščini

Kot prvo v nizu delavnic s področja visokošolske didaktike v študijskem letu 2023/24 CPI 21. 11. 2023 razpisuje delavnico Znanstveno pisanje v angleščini: Kako objaviti raziskovalno delo v mednarodnih revijah. Namen delavnice, ki jo bosta izvedla dr. Collin Bjork (Massey University) in dr. Monika Kavalir (FF), je priprava na objavljanje raziskovalnih spoznanj v mednarodnih znanstvenih revijah. Obravnavani bodo vsi koraki v procesu znanstvenega pisanja, vključno s pisanjem različnih delov znanstvenega članka, posebnimi značilnostmi pisanja v akademski angleščini ter postopki oddajanja in popravljanja člankov. Kotizacija za udeležbo na delavnici v obsegu osmih pedagoških ur v skupini z do 20 udeleženci in udeleženkami znaša 165 evrov z DDV-jem. Vabljeni k prijavi na povezavi do 20. 11. oz. do zapolnitve razpoložljivih mest.
 

Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu

V Mali galeriji Banke Slovenije si lahko do 3. 12. 2023 ogledate razstavo Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu študentk umetnostne zgodovine FF. Obiščite razstavo v Jakopičevem paviljonu je razstava o razstavah. Govori namreč o razstavnem programu, ki je v nekdanjem Jakopičevem paviljonu potekal med letoma 1919 in 1945. Paviljon, ki je stal ob vhodu v mestni park Tivoli, je od leta 1909 predstavljal osrednji prostor za razstavljanje sodobne likovne umetnosti in druge vizualne produkcije v Ljubljani. Do leta 1924 ga je vodil njegov ustanovitelj in lastnik Rihard Jakopič. Od slikarja ga je takrat odkupila ljubljanska mestna občina, ki je nato upravljanje paviljona predala Društvu Narodna galerija. Leta 1962 je bil paviljon zaradi premika trase železniške proge porušen. Razstava spremlja izid elektronske publikacije Razstave v Jakopičevem paviljonu med letoma 1919 in 1945. Razstava pripoved, ujeto na straneh e-publikacije, razširja v prostor. Predstavljeni elementi poskušajo simulirati dve razstavi, ki sta se zgodili v paviljonu: XXVIII. umetnostna razstava slovenskih in hrvaških mlajših umetnikov (1923) ter Razstava umetnic Male ženske antante (1938). Uprizoritvi razstav vabita k refleksiji o nekdanjem razstavišču in raznolikih razstavljavcih ter njihovih delih, ki so v njem našli svoj prostor. Lepo vabljeni!

Več

PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Tartinijev dan v Ljubljani (gost oddaje doc. dr. Nejc Sukljan, Oddelek za muzikologijo FF, Radio Slovenija 1. 6. 11. 2023)
 
Na Filozofski fakulteti začetek projekta Novembra smo. (začetek projekta Novembra smo., RTV SLO, 7. 11. 2023)
 
Učitelji prihodnosti bodo jezikovno občutljivi (pogovor z izr. prof. dr. Natašo Pirih Svetina, Oddelek za slovenistiko FF, 3. program Radia Slovenija – program Ars, 7. 11. 2023)
 

Intervju z dr. Juanom Manuelom Rossellójem, MSCA štipendistom, ki je nastal v sklopu projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, ki ga koordinira FF.  Pogovor je potekal v angleškem jeziku. 
Celoten ciklus intervjujev Noči si lahko ogledate na www.humanistika.si.

 

  

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si