Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Iztok Kosem, idr.: Veliki slovensko-madžarski slovar: zvezek 2024

Do publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Uroš Stepišnik: Geomorfologija krasa Slovenije

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 
- Tatjana Resnik Planinc, Mojca Ilc Klun: Sodobni izzivi didaktike geografije (GeograFF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več

 
Prof. dr. Ken Hyland: sklop predavanj o akademskem pisanju

Slovensko društvo učiteljev tujega strokovnega jezika in FF organizirata sklop predavanj o akademskem pisanju, ki ga bo v petek, 24. 5. 2024, na FF izvedel prof. dr. Ken Hyland (Univerza East Anglia), ki je po Stanfordovi in Elsevierjevi analizi Scopusove baze podatkov najvplivnejši raziskovalec na področju jezikoslovja in izobraževanja. Kotizacija za udeležbo na dogodku je 30 evrov za člane SDUTSJ in zaposlene na FF. Vabljeni k prijavi prek spletnega obrazca do zapolnitve mest.
Povezava do vabila

 
DOGODKI
Umetna inteligenca in kognitivna-nevrolingvistika: kaj nas čaka?

Vabljeni na predavanje v sklopu projekta NEDIS, ki bo danes, 10. 5. 2024, ob 16. uri (Modra soba). Prof. Brendan Weekes (University of Hong Kong & University of Melbourne) bo imel predavanje z naslovom Umetna inteligenca in kognitivna-nevrolingvistika: kaj nas čaka? Predavanje bo v angleškem jeziku.

Več

 
Znanstvena založba FF na 9. knjižnem Sejmu na zraku

9. knjižni Sejem na zraku bo v parku Zvezda potekal to nedeljo, 12. 5. 2024. V družbi več kot 60 založnikov in založnic se bo predstavila tudi Znanstvena založba FF. Knjižni sejem bo spremljal sejemski oder, na katerem se bodo zvrstila branja in pogovori o knjigah ter uvodni in zaključni koncert. Več informacij najdete na FB-strani sejma. Vabljeni!
Predstavitev faksimila koprskega statuta iz leta 1423

Vljudno vabljeni na predstavitev faksimila koprskega statuta iz leta 1423. Predstavitev bo v ponedeljek, 13. 5. 2024, ob 11.20 (pred. 102).

Več

 
Jezikovna politika kot načrtovanje diskurza

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1247. sestanek, ki bo v ponedeljek, 13. 5. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Jezikovna politika kot načrtovanje diskurza bo predaval dr. Krištof Savski (Prince of Songkla University, Hat Yai, Tajska).

Več

 
Posvet: Nace Šumi: ob stoletnici rojstva

V torek, 14. 5. 2024, bo na Oddelku za umetnostno zgodovino FF (pred. 343) potekal celodnevni posvet Nace Šumi: ob stoletnici rojstva. Predavanja bodo predstavila nova spoznanja na raziskovalnih področjih dolgoletnega profesorja slovenske umetnosti novega veka ter njegovo življenje in delo. Ob tej priložnosti bo v petem nadstropju odprta razstava izbranih fotografij, ki jih je Nace Šumi posnel med terenskim delom.

Več

 
Dnevi enakosti spolov FF: Prekarizacija, platformizacija in intimizacija seksualnega dela v Sloveniji

Vabljeni na okroglo mizo z naslovom Prekarizacija, platformizacija in intimizacija seksualnega dela v Sloveniji, ki bo v sklopu Dnevov enakosti spolov FF 2024 potekala v torek, 14. 5. 2024, ob 15. uri (Modra soba). Pogovarjali se bodo o seksualnem delu v Sloveniji in vprašanjih, ki jih tekom raziskovanja odpirajo prekarizacija, platformizacija in intimizacija. Na okrogli mizi bosta sodelovala dr. Iztok Šori, sociolog in direktor Mirovnega inštituta, in Leja Markelj, socialna pedagoginja, doktorska študentka študij spolov na FF in asistentka na Mirovnem inštitutu. Pogovor bo moderirala študentka Živa Gornik.
 
Predavanje o Nebi Rubin in fotografska razstava Tu ostanemo

Sociolog Salim Tamari bo v predavanju predstavil Nebi Rubin, ki je bil do leta 1948 osrednje versko slavje obalne Palestine in Sirije ter eden osrednjih mavasimov (»obdobij«) ljudskega romanja v Palestino. Z ustanovitvijo države Izrael je bila vas Rubin porušena in izbrisana z zemljevida. Razstava v avli FF Tu ostanemo prek fotografij, ki prikazujejo življenje v Palestini pred nakbo (ki v arabskem jeziku pomeni »katastrofo«) leta 1948 in po njej, odpira prostor za palestinsko zgodbo ter prikazuje spremembe, ki so se v tem času zgodile Palestincem. Razstavo je v okviru Kulturne ambasade Palestine 2012 pripravilo Gibanje za pravice Palestincev, njeno postavitev in predavanje pripravljajo v sodelovanju s FF. Predavanje bo v torek, 14. 5. 2024, ob 18. uri (pred. 15) in je del serije dogodkov Svobodna Palestina, ki bodo potekali v Ljubljani od 13. do 18. maja.
 
 
Projekcija filma Dolina Isse

Vljudno vabljeni na projekcijo digitalno obnovljenega filma Dolina Isse (rež. Tadeusz Konwicki), ki bo v torek, 14. 5. 2024, ob 18.30 v Slovanski knjižnici (Einspielerjeva 1, Ljubljana). Film temelji na istoimenskem romanu nobelovca Czesława Miłosza (slovenski prevod Janka Modra je izšel pri Cankarjevi založbi leta 1981) in pripoveduje zgodbo o otroštvu in odraščanju v mitski pokrajini. Direktor fotografije je Jerzy Łukaszewicz, glasbo je ustvaril Zygmunt Konieczny. V filmu nastopajo prepoznavni poljski igralci kot so Anna Dymna, Maria Pakulnis, Danuta Szklarska. Pred projekcijo bo o filmu in njegovem literarnem izvirniku spregovorila dr. Lidija Rezoničnik s Katedre za polonistiko Oddelka za slavistiko FF. Vstop je prost. Filmski dogodek, ki je del Festivala poljskih filmov Visla, je nastal v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Poljske in Katedro za polonistiko Oddelka za slavistiko.
 
Okrogla miza ob zaključku gostujoče razstave Trienale rokodelstva

Ob zaključku gostujoče razstave sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije Trienale rokodelstva vabljeni na okroglo mizo o dediščini rokodelskih panog, ki bo potekala v sredo, 15. 5. 2024, ob 11. uri v Posavskem muzeju Brežice. Spregovorili bodo o vlogi etnologije pri raziskovanju in varovanju kulture rokodelstva in o mednarodnih projektih za promocijo rokodelstva, v katere se vključujejo tudi slovenske etnološke institucije. Sodelujejo: Tanja Roženbergar (Slovenski etnografski muzej, soavtorica razstave), Tajda Jerkič (Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo UL FF, Interreg projekt COMMHERITOUR), Saša Poljak Istenič (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU, Horizon RIA projekt Culturality), Kati Sekirnik (Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije in RC DUO Škofja Loka, Razvojna agencija Sora, Interreg projekt AlpTextyles) in Nika Šantej (oblikovalka stekla, avtorica razstavljenih izdelkov Dotik). Z gosti se bo pogovarjala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.
 
Civilnodružbeni urbanizmi v Vzhodni Aziji

Vabljeni na dogodek v organizaciji Raziskovalnega središča za Vzhodno Azijo (EARL) in Oddelka za azijske študije FF z naslovom Civilno družbeni urbanizmi v Vzhodni Aziji, ki bo v sredo, 15. 5. 2024, ob 16. uri (EARL, pred. 8, UL FDV). Osrednji namen dogodka je predstavitev zbornika Nastajajoči civilnodružbeni urbanizmi v Aziji: Hongkong, Seul, Singapur in Tajpej onkraj razvojne urbanizacije, kar bo priložnost ne le za spoznavanje sodobne Vzhodne Azije in njenih mest, ampak bo hkrati priložnost za razmislek o raziskovalnih pristopih v azijskih študijah in urbanih študijah in njihovem povezovanju.

Več

 
Leto učitelja: Pedagoške izkušnje v medkulturni komunikaciji, pri globalnem učenju in pri delu z ranljivimi skupinami

V Letu učitelja in ob uvedbi nove pedagoške smeri na drugi stopnji študija, ki jo bodo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF začeli izvajati v letu 2024/25, so pripravili serijo pogovorov s kolegi in kolegicami etnologi in etnologinjami, ki imajo pri svojem delu pedagoške in andragoške izkušnje. Vabljeni na 4. pogovorni večer, v četrtek, 16. 5. 2024, ob 16.20 (pred. P3, Zavetiška 5).
 
Jezikovni in kulturni vidiki Romov v Romuniji in Evropi

Lektorat romunskega jezika (ILR) Oddelka za romanske jezike in književnosti FF vabi na predavanje  Jezikovni in kulturni vidiki Romov v Romuniji in Evropi prof. dr. Alexandruja Zamfira, Univerza v Bucureştiju, Romunija, v četrtek, 16. 5. 2024, ob 17. uri (Modra soba). Predavanje bo potekalo v angleščini.
14. mednarodni dnevi poezije Germanistike Ljubljana

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vas vljudno vabi na 14. mednarodne dneve poezije, ki bodo tokrat posvečeni predmarčnemu pesniku, pripovedniku, prevajalcu in kulturnemu posredniku Anastasiusu Grünu, grofu Antonu Aleksandru Auerspergu. Na konferenci, katere osrednji del se bo odvijal 17. in 18. 5. 2024, bo nastopila vrsta uglednih mednarodnih poznavalk in poznavalcev njegovega življenja in dela.
Program je objavljen tu.

 
Dnevi enakosti spolov FF: "A ti si pa kar sama tukaj?" Izkušnje, izzivi in uspehi raziskovalk na terenskem delu

Vabljeni na dogodek z naslovom "A ti si pa kar sama tukaj?" Izkušnje, izzivi in uspehi raziskovalk na terenskem delu, ki bo v sklopu Dnevov enakosti spolov FF 2024, potekal v torek, 21. 5. 2024, ob 18. uri (pred. P3, Zavetiška 5). Na dogodku bodo s sogovornicami razpravljali o etnografskem terenu in kako narediti teren čim bolj varen za raziskovalke. Sodelujoče bodo povabljene, da govorijo o svojih terenskih izkušnjah in razmislekih, kako se na terenu ogniti potencialno nevarnim situacijam, sploh tem, ki so nevarne zaradi njihovega spola. Na okrogli mizi bodo sodelovale: Dagmar Nared (FF), dr. Marija Mojca Terčelj (FHŠ), dr. Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU), Nastja Slavec (ZRC SAZU), dr. Katja Žvan Elliott (MNZ). Okroglo mizo bodo vodile: Simona K. Zupanc, dr. Tina Ivnik, dr. Petra Hamer (FF).
Predavanji Tomislava Sunića

Oddelek za romanske jezike in književnosti in Katedra za francosko književnost FF vljudno vabita na predavanji Tomislava Sunića, univerzitetnega profesorja iz ZDA in Hrvaške, ki bosta v četrtek, 23. 5. 2024:

- Bogokletni François Rabelais in verski spori v 16. stoletju (pred. 426 od 13.50 do 15.20),
- Jean Anouilh in njegova Antigona; dilema med sodstvom in pravico (pred. R1 od 17.10 do 18.40).

Predavanji bosta v francoščini: pripravljen pa bo tudi povzetek.

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Jezikanje (v oddaji sodelovala doc. dr. Tatjana Balažic Bulc, Oddelek za slavistiko FF, Val 202, 26. 4. 2024)
 
Bumerang (pogovor z asist. dr. Tino Ivnik, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF, Rai, Radio Trst A, 6. 5. 2024)
 
Evropska himna (v oddaji sodeloval prof. dr. Gregor Pompe, Oddelek za muzikologijo FF, TV Slovenija 1, Odmevi, 9. 5. 2024)

 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si