*|MC_PREVIEW_TEXT|*

Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 



Prof. dr. Mirjam Mencej nova predsednica mednarodnega društva folkloristov

Prof. dr. Mirjam Mencej z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo je bila 20. 6. 2024 na generalni skupščini 19. kongresa svetovne zveze folkloristov International Society for Folk Narrative Research/ISFNR (Mednarodno društvo za raziskovanje ljudske pripovedi) v Rigi izvoljena za predsednico ISFNR za obdobje 2024-2028.
Iskrene čestitke!

Fotografija: ISFNR





Delavnica o nacionalistični večjezičnosti

Na Filozofski fakulteti je 26. 6. 2024 potekala enodnevna delavnica Nationalist Polylingualism: Multiple Linguistic Loyalties and National Belonging in East-Central Europe and the Balkans (Nacionalistična večjezičnost: Mnogotere jezikovne lojalnosti in nacionalna pripadnost v Vzhodni in Srednji Evropi ter na Balkanu). Sodelovalo je osem referentov iz Avstrije, Poljske, Madžarske, Hrvaške, Norveške, Slovaške in Nove Zelandije. Uvodni referat je imela Dominique K. Reill (Univerza v Miamiju), zaključni komentar pa Pieter M. Judson (Evropski univerzitetni institut, Firence). Konferenci je predsedoval izr. prof. dr. Rok Stergar z Oddelka za zgodovino UL FF.

Več





Konferenca o pisanju in objavljanju v sodobnem zgodovinopisju

27. in 28. junija sta na Filozofski fakulteti v organizaciji Programske skupine Slovenska zgodovina pod okriljem Oddelka za zgodovino FF in revije Contemporary European History potekala zasedanje uredniškega odbora revije in delavnica o objavljanju v uglednih revijah, ki izhajajo v angleščini. Na delavnici so poleg urednikov Contemporary European History sodelovali še zgodovinarke in zgodovinarji iz Srbije, Romunije, Hrvaške in Slovenije. Udeležilo se je je tudi devet doktorskih študentk in študentov in postdoktorandk iz univerz in raziskovalnih inštitutov na Češkem, Hrvaškem, Italiji in Sloveniji, ki so sodelovali v individualnih konzultacijah z uredniki.





Razstava THE RIP v Galeriji Peti štuk

V torek, 2. 7. 2024, je v Galeriji Peti štuk dekanja Filozofske fakultete otvorila razstavo umetnice Ane Malnar z naslovom THE RIP. Razstava bo na ogled do 1. 8. 2024.

Več





Otvoritev poletnih šol Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

V ponedeljek, 1. 7. 2024, je dekanja Filozofske fakultete UL, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, otvorila dve poletni šoli Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Dvotedenska 19. Mladinska poletna šola slovenščine poteka na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana gosti  121 udeležencev iz 22 držav. Tritedenska 43. Poletna šola slovenskega jezika gosti 110 udeležencev iz 36 držav, od tega se jih 15 poletne šole udeležuje preko spleta.





Začetek 60. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture

Na Ljubljanskem gradu je 2. 7. 2024 potekal otvoritveni sprejem ob začetku jubilejnega 60. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Dvotedenskega seminarja z naslovno temo Podoba v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi se udeležuje 106 udeležencev iz 25 držav.

Več





Podelitev Toporišičevih priznanj 2024

V okviru slavnostne otvoritve 60. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture, ki je potekala 2. 7. 2024 na Ljubljanskem gradu, so pod okriljem Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v letu 2024 podelili tretje Toporišičevo priznanje izr. prof. dr. Marii Bidovec, profesorici za slovenistiko na Univerzi Orientale v Neaplju. Prvič so podelili tudi Toporišičevo priznanje za izjemen študentski dosežek, ki ga je prejel Gašper Tonin, absolvent magistrskega študija slovenistike in splošnega jezikoslovja na Filozofski fakulteti in diplomant Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Več





Novosti Znanstvene založbe FF

- Anne-Cécile Lamy-Joswiak (ur.), Les Théâtreux: 40 let frankofonega študentskega gledališča na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (Historia facultatis)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL .


- Linguistica: Letn. 63, št. 1-2 (2023): Družbenokulturne spremembe in razvoj evropskih vernakularnih jezikov v zgodnjem novem veku

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.


- Azijske študije: Letn. 12, št. 2 (2024): EACP Special Issue: Interpretation and Reinvention of Chinese Philosophy

Do revije lahko prosto dostopate na portalu Revije ZUL.

Več







DOGODKI



Erasmusova poletna šola: Heritologija

Univerza Alma Mater Europaea (Institutum Studiorum Humanitatis) v sodelovanju z Oddelkom za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Narodnim muzejem Slovenije, Parkom vojaške zgodovine Pivka in podjetjem Krasen Kras d.o.o. med 8. in 12. julijem 2024 organizira Erasmusovo poletno šolo na temo heritologije (Erasmus Summer school on Heritology).
Petdnevni program bo vključeval predavanja in ekskurzije.
Teoretični del bo potekal v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Konferenčna soba). Obravnavane bodo različne teme: dediščina kot znanstveni in družbeni fenomen, človekova pravica in priložnost za trajnostni razvoj; avtentičnost dediščine, identiteta in vrednote dediščine; interpretacija in komunikacija dediščine; javna arheologija in eksperimentalna arheologija; sporna dediščina.
Poleg tega so predvidene ekskurzije, obiski muzejev in delavnice (Ig kolišče – Morostig, Park vojaške zgodovine Pivka, Debela Griža, Oglej, Monkodonja, Arheološki muzej Istre in puljska arena).

Več 





Predavanja: Podoba v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi

Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik v teku seminarja slovenskega jezika, literature in kulture v teku 60. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture na krovno temo Podoba v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi vabi na predavanja:
 
Ponedeljek, 8. 7. 2024
14.00–14.45; Vesna Mikolič: Intenziteta jezika kot podoba kulture in posameznika v različnih besedilnih zvrsteh in vrstah
14.45–15.30; Aleksander Bjelčevič: Podoba meščanov pri Ivanu Tavčarju 

Torek, 9. 7. 2024 – Parada mladih
14.00–14.30; Marco Dorigo: Sociolingvistični okvir in tolmači v italijanskih fašističnih koncentracijskih taboriščih za jugoslovanske civiliste (1941–1943) 
14.30–15.00; Neža Kočnik: Podobje v slovenski taboriščni in zaporniški poeziji 

Četrtek, 11. 7. 2024 – Parada mladih
14.00–14.30 Dejan Gabrovšek: Ikoničnost v priredjih 
14.30–15.00 Ana Rakovec: Literarna reprezentacija spomina v dveh sodobnih slovenskih romanih

Več o vsebini seminarskih predavanj tukaj. Po zaključku seminarja bodo predavanja objavljena na prosto dostopnem spletnem portalu Videolectures.







PREGLED MEDIJSKIH OBJAV



Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 

Inštitut Frana Ramovša in raziskovalni konzorcij ne bosta sodelovala (v konzorciju sodeluje tudi Inštitut za novejšo zgodovino, VSta.si, 23. 6. 2024)
 



Več sprememb na področju vzgoje in izobraževanja (mnenje strokovne javnosti podal prof. dr. Damijan Štefanc z oddelka za pedagogiko in andragogiko FF, Siol.net, 1. 7. 2024)
 

Poletna šola slovenskega jezika (v organizaciji Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik FF, TV Slovenija 1, Dobro jutro, 07:13, časovnica na posnetku 10:33, 3. 7. 2024)

Facebook



LinkedIn



Instagram



Twitter



YouTube











Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si