Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

20. 3. 2024 je izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, vodja Katedre za polonistiko Oddelka za slavistiko FF, od predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge: zlati križ za zasluge na področju širjenja poljskega jezika in poljske kulture v mednarodnem prostoru. Iskrene čestitke!

Foto: Marko Jan Vukajlović
Tajda Jerkič prejela nagrado Mladinskega sveta Slovenije za magistrsko delo

Mladinski svet Slovenije (MSS) je letos že petnajstič zaporedoma razpisal natečaj Nagrada MSS za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za preteklo leto. Organizatorji natečaja so dobitnike nagrad in priznanj za leto 2023 razglasili na zaključni podelitvi, ki se je odvijala 15. 3. 2024 veliki dvorani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani. Nagrado MSS za magistrsko delo z naslovom Nazaj k zemlji – mladi in ustvarjanje doma na podeželju je prejela raziskovalka na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF Tajda Jerkič. Iskrene čestitke!

Več

Foto: Matej Pušnik
Obisk delegacije iz Romunije

V zadnjem tednu marca 2024 je delegacija, sestavljena iz zaposlenih Petrol-Gas University of Ploiesti (Constanța Dordea, Cristian Perianu, Maria Tenescu, Angelica Vida, Elena Roibu in Martia Nedelcu), prek programa Erasmus+ obiskala FF. S prodekanjo za mednarodno dejavnost iz. prof. dr. Ireno Samide so razpravljali o različnih načinih promocije univerzitetnega študija na mednarodni ravni, o vključevanju upravljanja kakovosti v študijske in obštudijske dejavnosti ter o specifikah posameznih institucij in študijskih programov.
DOGODKI
Formalna analiza znanstvene misli: individualni in socialni vidiki

Oddelek za filozofijo FF vabi na predavanje Boruta Trpina in Martina Justina z naslovom Formalna analiza znanstvene misli: individualni in socialni vidiki, ki bo v torek, 2. 4. 2024, od 13. do 14.30 (pred. 325). Znanstveno raziskovanje je kompleksen proces, pri katerem pa vsaj do neke mere vseeno lahko določimo, kateri postopki predvidoma vodijo do želenih ciljev (npr. zanesljivih spoznanj). V predavanju bosta predavatelja pokazala, kako nam pri določitvi teh postopkov lahko pomagajo formalna orodja, in sicer verjetnostno modeliranje in računalniške simulacije. V prvem delu z naslovom Formalizacija abduktivnega sklepanja Trpin na podlagi svojega nedavnega članka (Trpin, 2024) predstavi, kako nam verjetnostna orodja pomagajo razumeti prednosti in slabosti abduktivnega sklepanja, tj. sklepanja na resničnost razlage v luči njene razlagalne moči. V drugem delu z naslovom Simuliranje znanstvenih skupnosti nato Justin na podlagi svojega magistrskega dela pokaže primer uporabe računalniške simulacije za raziskovanje socialnih vidikov znanstvenega raziskovanja.
Cikel češkega in slovaškega filma

V torek, 2. 4. 2024, ob 18.30 bo potekala letošnja prva projekcija v okviru 6. letnika Cikla češkega in slovaškega filma v MKL Slovanski knjižnici v Ljubljani. Na sporedu bo slovaški film Če bi imel puško (rež. Štefan Uher), eden vodilnih primerov češkoslovaškega filmskega vala, ki pripoveduje o vojnem času s perspektive odraščajočega fanta. Uvodno predstavitev filma bo imel Wiktor Szotowski. Slovenske podnapise so pripravili študentje in absolventi slovakistike na Oddelku za slavistiko FF. Cikel češkega in slovaškega filma sta podprli Veleposlaništvo Slovaške republike v Ljubljani in Veleposlaništvo Češke republike.
Kdo se boji zelenega prehoda? Trajnostno, zeleno, krožno: Kaj od tega prepoznaš v študijskih programih in kaj v svojih vsakdanjih izbirah?

FF organizira interaktivno predavanje na temo trajnostnega prehoda. Na srečanju v četrtek, 4. 4. 2024, bomo med 10.30 in 12.00 v pred. 18 razbijali mite o zelenem prehodu, osvežili vpogled v osnovne pojme, preleteli aktualne evropske smernice, si s pomočjo orodja PSlifestyle izračunali svoj osebni ogljični odtis in v zaključni razpravi raziskali, kje in kako lahko trajnostne vsebine na pozitiven način vpnemo v študijske programe in v naš vsakdan. Vabljeni študentke in študenti, profesorji in profesorice, koordinatorice in koordinatorji študijskih programov in vsi drugi, ki bi radi vedeli več! Predavala bo mag. Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica CIrcular Change, Institut za krožno gospodarstvo, ter so-predsedujoča ECESP v Bruslju. Srečanju se bosta pridružili tudi Meta Pezdir, vodja projekta PSLifestyle pri Circular Change, ter Lucija Marovt, koordinatorka za Ekošole ter strateška svetovalka na projektih. Pridite z vprašanji, da bomo lahko skupaj izrisali odgovore!
Razstava: Bilo je poslano

Vabljeni na otvoritev razstave Mateja Zupana z naslovom Bilo je poslano, ki bo v četrtek, 4. 4. 2024, ob 18. uri v Galeriji Peti štuk (5. nadstr. FF). Razstava bo na ogled do 30. 4. 2024.

Več
Cikel pogovornih večerov na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF od študijskega leta 2024/2025 ponuja tudi pedagoško smer študija etnologije in kulturne antropologije. Ob Letu učitelja, za kar je FF razglasila leto 2024, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo tako še pred izvedbo te oblike dvopredmetnega magistrskega študija organizira cikel pogovornih večerov s kolegi etnologi in kulturnimi antropologi, ki se srečujejo tudi s številnimi pedagoškimi in andragoškimi oblikami dela. Prvi pogovorni večer o izkušnjah predstavljanja in učenja o etnološki in kulturni dediščini v osnovnih in srednjih šolah bo v četrtek, 4. 4. 2024, med 16.20 in 18.00 (P3, Zavetiška 5). Na njem bodo svoje izkušnje predstavili Mojca Jerala in Polona Ostanek (Srednja šola za gastronomijo in turizem Ljubljana), Janja Sivec (Legende), dr. Jasna Fakin Bajec (ZRC SAZU), Sonja Kogej Rus (Slovenski etnografski muzej), Saša Roškar (ZVKD OE Kranj) in mag. Darja Kranjc (Park Škocjanske jame). Pogovor bodo moderirali prof. dr. Rajko Muršič, izr. prof. dr. Mateja Habinc in doc. dr. Urša Valič.
Predavanja prof. Gabriele Poblet Denti (Avtonomna univerza v Barceloni)

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo FF vljudno vabi na predavanji v ponedeljek, 8. 4., in sredo, 10. 4. 2024, ko bo pri njih gostovala prof. Gabriela Poblet Denti z Avtonomne univerze v Barceloni. Predavanji bosta potekali na Zavetiški 5 v angleškem jeziku.
Ponedeljek, 8. 4., od 14.40 do 18.00 (pred. P2): Pregled migracij z Latinsko Ameriko; "Ekonomske vs. prisilne migracije;
sreda, 10. 4., od 13.00 do 16.20 (pred. P3): Feminizacija migracij in spolne neenakosti; Kronično nasilje v Srednji Ameriki. Vljudno vabljeni!
Predstavitev knjige Preslišani glas iz fašističnih taborišč

Vabljeni na predstavitev knjige Preslišani glas iz fašističnih taborišč / Internatite. Una voce inascoltata dai campi fascisti (1940–1943), italijanski prevod dela Fortunata Mikuletiča, ki bo v ponedeljek, 8. 4. 2024, ob 12.30 (Atrij ZRC SAZU).

Več
Simpozij Razstavljanje na Slovenskem III

Oddelek za umetnostno zgodovino FF vabi na tretji simpozij o razstavljanju likovne umetnosti, arhitekture in oblikovanja ter razstavnih institucijah na Slovenskem. Simpozij se bo odvijal v dvorani Mestnega muzeja Ljubljana, 11. 4. 2024 od 10.00 do 17.50 in 12. 4. 2024 od 9.30 do 17.30. Dober odziv in pestrost z razstavljanjem povezanih vsebin na prvem in drugem znanstvenem srečanju v letih 2019 in 2022 sta pokazala, da strokovno in tudi širšo javnost zanima razmislek tako o samem področju kot o nanj nanašajočih se temah. Lepo vabljeni!

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Andrej Ule: "Podcenjujemo se. Ne znamo ceniti svoje človeškosti, tega, da imamo duha." (pogovor s prof. dr. Andrejem Uletom, 3. program Radia Slovenija, 25. 3. 2024)
 
Šesti Prešernov sodobnik Adam Mickiewicz (pri odkritju kipa sodelovale študentke polonistike z Oddelka za slavistiko FF, Gorenjski glas, 26. 3. 2024)
Bralna pismenost (v oddaji sodelovala prof. dr. Sonja Pečjak, Oddelek za psihologijo FF, TV SLO 1, Dobro jutro, 27. 3. 2024)
 
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si