Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Novosti Znanstvene založbe FF

- Nina Grahek KrižnarAfriški anglofoni postkolonialni roman v slovenskem prevodu

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Sašo Stefanovski, Uroš Stepišnik: Konte na Jelovici in pokljuki (GeograFF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Barbara Lampič, Darko Ogrin (ur.): Ljudje in okoljske spremembe skozi čas (GeograFF)

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več
DOGODKI
Panslavizem Ľudovíta Štúrja ali zakaj je nárečja vendarle narečje

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1245. sestanek, ki bo v ponedeljek, 22. 4. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Panslavizem Ľudovíta Štúrja ali zakaj je nárečja vendarle narečje bo predaval prof. dr. Alexander Maxwell (Victoria University of Wellington, Nova Zelandija).

Več
Poučevanje slovaščine kot tujega jezika: srečanje projektne skupine Erasmus+ na Oddelku za slavistiko

Na FF bo 22. in 23. 4. 2024 potekalo 3. transnacionalno srečanje projekta, ki ga koordinira Oddelek za slavistiko FF v sodelovanju s CSDTJ pri Oddelku za slovenistiko FF. V projektu Inovacije in optimizacija izobraževalnih orodij ter virov za poučevanje slovaškega jezika izven Slovaške sodelujejo Univerza sv. Cirila in Metoda Trnava, Univerza v Novem Sadu in Univerza v Ljubljani.

Več
Dnevi enakosti spolov FF: Dediščina LGBTIQ+ in muzeji

V okviru Dnevov enakosti spolov na FF vabljeni v ponedeljek, 22. 4. 2024, ob 11.30 na okroglo mizo z naslovom Dediščina LGBTIQ+ in muzeji, na kateri se bodo pogovarjali o tem, zakaj v muzejih praktično nimamo dokumentirane dediščine LGBTIQ+ skupnosti. Predstavili bodo dva muzejska projekta: bodočo razstavo ob 40. obletnici LGBTIQ+ skupnosti v Ljubljani ter sodelujoči projekt Coming out muzeja iz sosednje Istre. Na okrogli mizi se bodo dotaknili vprašanj, zakaj vnašati LGBTIQ+ in kvir teorijo v muzejske prakse, kako dokumentirati preteklost LGBTIQ+ in kako komunicirati spolne in seksualne identitete v muzejih. Okrogla miza bo potekala preko Zooma. Na dogodek se je potrebno prijaviti na tej povezavi.

Več
Dnevi enakosti spolov 2024: Seksizem v javnem prostoru

Vabljeni na dogodek z naslovom Seksizem v javnem prostoru, ki bo v sklopu Dnevov enakosti spolov FF 2024, potekal v ponedeljek, 22. 4. 2024, ob 18. uri (Modra soba). Na dogodku bodo s sogovornicami_ki razpravljali o seksizmu v javnem prostoru. Osredotočali se bodo na vprašanje, ali se je stopnja seksizma v zadnjih letih v družbi povečala ali ga bolj zaznavamo zaradi večje ozaveščenosti o spolni neenakosti. Na okrogli mizi bodo sodelovale_i: Tinca Lukan (FDV), Tjaša Franko (uredništvo spol.si), Jure Skubic (UL FF) in prof. dr. Milica Antić Gaber (UL FF). Pogovor bo moderirala študentka Živa Gornik.
Georg Klute: specialist za Sahel in Tuarege

V torek, 23. 4. 2024, ob 11.20 bo na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF (pred. P3) gostoval prof. Georg Klute (Univerza v Bayreuthu, Nemčija) s predavanjem Antropologija človeško-okoljskih odnosov. Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Prof. Klute je kulturni antropolog, specialist za Sahel in Tuarege, za teme dela, odnosa pastirski nomadi-država, konfliktov, izobraževanja, okolja. Obenem je aktiven v odgovornem razvojnem sodelovanju. Prof. Klute bo nastopil tudi na simpoziju 19. 4. 2024.
Festival hrane za možgane: O meniju prihodnosti z znanstvenicami in znanstveniki

UL vabi na Festival hrane za možgane, niz interdisciplinarnih dogodkov, pripravljenih po recepturi UL v sodelovanju z Inštitutom »Jožef Stefan« in Kemijskim inštitutom. Festivalski meni je trajnostno obarvan in za skupno mizo ob aktualnih družbenih vprašanjih in izzivih vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov povezuje raziskovalke in raziskovalce, alumne UL ter študentke in študente. Dogodki, ki bodo potekali med 23. in 25. 4. 2024, so brezplačni, namenjeni širokemu občinstvu in jih bo (povečini) moč spremljati tudi prek spleta.

Več
Etnomuzikološka predavanja

Oddelek za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Kulturno in etnomuzikološko društvo Folk Slovenija prijazno vabita v sredo, 24. 4. 2024, na prvi dve predavanji v nizu spomladanskih etnomuzikoloških predavanj:
 
09:40-11:10; Dr. Ana Hofman (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU): Solčence zahaja - o slovenski pesmi ki jo Slovenci ne poznamo (predvajanje filma in pogovor z avtorico detektivske etnomuzikološke raziskave);

16:20-19:20; Burcu Yaşin (Concordia University, Montreal, Kanada): Urbani prostor, romsko glasbeništvo in prenos glasbenega znanja.

Celoten program etnomuzikoloških predavanj najdete tu.
Gostujoči predavanji strokovnjakov Univerze na Dunaju

Vabljeni na gostujoči predavanji strokovnjakov Univerze na Dunaju prof. dr. Michaela Doneusa in dr. Nives Doneus. Predavanji bosta potekali v sredo, 24. 4. 2024, ob 11.00–13.00 (Dvorana štirih letnih časov ZRC SAZU, Novi trg 4). Prof. dr. Michael Doneus bo predstavil predavanje z naslovom Arheološko filtriranje oblakov točk zračnega laserskega skeniranja v heterogenih okoljih. Dr. Nives Doneus bo predstavila temo Arheološka prospekcija rimske pokrajine na severni hrvaški obali. Predavanji, ki ju organizirata Inštitut za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU ter Oddelek za arheologijo FF, bosta v angleškem jeziku in sodita v niz Gostujočih predavanj ob stoletnici študija arheologije na Filozofski fakulteti.
Kako raziskovati zgodovino otroštva otrok Budimpešte po prvi svetovni vojni

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in programska skupina Slovenska zgodovina vljudno vabita na predavanje Friederike Kind-Kovács (Institut Hanne Arendt za raziskovanje totalitarizma pri Tehnični univerzi v Dresdnu) How to Research the History of Childhood Budapest’s Children after the Great War (Kako raziskovati zgodovino otroštva otrok Budimpešte po prvi svetovni vojni.
Predavanje, ki bo v angleščini, bo 24. aprila 2024, ob 12.10 v predavalnici 102 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.
Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF

Oddelek za prevajalstvo FF vabi na tradicionalni Karierni dan Oddelka za prevajalstvo FF, ki bo v sredo, 24. 4. 2024, ob 16.30, v Hiši Evropske unije na Dunajski 20. Tudi tokrat karierni dan organizirajo pod okriljem Evropske komisije oz. območne enote Generalnega direktorata za prevajanje (DGT) v sklopu pobude #Translating Europe. Na dogodku bodo najprej pogledali trende v prevajalskem sektorju, ki jih bo predstavila Nina Ambrož Šušnik iz Amidasa. Sledilo bo predavanje Nives Felić iz Zavoda Nefiks in Mete Mežnar iz Deloitta o kompetencah prihodnosti, vstopu mladih na trg dela in digitalni prisotnosti, nato pa bodo prisluhnili še predstavitvi direktorja direktorata za vire pri DGT Jörgna Grena o vlogi prevajalcev in jezikovnih tehnologij v EU. Pogovarjali se bodo tudi o prihodnosti prevajalskega poklica in o tem, kako ugodne razmere na trgu najbolje izkoristiti v prevajalskem sektorju. Sledilo bo sproščeno druženje, kjer bodo študenti in alumni imeli priložnost navezati prve stike s potencialnimi delodajalci.
Dnevi enakosti spolov FF: Endometrioza: zakaj je potrebno govoriti o njej?

Vabljeni na dogodek z naslovom Endometrioza: zakaj je potrebno govoriti o njej?, ki bo v sklopu Dnevov enakosti spolov FF 2024, potekal v sredo, 24. 4. 2024, ob 18. uri (Modra soba).
Endometrioza je ena najbolj razširjenih ginekoloških bolezni, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu, kljub temu je še vedno zelo podcenjena in premalo poznana. Opisuje se kot pojav tkiva s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi sluznice maternice (endometrija) zunaj maternične votline. Najpogostejša simptoma sta bolečina in težave s plodnostjo. Osebe, ki živijo s to boleznijo, se pogosto srečujejo z zapoznelo diagnozo in znatnim poslabšanjem kakovosti življenja. Predavala bo Tjaša Franko, dogodek bo moderirala študentka Živa Gornik.
V sklopu dogodka bo v avli med 13. in 18. uro postavljena informativna stojnica.
Alumniteka: Naš planet na krožniku: kritični razmisleki o trajnostnih prehranskih sistemih

Na tokratni Alumniteki se bodo posvetili trajnostnim prehranskim sistemom. Pogovarjali se bodo o tem, kaj uokvirja družbeno (ne)delovanje v povezavi s prehodom k bolj trajnostnim izbiram, kakšen je naš odnos do hrane in kakšne so naše prehranjevalne navede. Dotaknili se bodo tudi problematike zavržene hrane in odpadkov. Na dogodku bodo sodelovali: izr. prof. dr. Andreja Vezovnik, FDV, Katja Sreš, Ekologi brez meja, asist. dr. Renata Marčič, FF, izr. prof. dr. Dan Podjed, ZRC SAZU, prof. dr. Tadej Malovrh, dr. vet. med., VF. Pridružite se dogodku v sredo, 24. 4. 2024, ob 19. uri v Edvardu (Igriška 5).

Več
Delavnica dr. Gorice Stevanović: Prek meja: potovanje skozi roman v stripu

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vabi na delavnico dr. Gorice Stevanović (Univerza Sabancı) z naslovom Prek meja: potovanje skozi roman v stripu z branjem in analizo romana v stripu The Arrival (Prihod) Shauna Tana, ki se osredotoča na teme imigracije, izgube in prilagajanja življenju v novem okolju. Delavnica bo v petek, 26. 4. 2024, ob 8. uri (pred. 306) in bo v angleščini.
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
V Solkanu odkrili nov del grobišča Langobardov (pri raziskavah sodeloval Oddelek za arheologijo FF, Primorski dnevnik, 14. 4. 2024)
 
Mladen Dolar o modernistični literaturi: Resnica je vedno v skrajnosti. Beckett je takšna skrajnost. (pogovor s prof. dr. Mladenom Dolarjem, Oddelek za filozofijo FF, rtvslo.si, 14. 4. 2024)
 
HANAMI festival 2024: praznovanje cvetenja japonskih češenj (sodeluje Oddelek za azijske študije FF, Mojaobcina.si, 16. 4. 2024)
 

Predavanje Kdo se boji zelenega prehoda? (4. 4. 2024)

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si