Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Gostili smo najboljše tekmovalke in tekmovalce Državnega tekmovanja s področja trajnostnega razvoja in varstva okolja

V šolskem letu 2023/2024 je v soorganizaciji Zavoda Videja in Oddelka za geografijo FF potekalo prvo Državno tekmovanje s področja trajnostnega razvoja in varstva okolja za osnovne in srednje šole, ki so mu nadeli kratko ime Trajnostni svet. 10. 5. 2024 so na Oddelku za geografijo gostili najboljše tekmovalke in tekmovalce, ki se bodo v juniju udeležili mednarodne olimpijade. Na slovesni podelitvi sta prejemnike in prejemnice priznanj ter njihove mentorje in mentorice nagovorili dekanja FF, prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar, in predstojnica Oddelka za geografijo, prof. dr. Katja Vintar Mally. Podelitvi priznanj so sledile vsebinske priprave na olimpijado, na katerih so svojo strokovno pomoč ponudili profesorji in profesorice ter študentke in študenti geografije. Celodnevno dogajanje in zavzetost mladih za trajnostni razvoj in varstvo okolja sta bila navdihujoča za vse sodelujoče kot tudi za razvoj tekmovanja v prihodnjih letih.

Foto: Mojca Ilc Klun
Pomladna šola Iberoamerika

Študentke in profesorice Španskega jezika in književnosti Oddelka za romanske jezike in književnosti FF so že tradicionalno aktivno sodelovale na celotedenski pomladni šoli Iberoamerika na Univerzi v Pecsu, Madžarska. Letos se je je udeležilo šest študentk druge stopnje, Rení Jakomin, Manca Jagodic, Eva Koritnik, Marjetka Kralj, Urša Oberstar in Sofija Todorović. Družile so se s študentkami in študenti (30), profesorji in profesoricami (12) ter doktorandkami in doktorandi (4) iz Romunije, Madžarske, Hrvaške, Češke, Mehike in Srbije. Od ponedeljka do petka so potekale delavnice, predavanja, pogovori in kulturni program.

Več
Novosti Znanstvene založbe FF

- Nina Petek, Sebastijan Pešec (ur.)V iskanju Buddhe: sprehodi po krajinah budistične filozofije

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

- Nina Petek, Ciril Horjak (Ur.): O zajcu na luni: budistična zgodba v risbah s šestimi premisleki

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF. Do nje lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.

Več
Interni razpis za Šumijeva priznanja

Odprt je interni razpis za oddajo predlogov za podelitev Šumijevih priznanj. Predloge lahko oddate do 15. 7. 2024 do 23.59 na naslov razpisziff@ff.uni-lj.si.

Razpis je objavljen tu.
DOGODKI
Gostujoči predavanji dr. Karla Hlavačka

Vabljeni na dve gostujoči predavanji dr. Karla Hlaváčka z Univerze v Ostravi na Oddelku za sociologijo FF. Obe predavanji bosta potekali v angleškem jeziku.

Ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 10.15 (pred. 430): Postsekularni sociologiji nasproti
Torek, 21. 5. 2024, ob 18.00 (pred. 430): Kaj je modernost? Postsekularna perspektiva

Več
Gostujoče predavanje Nastje Slavec

Vljudno vabljeni na predavanje Nastje Slavec z Inštituta za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU. Predavanje z naslovom "Želim živeti v baskovščini!": etnografsko približevanje izkušnjam govorcev manjšinskih jezikov bo potekalo v ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 11.20 (pred. P3, Zavetiška 5).
Dr. Lili Zách: Uvod v irsko angleščino prek irske komedije in popularne kulture

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko FF vabi na predavanje dr. Lili Zách (Univerza Eötvösa Loránda) z naslovom Uvod v irsko angleščino prek irske komedije in popularne kulture. Predavanje, ki bo v angleščini, bo v ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 13. uri (pred. 1A-Rimska).
Predavanje veleposlanika Češke republike

Vljudno vabljeni na predavanje nj. eksc. dr. Jiříja Kuděle, veleposlanika Češke republike v Sloveniji in zgodovinarja, z naslovom Kratek zgodovinski pregled češko-nemških odnosov. Predavanje bo v ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 13. uri (pred. 5). Predavanje bo v češčini, sledil bo pogovor z veleposlanikom.
Predstavitev interaktivnega učnega gradiva za začetno učenje slovenščine iČas, učnega gradiva Čas za slovenščino 1 za mladostnike s slepoto in Slovarja za govorce slovenščine kot drugega in tujega jezika

Lingvistični krožek Filozofske fakultete v Ljubljani vabi na 1248. sestanek, ki bo v ponedeljek, 20. 5. 2024, ob 18. uri (pred. 325). Na temo Predstavitev interaktivnega učnega gradiva za začetno učenje slovenščine iČas, učnega gradiva Čas za slovenščino 1 za mladostnike s slepoto in Slovarja za govorce slovenščine kot drugega in tujega jezika (SLOGOST) bodo predavali Matej Klemen, dr. Mihaela Knez, Mateja Lutar,Tjaša Alič, dr. Damjana Kern Andoljšek, dr. Eva Pori, dr. Mateja Eniko (CSDTJ, Oddelek za slovenistiko FF).

Več
Sejem akademske knjige Liber.ac: Poučujem. Prihodnost oblikujem.

Pod sloganom Poučujem. Prihodnost oblikujem. bo med 21. in 23. 5. 2024 v Foersterjevem vrtu za FF potekal 15. Sejem akademske knjige Liber.ac. Letošnje vsebine obravnavajo poklic učitelja – enega najpomembnejših, a hkrati v zadnjem času najbolj spregledanih poklicev. Na sejmu, katerega častna pokroviteljica bo predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar, bo sodelovalo 40 razstavljavcev, spremljal ga bo vsebinsko bogat program. Vabljeni na odprtje sejma, ki bo v torek, 21. 5. 2024, ob 10. uri v Foersterjevem vrtu.

Več

 
Serija gostujočih predavanj Nikole Holma (Oslo Metropolitan University)

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko FF vljudno vabi vse zainteresirane na serijo predavanj, ki jih bo imel gostujoči predavatelj Nikola Holm z norveške univerze Oslo Metropolitan University. Predavanja bodo v slovenskem jeziku.

Torek, 21. 5. 2024, 11.20–12.55 (pred. 415): Pogled v zgodovino skandinavskih držav in jezikov
Torek, 21. 5. 2024, 13.00–15.25, (pred. 309): Norveška družba danes (v primerjavi s švedsko in dansko) in Sodobni norveški jezik (v primerjavi s švedščino in danščino ter z južnoslovanskimi jeziki glede stanja narečij)
Sreda, 22. 5. 2024, 11.20–12.55 (pred. 024): Skandinavski sosedje in predsodki: primeri v jeziku, sodobni kulturi, TV programih in diskusija
Petek, 24. 5. 2024, 9.40–12.05 (pred. 03): Norveška narečja: značilnosti, primeri, vaje za razumevanje, primerjava s švedščino

Več

Foto: spletna stran univerze OsloMet
Razstava: Zapuščina nageljna

Katedra za portugalski jezik in književnost na Oddelku za romanske jezike in književnosti FF v sodelovanju z Inštitutom Camões vabi na otvoritev razstave z naslovom Zapuščina nageljna, ki bo v torek, 21. 5. 2024, ob 12. uri v 4. nadstropju FF. Dobrodošli!
Dnevi enakosti spolov FF: "A ti si pa kar sama tukaj?" Izkušnje, izzivi in uspehi raziskovalk na terenskem delu

Vabljeni na dogodek z naslovom "A ti si pa kar sama tukaj?" Izkušnje, izzivi in uspehi raziskovalk na terenskem delu, ki bo v sklopu Dnevov enakosti spolov FF 2024, potekal v torek, 21. 5. 2024, ob 18. uri (P3, Oddelek EIKA). Na dogodku bodo s sogovornicami razpravljali  o etnografskem terenu in kako narediti teren čim bolj varen za raziskovalke. Sodelujoče bodo povabljene, da govorijo o svojih terenskih izkušnjah in razmislekih, kako se na terenu ogniti potencialno nevarnim situacijam, sploh tem, ki so nevarne zaradi njihovega spola. Na okrogli mizi bodo sodelovale: Dagmar Nared (FF), dr. Marija Mojca Terčelj (FHŠ), dr. Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU), Nastja Slavec (ZRC SAZU), dr. Katja Žvan Elliott (MNZ). Okroglo mizo bodo vodile: Simona K. Zupanc, dr. Tina Ivnik, dr. Petra Hamer (FF).
Okrogla miza: Kidfluencerji: Nekoč otrok za tekočim trakom, danes pred kamero

Študentke in študenti Oddelka za psihologijo FF v okviru Društva študentov psihologije Slovenije DŠPS organizirajo okroglo mizo z naslovom Kidfluencerji: Nekoč otrok za tekočim trakom, danes pred kamero. Dogodek bo v torek, 21. 5. 2024, ob 18.30 (pred. 18). Na okrogli mizi bodo gostje iz različnih področij, od katerih bo vsak prispeval unikaten vidik obravnavane teme. Na koncu bo nekaj minut, da tudi vi zastavite svoja vprašanja gostom. Udeležba je brezplačna, je pa potrebna prijava v namen lažje organizacije. Prijavite se lahko preko obrazca.
Predavanji Tomislava Sunića

Oddelek za romanske jezike in književnosti FF in Katedra za francosko književnost FF vljudno vabita na predavanji Tomislava Sunića, univerzitetnega profesorja iz ZDA in Hrvaške, ki bosta v četrtek, 23. 5. 2024:
Bogokletni François Rabelais in verski spori v 16. stoletju (predavalnica 426 od 13.50 do 15.20),
Jean Anouilh in njegova Antigona; dilema med sodstvom in pravico (predavalnica R1 od 17.10 do 18.40).
Predavanji bosta v francoščini, pripravljen pa bo tudi povzetek.

Več
Varnostna kriza v Sahelu in prilagoditve mobilnega pašništva

Drugi del simpozija Dostop do socialnih storitev: primeri iz afriških držav in Slovenije bo 24. 5. 2024 na FF (pred. 31/32) med 9. in 12. uro. Varnosti v Sahelu in pomanjkljivi dostopnosti socialnih storitev se bodo posvetili profesorji iz Univerze v Niameyu. Temo prilagoditve mobilnega pastirstva bomo spoštovali s prilagoditvami vertikalne transhumance v Sloveniji. Predavanja gostujočih predavateljev iz Nigra bodo iz francoščine simultano tolmačena v angleščino.

Več
Temna stran osebnosti

Oddelek za psihologijo FF vabi na predavanji prof. dr. Bojane Dinić z Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Novem Sadu, ki se raziskovalno ukvarja s temno triado oz. tetrado, tj. negativnimi osebnostnimi potezami (makiavelizmom, narcisizmom, psihopatijo in sadizmom), dejavniki takih osebnostnih potez in njihovim odrazom v vedenju. Obe predavanji bosta v sredo, 29. 5. 2024, prvo ob 10.30 (pred. 34) in drugo ob 14.40 (pred. 15). Predavanji bosta potekali v angleškem jeziku.

Več
Jubilejni večer ob 40. obletnici francoske študentske gledališke skupine Les Théâtreux

Francoska študentska gledališka skupina FFLes Théâtreux praznuje svoj 40. rojstni dan! Jubilejni večer bo v četrtek, 30. 5. 2024, ob 17. uri (pred. 13). Vljudno vabljeni!
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Posvet: Nace Šumi: ob stoletnici rojstva (napoved posveta o Nacetu Šumiju, Oddelek za umetnostno zgodovino FF, Radio Slovenija 1, 14. 5. 2024)
 
Juan Mayorga: "Gledališče ustvarjamo tudi za tiste, ki nikoli ne bodo prišli na predstavo" (Juan Mayorga je bil gost na FF na Mednarodni spomladanski šoli Litprax v sklopu projekta ERASMUS+ Literature in praxis: Poklicni izzivi branja, prevajanja in založništva v digitalni dobi, Oddelek za romanske jezike in književnosti FF, rtvslo.si, 16. 5. 2024)
Telesna drža vpliva na naše misli (pogovor s prof. dr. Darjo Kobal Grum, Oddelek za psihologijo FF)
 

Ciklus besednih postaj 2024 v Knjigarni FF: V iskanju Buddhe: sprehodi po krajinah budistične filozofije (Znanstvena založba FF)
Celoten ciklus je dosegljiv na spletni strani FF.


 

Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si