Če se vam to sporočilo ne pokaže pravilno, ga poglejte v brskalniku
 
Zaključek doktorske poletne prevodoslovne šola DOTTSS 2024
 
5. julija 2024 se je zaključila 12. Poletna prevodoslovna šola za doktorske študente in učitelje prevajanja DOTTSS 2024, ki jo organizira konzorcij petih evropskih univerz (Univerze v Ljubljani, Univerze v Granadi, Univerze v Tampereju, Univerze v Turkuju in Univerze Bogazici v Istanbulu). Lokalni organizatorji pod vodstvom dr. Nike Kocijančič Pokorn in dr. Tamare Mikolič Južnič z Oddelka za prevajalstvo so gostili osem učiteljev iz Finske, Poljske, Španije, Turčije in ZDA, šole pa se je udeležilo 15 študentov s 13 evropskih držav.

Več
Razstava v Volčjem potoku: Kdo se boji zajčka? – Slikopisi o gozdnih živalih
 
Pred Galerijo Janeza Boljke v Arboretumu Volčji potok je 5. 7. 2024 potekalo odprtje razstave študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL in študentov Filozofske fakultete UL z naslovom Kdo se boji zajčka? – Slikopisi o gozdnih živalih.
Razstava na zunanjih panojih, ki obiskovalca vodijo izpred galerije naprej ob gozdni poti parka, bo na ogled do konca decembra 2024, vsak dan od 8.00 do 20.00. Vstop je brezplačen, plača se vstopnina v park.

Vljudno vabljeni!
 
Več o razstavi
Uspešno izvedena Erasmusova poletna šola: heritologija

Med 8. in 12. 7. 2024  je v Narodnem muzeju Slovenije potekala Earasmusova poletna šola na temo heritologije (Erasmus Summer school on Heritology). Pri organizaciji in izvedbi je poleg Univerze Alma Mater Europaea, Parka vojaške zgodovine Pivka in podjetja Krasen Kras d.o.o. sodeloval tudi Oddelek za arheologijo FF. V teoretičnem delu so bile obravnavane različne teme: dediščina kot znanstveni in družbeni fenomen, človekova pravica in priložnost za trajnostni razvoj; avtentičnost dediščine, identiteta in vrednote dediščine; interpretacija in komunikacija dediščine; javna arheologija in eksperimentalna arheologija; sporna dediščina.
Sodelujoči v poletni šoli so se udeležili ekskurzij z obiskom muzejev in delavnic (Ig kolišče – Morostig, Park vojaške zgodovine Pivka, Debela Griža, Oglej, Monkodonja, Arheološki muzej Istre in puljska arena).

Fotografija: Narodni muzej Slovenije; nagovor prof. dr. Katharine Zanier ob otvoritvi poletne šole
Novosti Znanstvene založbe FF
 

- Jerca Vogel (ur.), 60. seminar slovenskega jezika, literature in kulture: podoba v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi

Do publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL .


- Jasmina Šuler Galos, Tjaša Lorbek, Vesna Bukovec: Slovenščina po korakih: Bela kača s kronico, Zlata ptica, Železni prstan

Publikacija je na voljo v Knjigarni FF .


- Adriana Mezeg, Matej Škorjak, Benjamin Virc (ur.), Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo): izbor najboljših prevodov

Do publikacije lahko prosto dostopate na portalu E-knjige ZUL.
 

Več
PREGLED MEDIJSKIH OBJAV
Na fakultetnem intranetu lahko na zavihku FF v medijih prebirate prispevke v medijih, v katerih sodelujejo zaposleni na FF. Izpostavljamo nekaj objav. 
Kako je Ivan Cankar vrednotil leposlovje; pogovor s prof. dr. Alojzijo Zupan Sosič kot odziv na  avtoričin članek Literarnost Cankarjevih romanov in Križ na gori, ki je objavljen v slovenistični reviji Jezik in slovstvo št. 68/3, 3-17 (Radio SLO, program ARS, 4. 7. 2024)
Pisana beseda je lahko tudi terapevtsko sredstvo; o moči knjige s prof. dr. Vlasto Novak Zabukovec z Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF (Delo, 10. 7. 2024)
Preteklost, sedanjost, prihodnost jezika; kolumna ob 60. letnici seminarja slovenskega jezika; v organizaciji CSDTJ FF (Večer, 11. 7. 2024)
Facebook
LinkedIn
Instagram
Twitter
YouTube
Filozofska fakulteta UL
Aškerčeva 2
1000 Ljubljana

info@ff.uni-lj.si
www.ff.uni-lj.si